Σε Συνέντευξη Τύπου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς σχετικά με τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχολίασε τα εξής:
Πρώτον: Η κυβέρνηση συμμετείχε στην απόφαση της Ε.Ε. Το τι έκανε μετά είναι ένα άλλο θέμα.
Δεύτερον: στην προχθεσινή δήλωση του κ. Καραμανλή, υπήρξε μια μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με τη προηγούμενή του τοποθέτηση, μιλώντας για άμεση κατάπαυση του πυρός και όχι επαναλαμβάνοντας αιτήματα που μπαίνουν απέναντι στη μια πλευρά, δηλαδή την πλευρά του Λιβάνου αλλά και της Παλαιστίνης, από μέρους των διεθνών οργανισμών. Συνολικά, όμως, η στάση της Ελλάδας απέχει πολύ από αυτό που όφειλε να κάνει η χώρα μας. Μην ξεχνάτε ότι, όχι μόνο λόγοι δικαίου επιβάλλουν να έχουμε μια στάση η οποία πρώτα και κύρια να καταδικάζει αυτή τη βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ. Το Παρίσι της Ανατολής, τη Βηρυτό, η οποία είχε βγει μέσα από έναν εφιάλτη πριν από 20 χρόνια, το ξαναρίχνει το Ισραήλ στον εφιάλτη και γυρίζει την ιστορία είκοσι χρόνια πίσω. Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλο το πρόσχημα -ούτε οι ίδιοι το δέχονται- για δύο στρατιώτες που έχουν συλλάβει, ότι αξίζουν 400 μέχρι σήμερα νεκροί, η καταστροφή όλης της υποδομής αυτής της χώρας. Ότι άξιζε αυτός ο τρόμος, αυτό το μίσος που σπέρνουν ανάμεσα στις γενιές και των δύο λαών.
Ως Ελλάδα, που έχουμε ανοιχτά μέτωπα, τόσο στα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, όσο και στο Κυπριακό, οφείλαμε να βλέπουμε λίγο πιο μακριά, οφείλαμε να βλέπουμε τη σημασία που έχει να αναγνωρίσουμε χώρες και λαοί αραβικοί και μουσουλμανικοί μια ενεργή στάση δική μας η οποία δεν θα στηρίζεται σε καιροσκοπισμό αλλά θα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο. Αυτή η ενεργή στάση η δική μας, την οποία είχαμε δει στο παρελθόν κάποιες φορές, λείπει από τη σημερινή κυβέρνηση.
Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως και με πάρα πολλές άλλες δυνάμεις και οργανώσεις, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, για τα θέματα αυτά. Πολύ σύντομα, θα έχουμε εδώ μια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το θέμα του πολέμου στο Λίβανο και την Παλαιστίνη. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε η ακραία, γεωγραφικά, χώρα της Ε.Ε. και εμείς πήραμε την πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου βρήκαμε ανοιχτές πόρτες και πολύ σύντομα, είναι θέμα ημερών, θα υπάρξει αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με τη συμμετοχή βουλευτών, ευρωβουλευτών, ηγετικών στελεχών, η οποία θα αναχωρήσει για Βηρυτό.
Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στον ΟΗΕ. Ξέρουμε βέβαια ότι η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος του ΟΗΕ, ξέρουμε πως λειτουργούν οι διαδικασίες του βέτο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όμως, η θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ένα μεγάλο βήμα ανάδειξης, προβολής, στην παγκόσμια κοινότητα των θέσεων που θα στηρίζονται στη διεθνή νομιμότητα, στις αποφάσεις του ΟΗΕ που ήδη υπήρχαν, προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα. Αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα στο Λίβανο είναι συνάρτηση, συνέπεια του ότι δεν επιλύεται το βασικό πρόβλημα, που είναι το Παλαιστινιακό. Από εκεί και πέρα έχει συμπαρασύρει όλες τις χώρες της περιοχής.
Για αυτό το λόγο κιόλας, επειδή δεν είμαστε ευχαριστημένοι από της στάση της κυβέρνησης, η οποία δεν ανταποκρίνεται ούτε στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατάσταση στην περιοχή και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ούτε, όμως και στους άξονες και τις κατευθύνσεις που θα έπρεπε να έχει η εξωτερική πολιτική της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για να συζητήσουμε τους νέους άξονες που θα έπρεπε να έχει η ελληνική πολιτική σε αυτή τη μεγάλη κρίση.
To Γραφείο Τύπου