Για την προεδρολογία και τις εκλογές
Δεν ξέρω αν είχατε τη δυνατότητα να ακούσετε τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια;…
Είμαι σίγουρος ότι κ. Παπούλιας, σεβόμενος το ρόλο του, δεν θα τροφοδότησε αυτό το παιχνίδι της πρόωρης προεδρολογίας, το οποίο ξεκίνησε η ΝΔ, προσπαθώντας να εμφανίσει, ως προσβολή των συνταγματικών θεσμών, πράγματα που έκανε και η ίδια όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, το έκανε χρησιμοποιώντας το βαρύ όνομα του Κων. Καραμανλή, πολύ βαρύτερο του σημερινού πρωθυπουργού, που είναι συνονόματός του. Θυμίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, είπε «εμείς θα ψηφίσουμε Καραμανλή, αλλά μετά τις εκλογές». Το λέω αυτό γιατί ο συνταγματικός νομοθέτης, δηλαδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν συμπράξει στην διαμόρφωση αυτής της νομοθετικής διάταξης, επιτρέπει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να προωθήσει δικές του κομματικές επιλογές και σκοπιμότητες, να αξιοποιήσει αυτή τη διάταξη για να επιτύχει εκλογές. Επομένως, αυτό για το οποίο ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ χθες, το έχει κάνει το κόμμα του κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, όταν ήταν αντιπολίτευση. Επίσης, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση, προωθούσε την ιδέα να αποδεσμευτεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να προκαλεί πρόωρες εκλογές, με σχετική τροποποίηση της σχετικής συνταγματικής διάταξης. Άρα και τα δυο κόμματα - πράγμα θεμιτό και επιτρεπτό σύμφωνα με την ισχύουσα συνταγματική διάταξη - παίζουν παιχνίδια πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων κατά το δοκούν με αιχμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ας μην παριστάνει ο κ. Καραμανλής την «αρσακειάδα» και ας μη θεωρεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πως όσα λέει τώρα είναι απολύτως συνεπή με όσα έλεγε, όταν ήταν στην κυβέρνηση.
Συμφωνείτε με τη σπουδή που έδειξε ο κ. Αλαβάνος να διευκρινίσει ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να μην ψηφίσει κανέναν υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Αυτό που είπε ο κ. Αλαβάνος είναι ότι θα συζητηθεί το θέμα στα συλλογικά όργανα όταν έλθει η ώρα, αλλά θεωρεί βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται με τη στάση του να διευκολύνει τα σχέδια της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διευκολύνει την παράταση της θητείας της ΝΔ, γιατί τη θεωρούμε μια κακή κυβέρνηση. Όταν έλθει η ώρα, γιατί θεωρούμε αυτή την όξυνση της προεδρολογίας άκαιρη και αποπροσανατολιστική, θα τοποθετηθούμε με σαφήνεια και ευθύνη.
Αν τελικώς το σενάριο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ κυριαρχήσει, δηλαδή δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο τόπος οδηγηθεί σε εκλογές και έχουμε μια νέα κυβέρνηση η οποία-υποθετικά- είναι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε μια τέτοια περίπτωση, όταν ξαναέλθει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Θα το δούμε τότε συλλογικά και θα τοποθετηθούμε. Σε ερωτήσεις που έχουν πολλά «αν», κανείς σοβαρός πολιτικός δεν μπορεί να απαντά κατηγορηματικά, γιατί πρέπει να συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα εκείνης της στιγμής.
Ποιο νομίζετε ότι είναι το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης αυτή την εποχή;
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τον χρήσιμο πολιτικό της βίο εδώ και καιρό. Νοιώθει «το λάδι στο καντήλι της» να τελειώνει. Ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να εμφανίσει ότι κυβερνά και μάλιστα αποφασιστικά. Αυτό είναι για τα μάτια του κόσμου. Το πραγματικό δίλημμα που ταλαιπωρεί την κυβέρνηση - γι’ αυτό και βλέπετε μέτρα προεκλογικής σκοπιμότητας - είναι το εξής: «εκλογές το φθινόπωρο με μια έντιμη και διαχειρίσιμη ήττα» ή «να αγοράσουμε πολιτικό χρόνο, διακινδυνεύοντας την πιθανότητα μιας συντριβής;». Περιθώρια ανάκαμψης της ΝΔ με μια πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, σκανδάλων, διαφθοράς και ακραίου κομματισμού της διοίκησης –της δικαιοσύνης συμπεριλαμβανομένης - δεν νομίζω ότι υπάρχει. Και μόνο η ιδέα ότι θα ξανανοίξει η Βουλή σε Ολομέλεια που στηρίζεται στον κ. Παυλίδη, ο οποίος, όταν τον αθώωσε με γραμμή του Μαξίμου η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, άναβε βεγγαλικά στη Σύμη την επομένη, και μόνο αυτή η ιδέα, κάνει τους σοβαρούς νεοδημοκράτες να τρέμουν από την αγωνία τους. Όλα τα άλλα είναι απλά επικοινωνιακά κόλπα. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση μετρά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τους τελευταίους μήνες της ζωής της.
Για τις εξελίξεις στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε τι είδους δίλημμα βρίσκεται;
Ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Γιατί ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που ήταν απόρροια σοβαρών λαθών της ηγεσίας και της ηγετικής μας ομάδας, το ακολούθησε μια μετεκλογική διαχείριση, που ήταν ακόμη χειρότερη από το εκλογικό αποτέλεσμα. Είχε στοιχεία αυτοκαταστροφής. Το κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να προχωρήσει σε αλλαγές και στη πολιτική και στο στίγμα που δίνει και στις λειτουργίες του, έτσι ώστε να δείξει ότι πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών και να μπει σε μια πορεία ανάκαμψης. Είμαστε σε μια περίοδο πυκνών πολιτικών εξελίξεων, με την οικονομική και κοινωνική κρίση να σοβεί και με τις εκλογές να είναι πιθανές μέσα στους επόμενους μήνες. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει δίλημμα, υπάρχει μονόδρομος. Αν θέλουμε να μην αντιμετωπίσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα υπαρξιακά προβλήματα, οφείλουμε να εγκαταλείψουμε - όσοι επιδίδονται σ’ αυτό το σπορ - διαμάχες για ρόλους προσώπων ή κόντρες για δευτερεύοντα και τριτεύοντα οργανωτικά ζητήματα, να στραφούμε στην κοινωνία και να βρούμε το στίγμα που έκανε τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια πολύ μεγαλύτερη δύναμη και συμπάθεια στη κοινή γνώμη. Το στίγμα μιας σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς που μιλάει τη γλώσσα των προβλημάτων των απλών ανθρώπων και προτείνει λύσεις προοδευτικές και αριστερές.
Τα υπαρξιακά προβλήματα, που υπαινιχθήκατε ότι μπορούν να υπάρξουν αν δεν δοθούν λύσεις άμεσες, τι προβλήματα μπορεί να είναι;
Στη πολιτική πρέπει να φροντίζεις έγκαιρα να διορθώνεις τα λάθη σου για να βελτιώνεις τη θέση σου. Αυτή τη στιγμή, η παρατεινόμενη κόντρα Αλαβάνου-Τσίπρα, όπως καταγράφεται δημοσιογραφικά, ή η εσωστρέφεια γύρω από τις σχέσεις ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ και τα οργανωτικά προβλήματα γύρω από αυτή τη σχέση, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στο συλλογικό μας εγχείρημα. Αυτοί που μας παρακολουθούν και επιμένουν να μας υποστηρίζουν, περιμένουν από εμάς εξωστρεφή δράση στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Αν το κάνουμε αυτό, μπορούμε να ανακάμψουμε. Η δική μου επιθυμία και προσπάθεια είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Αν συνεχιστούν νοσηρά φαινόμενα, μπορεί να βρεθούμε και κάτω από το 4,7% των ευρωεκλογών. Ήδη υπήρξαν ορισμένες δημοσκοπήσεις που είναι καμπανάκι κινδύνου. Έχουν μια πρώτη ευθύνη ο Αλ. Αλαβάνος και ο Αλ. Τσίπρας να συνεργαστούν μεταξύ τους και με όλους μας, όπως οφείλουν από το θεσμικό και πολιτικό τους ρόλο, και να διορθώσουν έμπρακτα, χωρίς αυτομαστιγωτική κριτική, με αλλαγές, αυτά που μας έβλαψαν και κλόνισαν τους δεσμούς εμπιστοσύνης που είχαμε με ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών που τώρα έχει πάρει αποστάσεις από εμάς.
Στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή έγινε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, να γίνει μια επικάλυψη των προβλημάτων με τη συναινετική εκλογή του νέου Γραμματέα του κόμματος. Θεωρείτε ότι υπάρχει μια ανοιχτή κόντρα μεταξύ των δύο προσώπων;
Καλό είναι ότι κατέβηκαν οι τόνοι. Καλό είναι ότι ξεκίνησε μια προσπάθεια για συνεννόηση στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να μεταφραστεί σε μια πολιτική και συλλογική λειτουργία. Ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να λειτουργήσει ακόμη πιο τολμηρά, ως πρόεδρος όλου του κόμματος και όχι μόνο όσων τον εξέλεξαν σ’ αυτή τη θέση. Ο Αλ. Αλαβάνος, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκλογή του Αλ. Τσίπρα –με μια έννοια τον επέβαλε στην ηγεσία του κόμματος πριν ενάμιση χρόνο- πρέπει να σεβαστεί έμπρακτα και τολμηρά τις ίδιες τις δικές του επιλογές.
Επειδή, όπως είπατε, τους επόμενους μήνες θα έχουμε εκλογές, ποιος πρέπει να είναι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ;
Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουν χωρίς καθυστερήσεις τα συλλογικά μας όργανα και στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελευταία Κεντρική Πολιτική Επιτροπή επέμεινα ότι είναι ανάγκη αυτό το θέμα να λυθεί συναινετικά. Υπάρχει τρόπος και θέληση από τους δύο συντρόφους. Αν είχε λυθεί το ποιός θα εκπροσωπήσει στο debate των ευρωεκλογών τον ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα και όχι την τελευταία στιγμή, θα είχαμε αποφύγει έναν από τους παράγοντες που μας έκαναν ζημιά. Θεωρώ τον Αλέκο και τον Αλέξη κορυφαίους από τη θέση που έχουν στο συλλογικό μας εγχείρημα, συνυπεύθυνους για βασικές επιλογές και στα καλά και στα κακά. Πιστώνονται ορισμένα θετικά που μας οδήγησαν σε άνοδο πριν από 1-1,5 χρόνο, χρεώνονται ορισμένα στραβά που μας οδήγησαν σε αυτή τη σημαντική πτώση το τελευταίο διάστημα. Είναι υποχρεωμένοι να βρουν λύσεις και συζητώντας μεταξύ τους και συζητώντας με όλους μας. Γιατί εμείς δεν είμαστε αρχηγικό σχήμα, ούτε μας κυβερνάει γόνος δυναστείας για να τα λύνει τα θέματα το επώνυμο και η ιστορία.
To Γραφείο Τύπου