Επιστρέφοντας από τη Βηρυτό, όπου παρέμεινε τρεις μέρες (25-27/7) ως μέλος 7μελούς αντιπροσωπείας του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης δήλωσε:
Είμαστε μια πολυεθνική δύναμη ειρήνης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η πρώτη διεθνής πολιτική αντιπροσωπεία που έφθασε στη Βηρυτό, μετά την έναρξη του πολέμου.
Τα συναισθήματα με τα οποία γυρίζουμε από τον Λίβανο, ύστερα από την 3ήμερη επίσκεψή μας, θα μπορούσαν να συνοψιστούν με τρεις λέξεις: Ανάθεμα στον πόλεμο!
Δύο λέξεις θα δημιουργούσαν εντελώς διαφορετικά συναισθήματα: Παύσατε πυρ! Δεν τις είπαν, δυστυχώς, οι ηγέτες που συναντήθηκαν την Τετάρτη στη Ρώμη. Η ευθύνη για τη συνέχιση του πολέμου βαρύνει το Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, απογοητεύει και εξοργίζει και η Ε.Ε. με τη στάση της. Για μια ακόμη φορά, οι ηγέτες της αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.
Θα έπρεπε να γίνει μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που να άρχιζε με ένα βίντεο με τα εγκλήματα που διαπράττονται από το Ισραήλ κάθε ώρα και κάθε μέρα στον Λίβανο:
Έγκλημα πρώτο: Η καταπάτηση του Χάρτη του ΟΗΕ με την καταστροφική επιδρομή του Ισραήλ σε μια ανεξάρτητη χώρα, μικρή στο μέγεθος και γεμάτη πληγές από το παρελθόν.
Έγκλημα δεύτερο: Επιθέσεις εναντίον αμάχων, με πάνω από 600 νεκρούς, μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός παιδιών.
Έγκλημα τρίτο: Σε βάρος του ίδιου του ΟΗΕ, του οποίου 4 παρατηρητές έπεσαν νεκροί από πυρά του Ισραήλ στις 25/7/2006.
Έγκλημα τέταρτο: Ξεριζωμός σχεδόν ενός εκατομμυρίου Λιβανέζων από τις εστίες τους, οι οποίοι γίνονται πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα ή αναζητούν εναγωνίως την έξοδο.
Έγκλημα πέμπτο: Καταστροφή ζωτικών υποδομών του Λιβάνου με τραγικές συνέπειες για τη ζωή και την υγεία του πληθυσμού.
Έγκλημα έκτο: Παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης για τους "ανθρωπιστικούς διαδρόμους" που μένουν κλειστοί στη σωτηρία ανθρώπων από τον Ν. Λίβανο ακόμα και για τη μεταφορά σοβαρά τραυματισμένων.
Έγκλημα έβδομο, που ερευνάται: Η χρήση απαγορευμένων όπλων, όπως μας κατήγγειλε ο ευρισκόμενος στη Βηρυτό εκπρόσωπος της Human Rights Watch του Βελγίου, Πήτερ Μπούκαρτ. Γεννάει τέτοιες σκέψεις η περίπτωση του 45χρονου οδηγού ταξί Αχμέτ Αλί, τον οποίο είδαμε στο νοσοκομείο Χαρίρι με κομμένα τα δύο του πόδια ύστερα από έκρηξη βόμβας που τρύπησε το καταφύγιο και λειτούργησε ως βόμβα διασποράς.
Πού θα φτάσει αυτή η τραγωδία που ήδη μετράει:
* Πάνω από 500 νεκρούς, το 30% παιδιά, και πάνω από 2.000 τραυματίες
* Νεκρούς 14 τραυματιοφορείς, 3 γιατρούς, 4 παρατηρητές του ΟΗΕ και 2 ανθρώπους του Τύπου
* Σχεδόν 1.000.000 Λιβανέζους πρόσφυγες, αλλά και εργαζόμενους και κατοίκους στον Λίβανο άλλων εθνικοτήτων. Εδώ το ποσοστό των παιδιών είναι περίπου 50%
Θέλουμε να φωνάξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας: Σταματήστε τον πόλεμο τώρα! Σταματήστε τον πόλεμο, κάντε διάλογο για την ειρήνη!
Δεν υπάρχουν στρατιωτικές λύσεις στα προβλήματα. Ούτε στο Λίβανο, ούτε στο πρόβλημα της Παλαιστίνης, ούτε στο πρόβλημα του Ιράκ, όπως έχουμε διαπιστώσει με πολύ τραγικό τρόπο.
Η "Ευρωπαϊκή Αριστερά" θεωρεί ότι οι κύριοι υπεύθυνοι της συνέχισης αυτού του πολέμου είναι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.
Θεωρούμε ότι η Ε.Ε. απογοητεύει και εξοργίζει με τη στάση της. Ζητάμε -και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, κινητοποιώντας τις κοινωνίες της Ευρώπης προς αυτή την κατεύθυνση- μια διαφορετική στάση της Ε.Ε., ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ, μια στάση υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, με την οποία συνδέεται με μια σημαντική ανθρωπιστική γέφυρα αυτές τις μέρες, την Κύπρο.
Δεν μπορεί η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα που είναι τόσο κοντά στη Μέση Ανατολή, να έχει τη στάση που έχει σήμερα. Θέλουμε με τις πρωτοβουλίες μας να ζητήσουμε μια διαφορετική στάση τόσο από τις χώρες της Ευρώπης, όσο και από την Ε.Ε. ως σύνολο.
Η κατάπαυση του πυρός, που είναι πρώτη προτεραιότητα, πρέπει να συνοδευτεί από την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από το Λίβανο.
Να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι και από τις δύο πλευρές. Να δοθεί ακόμα πιο γενναία βοήθεια στους πρόσφυγες και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή τους.
Είναι, επίσης, αναγκαίο να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη ειρήνης για τη Μέση Ανατολή και φυσικά για το πρόβλημα-κλειδί της περιοχής, που είναι το Παλαιστινιακό.
Ζητάμε ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επιστροφή του Ισραήλ στα προ του 1967 σύνορα.
Ο λαός του Λιβάνου χρειάζεται άμεση συμπαράσταση. Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει καθοριστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Θα επιδιώξουμε, τα μηνύματα που φέρνουμε από το Λίβανο, να τα μεταφέρουμε στις χώρες της Ε.Ε. Θέλουμε να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο δυνατό κίνημα ειρήνης και αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου και της Παλαιστίνης.
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου