Την εξεύρεση πόρων μέσω της αναθεώρησης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) ή μέσω άλλων προγραμμάτων για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις υπέρ αστικών περιοχών σε κρίση ζητά, με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Πιο συγκεκριμένα, με την ερώτησή του, αφού σημειώνει ότι «Το πολύ μεγάλο κύμα μεταναστών που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια ορισμένες χώρες της Ευρ. Ένωσης όπως η Ελλάδα έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή συμβίωση μεταξύ ντόπιου πληθυσμού και μεταναστών κυρίως στα αστικά κέντρα» κι ότι «τμήματα πόλεων μεταβάλλονται ταχύτατα σε κλειστά απομονωμένα γκέτο, η ακίνητη περιουσία των πολιτών απαξιώνεται, οι υφιστάμενες κοινωνικές υποδομές διαλύονται και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκδηλώσεις.» τονίζει ότι: «για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων οι κυβερνήσεις οφείλουν να παρέμβουν στις περιοχές αυτές με ολοκληρωμένο τρόπο επενδύοντας σε δράσεις ανάπτυξης του οικιστικού περιβάλλοντος, αποκατάσταση των κοινωνικών υποδομών, δημιουργίας συνθηκών ομαλής ένταξης των μεταναστών στον κοινωνικό ιστό κ.α.» καλεί την Ευρ. Επιτροπή να παρουσιάσει σχετικές εμπειρίες από άλλα κράτη – μέλη κι ύστερα από συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση να εξευρεθούν πόροι στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) για την χρηματοδότηση των σχετικών προγραμμάτων.Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Το πολύ μεγάλο κύμα μεταναστών που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια ορισμένες χώρες της Ευρ. Ένωσης όπως η Ελλάδα έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή συμβίωση μεταξύ ντόπιου πληθυσμού και μεταναστών κυρίως στα αστικά κέντρα. Τμήματα πόλεων μεταβάλλονται ταχύτατα σε κλειστά απομονωμένα γκέτο, η ακίνητη περιουσία των πολιτών απαξιώνεται, οι υφιστάμενες κοινωνικές υποδομές διαλύονται και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκδηλώσεις.
Για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων οι κυβερνήσεις οφείλουν να παρέμβουν στις περιοχές αυτές με ολοκληρωμένο τρόπο επενδύοντας σε δράσεις ανάπτυξης του οικιστικού περιβάλλοντος, αποκατάσταση των κοινωνικών υποδομών, δημιουργίας συνθηκών ομαλής ένταξης των μεταναστών στον κοινωνικό ιστό κ.α.
Δεδομένου ότι οι ανωτέρω παρεμβάσεις χρειάζονται συγκεκριμένο σχέδιο και ικανούς πόρους, ερωτάται η Επιτροπή:
Τι σχετικές εμπειρίες μπορεί να παρουσιάσει από άλλα κράτη- μέλη; Τι δυνατότητες προσφέρονται για εξεύρεση πόρων στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης της Ελλάδας ή άλλα προγράμματα; Θα συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση σχετικές πρωτοβουλίες;»
To Γραφείο Τύπου