Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/07/2009

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας

Θέλω να ξεκινήσω μʼ ένα ζήτημα κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς. Έρχεται ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θέτει ζητήματα και ερωτήματα στην Κυβέρνηση, παρουσία του Υπουργού, φεύγει πριν απαντήσει ο Υπουργός. Τελειώνει την ξιφομαχία του με την Αξιωματική Αντιπολίτευση ο Υπουργός, φεύγει πριν ακούσει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Θα έλεγα ότι αυτό δεν είναι καλό. Πάντα υπάρχει κάτι. Δεν υπάρχει όταν πρόκειται για το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει όταν πρόκειται για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Οφείλω να επισημάνω ότι θα μπορούσαμε  να έχουμε μια κοινοβουλευτική κουλτούρα καλύτερη.

Θα ήθελα πριν μπω στο θέμα να κάνω μια παρέμβαση, σημαντική, που συνδέεται με την επικαιρότητα. Καλώ την κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ από το Γραμματικό. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ενάντια στις τοπικές κοινωνίες, δυνάμεις βίας, καταστολής και αυταρχισμού τη στιγμή που έχει απόλυτα άδικο, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διακόψει τις χρηματοδοτήσεις για το Γραμματικό και γιʼ αλλού, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση δεν προχώρησε στη δέσμευσή της. Η οποία είναι ποια; Αυτό που έπρεπε να γίνει. Να περάσουμε σε ένα άλλο σύστημα επεξεργασίας των αποβλήτων. Ανάκτησης στην πηγή, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, λιπασματοποίησης, βιολογικής επεξεργασίας, που θα αφήνει ένα πολύ μικρό υπόλειμμα, προκειμένου να ενταφιαστεί στους χώρους υγειονομικής ταφής  υπολειμμάτων. Δεν έχει επομένως δικαίωμα η κυβέρνηση να ανοίγει συνεχώς τρύπες, που θα χώνονται τα πάντα, τη στιγμή που περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πολύ σημαντικές κατακτήσεις σʼ αυτό το θέμα, θα διαιωνίζεται η Φυλή, θα ανοίγει το Γραμματικό, θα ακολουθήσει η Κερατέα κλπ.  Χωρίς ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν μπορεί να προκαλεί. Βλέπετε σήμερα ότι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα περισσότερα τουλάχιστον, το χαρακτηρίζουν ως πρόκληση.

Καλούμε επομένως την Κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ. Να προχωρήσει σε ένα σαφές και πολύ σύντομο χρονοδιάγραμμα, σχετικά με όλες τις υποδομές που πρέπει να γίνουν για ένα νέο σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων και στη βάση αυτών να γίνουν ενέργειες, οι οποίες δεν θα συναντούν μια τέτοια δικαιολογημένη αντίδραση στις τοπικές κοινωνίες.

Μπαίνω τώρα στο θέμα του σχεδίου νόμου, το οποίο είναι ένα νομοσχέδιο εξασφάλισης και αύξησης φορολογικών εσόδων του κράτους.

Το πρώτο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι γιατί τόση βιασύνη. Γιατί 1η δόση, 2η δόση, 3η δόση, 4η δόση το Φθινόπωρο; Για ποιο λόγο αυτή η προτεραιότητα, την οποία θέτει η Κυβέρνηση στο να  μειώσουμε τα ελλείμματα. Όταν βλέπουμε την πολιτική την «αντικρισιακή» άλλων χωρών, ότι έχουν ξεπεράσει τα ελλείμματα και παρά το μέγεθός τους χρωστούν σε όλον τον κόσμο και στο δικό τους και έξω.

Για ποιο λόγο εμείς αντιμετωπίζουμε έτσι το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας;

Για ποιο λόγο δεν αντιδρούμε;

Για ποιο λόγο δεν τίθεται και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι η πηγή των προβλημάτων είναι η επιτήρηση και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας στην κυβέρνηση, η οποία βέβαια κινείται με ένα αντιλαϊκό τρόπο, όπως  κινείται σήμερα;

Θα ήθελα να πω ότι δεν έχω δει τόσο κοιμισμένη κυβέρνηση. Τόσο νωχελική κυβέρνηση και τόσο αδιάφορη κυβέρνηση. Εδώ έχει γίνει  φόβητρο το όνομα του κ. Αλμούνια. Του σοσιαλιστή κ. Αλμούνια, του επιτρόπου, του αρμόδιου για τις δημοσιονομικές υποθέσεις.

