Θέμα: Κλειστό παραμένει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών παρότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες επέκτασης και ανακαίνισής του.
Ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών –με εκθέματα που ανάγονται στα παλαιολιθικά χρόνια έως και τους μεταβυζαντινούς χρόνους- παραμένει κλειστό από τις 4 Ιουλίου 2006, λόγω εργασιών επέκτασης. Το μουσείο στεγάζεται σε ισόγειο κτίριο που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του λόφου της Καδμείας. Η μόνιμη έκθεσή του καταλαμβάνει τέσσερις μεγάλες αίθουσες, τον προθάλαμο και την αυλή του κτιρίου, ενώ οι υπόλοιποι χώροι στεγάζουν εργαστήρια συντήρησης ευρημάτων, αποθήκες και τα γραφεία της Θ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην οποία υπάγεται το μουσείο.
Παρότι οι εν λόγω εργασίες επέκτασης και ανακαίνισής του ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με σημαντικές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, ωστόσο παραμένει κλειστό. Κατά τις εργασίες επέκτασης του μουσείου, τρία νέα εκθέματα εντοπίστηκαν και αποφασίστηκε να διατηρηθούν και να ενταχθούν σε αυτό. Πρόκειται για αρχαιολογική τοποθεσία που συνδέεται με την πρώτη κατοίκηση στην Καδμεία της Θήβας. Στον συγκεκριμένο χώρο έκτασης 150 τ.μ., που θα αναδειχθεί και θα είναι επισκέψιμος, έχουν εντοπιστεί κατάλοιπα αψιδωτού κτιρίου, πλακόστρωτοι δρόμοι, τύμβος, καθώς και ευρήματα της μεσοελλαδικής εποχής αλλά και τμήμα του μυκηναϊκού τείχους της Καδμείας. Σπάνια είναι και η ορθογώνια στήλη, κατασκευασμένη από μάρμαρο, η οποία βρέθηκε σε ανασκαφή στην Πολύγυρα Θήβας στο αρχαιολογικό πλαίσιο κτιρίου-βίλας της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής και η οποία διατηρείται σχεδόν ακέραιη, όπως και το ζωγραφικό πορτρέτο του νέου άνδρα όπου απεικονίζει. Επίσης, εντοπίστηκαν ευρήματα (κρατήρας, επιγραφές, ειδώλια) από το ιερό του Ηρακλή στα νοτιανατολικά της Ακρόπολης της Καδμείας. Η μουσειογραφική μελέτη έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αλλά για να εκτελεστεί και να εγκαινιαστεί το μουσείο θα απαιτηθούν περί τα 3,8 εκ. ευρώ, κόστος που θα καλυφθεί κυρίως μετά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Σημειώνουμε ότι η ανακαίνιση του μουσείου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την πόλη της Θήβας και η καθυστέρηση της επαναλειτουργίας του αποτελεί μεγάλη απώλεια για την περιοχή, η οποία δεν διαθέτει άλλες αρχαιολογικές εκθέσεις.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Η ερωτώσα βουλευτής
Άννα Φιλίνη