Η Κυβέρνηση της ΝΔ, κατά την παγία τακτική του δικομματισμού, εισάγει κρίσιμα νομοσχέδια για την Παιδεία όχι στην Ολομέλεια της Βουλής, ως όφειλε λόγω τις σπουδαιότητας τους, αλλά στα θερινά τμήματα. Με το παρόν νομοσχέδιο "σκούπα" (εφόσον από τα 40 άρθρα τα 11 αποτελούν τις «Άλλες Διατάξεις») η κυβέρνηση εξαγγέλλει άλλη μια ακόμα αποσπασματική και ψευδεπίγραφη Ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι., ένα ακόμα νομοσχέδιο που απορυθμίζει το δημόσιο και ακαδημαϊκό χαρακτήρα των Ιδρυμάτων.
Ειδικότερα, περιορίζεται σημαντικά η αυτοτέλεια των Ιδρυμάτων και των Τμημάτων τους, σοβαρά θέματα λειτουργίας λύνονται με υπουργικές αποφάσεις, ενώ η γνώμη συλλογικών οργάνων όπως του ΣΑΤΕ, των Συμβουλίων Τ.Ε.Ι. και των Συνελεύσεων των Τμημάτων χάνει τη βαρύτητά της στις τελικές αποφάσεις. Ο κεντρικός σχεδιασμός για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που τόσο έχει ανάγκη ή χώρα μας, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα είναι ανύπαρκτος. Η σχεδιαζόμενη κατάργηση/συγχώνευση Τμημάτων συμβάλλει στην περαιτέρω συρρίκνωση της δυνατότητας πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ταυτοχρόνως σκοτεινό παραμένει πως και που θα διατεθούν τα κτίρια και ο εξοπλισμός των καταργούμενων, και συγχωνευόμενων Τμημάτων. Επίσης η συνεργασία Πανεπιστημίων και ΤΕΙ γίνεται με πρόχειρο και βεβιασμένο τρόπο που αναιρεί την επιστημονική ιδιαιτερότητα και των δυο με κίνδυνο τη συνολική υποβάθμιση της ανωτάτης εκπαίδευσης.
Η δημιουργία ερευνητικών εργαστηρίων, καταρχάς θετική, συνοδεύεται από τη αυτοχρηματοδότηση τους. Το ΥΠΕΠΘ αποδεσμεύεται από την υποχρέωση χρηματοδότησής τους, άρα και εδώ προωθείται όπως ήδη έχει γίνει στα Πανεπιστήμια η εκ των ένδον ιδιωτικοποίηση τους μέσα από την παροχή υπηρεσιών και την πώληση προϊόντων. Οι διαβόητες Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα θα δώσουν "φτερά" στις κτιριακές υποδομές των κεντρικών Τ.Ε.Ι. που ασφυκτιούν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις τους ενώ θεσμοθετείται η φύλαξη του ακαδημαϊκού ασύλου από security. Στο ίδιο άρθρο το γνωστό μοντέλο καθαρισμού (βλέπε Κούνεβα) μεταφέρεται στα Τ.Ε.Ι.
Τέλος, με πρόσχημα ακραίες και αντιδημοκρατικές ενέργειες του παρελθόντος που αφορούν τη διακοπή στη λήψη αποφάσεων της Συγκλήτου των Πανεπιστημίων ή της Συνέλευσης των ΤΕΙ καταστρατηγούνται θεμελιώδεις αρχές και δημοκρατικές διαδικασίες της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το άρθρο 25 πρέπει να διαγραφεί.
Τμήμα Παιδείας