Το ερώτημα το δικό μου είναι γιατί η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει τώρα στη διαδικασία επιλογής της νέας Commission, της νέας  επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν τρέχει τίποτα. Συναίνεσε για τον Μπαρόζο. Τι είναι ο Μπαρόζο; Επειδή ήρθε στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης; Είναι κανένας φιλέλληνας; Είναι συγγενής σας; Έδειξε κάποια ευαισθησία στα δικά μας ζητήματα; Κατάλαβε τα προβλήματα της κρίσης που αντιμετωπίζουν χώρες με μεγάλο χρέος και με δομικά προβλήματα, όπως είναι η Ελλάδα; Δεν βλέπει ότι γίνεται μια συζήτηση; Ότι υπάρχει μια αμφισβήτηση; Γιατί δεν παρεμβαίνει, έστω και διαπραγματευτικά; Γιατί δεν θέτει την προοπτική μιας άλλης λειτουργίας, την οικονομικής και νομισματικής ένωσης; Γιατί δεν θέτει αυτό που πιστεύουμε, την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο, στην πραγματικότητα, έχει καταρρεύσει από την ίδια την κρίση. Το οποίο, βλέπουμε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην το εφαρμόζουν. Που είναι ο Πρωθυπουργός; Που είναι ο κ. Καραμανλής; Γιατί πηγαίνει στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Που είναι ο Υπουργός Οικονομίας; Δεν πειράζει που την κοπάνησε τώρα στα γρήγορα από τη Βουλή. Γιατί την κοπανάει από τα ουσιαστικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να τεθούν απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ότι δεν μπορεί, ιδιαίτερα σε συνθήκες τέτοιας κρίσης, να βάζει τη θηλιά στο λαιμό καμιάς χώρας. Και αν κάποιοι έχουν το θράσος να το κάνουνε, υποτίθεται ότι υπάρχει η  Κυβέρνηση της χώρας, η οποία οφείλει να την υπερασπιστεί.

Μʼ αυτή την έννοια εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αμφισβητούμε το λόγο της φοροεπιδρομής η  οποία γίνεται από την Κυβέρνηση και θεωρούμε ότι, είναι δυνατόν να υπάρξει διεκδίκηση και να υπάρξει κι ένα μέτωπο κοινό μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να το αντιμετωπίσει. Ακόμη και συγγενικές σας κυβερνήσεις, σε θέματα τα οποία δεν περίμενε κανείς, δηλαδή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα εστιατόρια, ο κ. Σαρκοζί το ζήτησε το πέτυχε. Ξαναλέω. Που είναι ο κ. Καραμανλής, που είναι ο κ. Πρωθυπουργός; Γιατί δεν βάζει σήμερα, την πιο κατάλληλη στιγμή, που συζητιέται ποια θα είναι η Επιτροπή, που αμφισβητείται η πολιτική Μπαρόζο, η παρουσία Μπαρόζο και ολόκληρη η ομάδα, γιατί δεν θέτει αυτά τα ζητήματα.

Τι είμαστε; Κλεισμένοι στα σύνορά μας και την επαρχία μας. Είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Έχουμε τη δυνατότητα να αναζητήσουμε; Δεν έχουμε  μάθει να διαπραγματευόμαστε;

Εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ξανά, υπογραμμίζουμε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει λήξει. Κι ότι αντίθετα αυτό που σήμερα χρειάζεται είναι πολιτικές ανάπτυξης, πολιτικές κοινωνικής αναβάθμισης και κοινωνικής συνοχής και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα σʼ αυτά τα πλαίσια το νομοσχέδιό σας δεν στέκει! Πάρτε το πίσω. Όλα τα θέματα που πιάνει δεν έχουν βάση. Κατʼ αρχήν λέτε για τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Ενδοομιλικές συναλλαγές, που είναι και ο τίτλος του νομοσχεδίου, για τον κόσμο έξω είναι κορακίστικα. Δεν καταλαβαίνει τίποτα. Βλέπει τι συζητάει η Βουλή και δεν καταλαβαίνει, ενώ στην πραγματικότητα είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει καθημερινά. Όταν πηγαίνει στο Super Market και αγοράζει το γάλα, στην αλυσίδα, σε διπλάσια τιμή απʼ αυτή που πουλιέται στο Βερολίνο. Όταν αγοράζει τα σαπούνια, τα τρόφιμα, τις κονσέρβες, διπλάσια και τριπλάσια τιμή, αυτό είναι ενδοομιλικές συναλλαγές. Δηλαδή η μεγάλη κομπίνα, η οποία γίνεται ανάμεσα σε επιχειρήσεις ημεδαπές και αλλοδαπές η σε επιχειρήσεις που έχουν θυγατρικές εδώ. Και την κομπίνα, την πληρώνει πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός. Και το πρώτο πράγμα, για το οποίο θέλω να σας ψέξω είναι ότι, εσείς αδιαφορείτε για το θέμα αυτό, για την ακρίβεια και το βλέπετε μόνο φορολογικά. Ή λέτε ότι το βλέπετε μόνο φορολογικά. Δεν ενδιαφέρεστε για το γεγονός ότι γίνεται αυτή η καταλήστευση, ότι οι Έλληνες καταναλωτές και  η ελληνική εργατική οικογένεια αντιμετωπίζονται ως οι ηλίθιοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την έννοια ότι για το ίδιο προϊόν, της ίδιας εταιρίας, από το ίδιο κατάστημα τους ζητιέται να πληρώσουν διπλάσια από τον Γερμανό ή το Βέλγο ή οποιονδήποτε άλλον. Κι εσείς τι κάνετε; Περνάτε τώρα τον Κώδικα του ΟΟΣΑ. Υπήρχε ο νόμος. Υπήρχε ο 2238/94 αν δεν κάνω λάθος. Ο νόμος υπήρχε. Δεν ήταν ίσως τόσο επεξεργασμένος και δεν έκανε αναφορά σε πορίσματα της Ε.Ε. ή σε εισηγήσεις του ΟΟΣΑ, ήταν όμως μια βάση. Τι κάνατε; Από το 1994 είχαμε αυτό το όργιο κλοπής και ληστείας, που γίνεται σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή. Τι έγινε και με το σημερινό σας νομοσχέδιο τι καινούργιο θα κάνετε; Διότι το όλο ζήτημα είναι ζήτημα βούλησης και είναι ζήτημα πραγματοποίησης αυτής της βούλησης και ανάγεται στο γενικό πρόβλημα ανυπαρξίας και αδιαφορίας για ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αυτό είναι το ζήτημα. Δεν γίνεται έλεγχος είτε αυτό αφορά στις συνθήκες εργασίας, στα Σώματα Επιθεωρητών Εργασίας, στο ΙΚΑ, στον ανταγωνισμό, στα καρτέλ, στην κερδοσκοπία των Super Market κλπ.

Γιατί μας κοροϊδεύετε λοιπόν; Γιατί τρώμε τον χρόνο μας τσάμπα; Φέρνοντας μια νέα έκδοση ενός νόμου που ήδη υπήρχε από το 1994, κάνοντας μια αναφορά στον ΟΟΣΑ, βάζοντας σε παρενθέσεις μερικές αγγλικούρες και μην εξασφαλίζοντας απολύτως τίποτα, και ενδιαφερόμενοι όχι για το εισόδημα και τις δυνατότητες του καταναλωτή και τη γκρίζα ζώνη της φτώχειας, αλλά μπας και εάν βγάλετε κανένα φράγκο. Εμείς ξαναθέτουμε ότι θέλει ελεγκτικούς μηχανισμούς, θέλει αυστηρά πρόστιμα, θέλει προειδοποιήσεις προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να  υπάρξει κράτος, που δεν υπάρχει.

Να βάλω εδώ και μια άλλη διάσταση. Προσεγγίζετε αυτό το θέμα έξω από οποιαδήποτε λογική. Μόνο φοροεισπρακτική λογική και αφήνετε απέξω, για παράδειγμα, τα μέτρα και τις πολιτικές και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να πάρει κανείς για τις παράκτιες και τις off shore εταιρίες, οι οποίες κανονικά έπρεπε να εντάσσονται σʼ αυτές τις ενδοομιλικές συναλλαγές, όπου γίνεται το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος. Όπου γίνεται η φοροδιαφυγή, όπου δεν υπάρχει ούτε καν μια μελέτη από τη μεριά σας, όπου έχουμε φτάσει σε ακραίες περιπτώσεις, σαν αυτές που έδωσε ο επιθεωρητής της Δημόσιας Διοίκησης, αν δεν κάνω λάθος, με τα φακελάκια κάποιων – που θέλω να πιστεύω ότι είναι εξαίρεση – μεγαλογιατρών και τους λογαριασμούς που είχαν σε off shore εταιρίες. Αυτά είναι. Θέλετε έσοδα. Δείτε το ναυτιλιακό κεφάλαιο. Δείτε όλους αυτούς τους μεγαλέμπορούς που κλέβουν. Απαγορεύστε τις off shore εταιρίες. Να απαγορευθεί κάθε σχέση επιχείρησης που λειτουργεί στην Ελλάδα με off shore εταιρία, εταιρία που βρίσκεται στο φορολογικό παράδεισο.

Αυτή η κλοπή, αυτή η ληστεία, αυτή η απομύζηση. Κι αφήστε τους πιτσιρικάδες με τα κινητά, ας αλλάξουν κινητό, σας πάρουν κι ένα καινούργιο κινητό. Αυτό είναι το πρόβλημά σας;

Αφήστε τους ταλαίπωρους με τα λαχεία και το βδομαδιάτικο τζόγο, και την ελπίδα. Από εκεί θα βγούνε οι πόροι, οι φορολογικοί; Αυτή η αντίληψη διαπνέει όλο το νομοσχέδιο.

Και για τη βενζίνη. Σοβαρά, θα πάμε τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε προσέγγιση φορολογικών συντελεστών; Αυτό είναι το πρόβλημα για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το πώς θα βγει απʼ αυτό το τέλμα της κρίσης και του παγώματος της οικονομίας; Βάζετε πρόσθετα στη βενζίνη και δεν βλέπετε που έχει φθάσει η βενζίνη; Είμαι βουλευτής Ηρακλείου, είμαι βουλευτής Κρήτης. Κάντε μια βόλτα τώρα που είναι καλοκαίρι. Δείτε τι τιμές έχουν τα βενζινάδικα. Δείτε τους βενζινάδες. Κάντε επαφή με τα σωματεία τους. Γιατί αφήνετε και λειτουργεί ένα κλειστό ολιγοπώλιο εκεί, που επιβάλλει ότι τιμές θέλετε.

Και βέβαια για να καταλήξω, η αποκορύφωση είναι οι ημιυπαίθριοι χώροι. Η αποκορύφωση. Χρεοκοπία της κυβέρνησης, Σύμφωνο Σταθερότητας, ανάγκη να βρούμε φορολογικά έσοδα οπωσδήποτε και υποτάσσονται εκεί όλα αυτά. Ούτε φαινόμενο θερμοκηπίου υπάρχει, ούτε περιβάλλον, ούτε πολεοδομία, τίποτα. Τα υποτάσσεται στα 30 αργύρια που πρέπει να επιδείξετε στον κ. Αλμούνια. Τα υποτάσσετε όλα και δεν έχετε δει τις πόλεις μας πώς είναι. Δεν έχετε δει πώς είναι η Αθήνα, μʼ αυτήν την παράδοση και αυτή την ιστορία, να έχει γίνει από τις λιγότερο βιώσιμες, από τις πιο αυθαίρετες πόλεις. Και λέτε όχι. Λάδωσε το κράτος και θα κλείσει τα μάτια στην αυθαιρεσία. Εμείς παίρνουμε το κόστος να πούμε δεν υπάρχει έτσι πολεοδομική πολιτική, δεν υπάρχει περιβαλλοντική πολιτική, δεν υπάρχει αρχιτεκτονική, δεν υπάρχει εικόνα στο μέλλον της χώρας μας. Και σας καλούμε να ακούσετε το Τεχνικό Επιμελητήριο, να ακούσετε τους άλλους φορείς. Αποσύρετε αυτό το μέτρο.

Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι για μας το κρίσιμο σημείο είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και η ανάγκη να περάσει η χώρα μας έξω απʼ αυτή την αφόρητη πίεση που δέχεται η Ε.Ε. και η κεντρική ευθύνη είναι στην Κυβέρνηση, η οποία είναι απούσα, η οποία κοιμάται, η οποία δεν έχει καταλάβει τίποτα από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, η οποία βουλιάζει τη χώρα μας, μέσα σʼ αυτήν την κρίση, ακόμα περισσότερο και η οποία επιβαρύνει αφόρητα σήμερα τις οικογένειες εργαζομένων και ανέργων που θα ήθελαν δίπλα τους τη στήριξη του κράτους.