Ο Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε σήμερα το Νομό Αρκαδίας όπου και περιόδευσε στον Μαίναλο. Μετά την περιοδεία στον Μαίναλο συναντήθηκε στο Δασαρχείο Βυτίνας με τους εργαζόμενους και ενημερώθηκε σχετικά με τα προβλήματα του Μαινάλου. Μετά την περιοδεία, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, έκανε δηλώσεις:
Η χώρα μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη κρύβει αναρίθμητους φυσικούς θησαυρούς. Εδώ, στον Μαίναλο, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, έχουμε έναν περιβαλλοντικό θησαυρό που πρέπει να τον προστατεύσουμε. Πρέπει να τον προστατεύσουμε τόσο από τα φυσικά φαινόμενα, τις πυρκαγιές όσο και από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Πριν από δυο χρόνια είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Ο Νομός Αρκαδίας είναι ένας Νομός που πλήγηκε απʼ τις πυρκαγιές αυτές. Πάνω από 500.000 δασικών εκτάσεων καταστράφηκαν. Παρʼ όλα αυτά, σήμερα, δυο χρόνια μετά, η πολιτεία δεν έχει κάνει ουσιαστικά βήματα για την προστασία του φυσικού πλούτου και των δασών. Οι δασικοί χάρτες παραμένουν στα χαρτιά, δεν έχει κυρωθεί κανένας, η δασική υπηρεσία, αντί να στελεχωθεί και να ενισχυθεί, στην πραγματικότητα αποδυναμώνεται. Χαρακτηριστικό είναι, ότι στην ευρύτερη περιοχή του Μαινάλου υπάρχουν μονάχα τέσσερις δασοφύλακες οι οποίοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων για την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών ενώ, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, βλέπουμε την αλλαγή χρήσεων εις βάρος του φυσικού πλούτου. Εμείς, επιμένουμε να τονίζουμε την ανάγκη να παρθούν μέτρα, όχι μετά την καταστροφή αλλά πριν την καταστροφή. Και φέτος είμαστε τυχεροί διότι εναποθέσαμε, για άλλη μια φορά, τις ελπίδες μας στον «στρατηγό άνεμο» και στις καιρικές συνθήκες, είχαμε σχετικά ένα υγρό καλοκαίρι, δεν είχαμε πολλές πυρκαγιές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι θα συνεχιστεί έτσι ή ότι του χρόνου δεν θα έχουμε δυσάρεστα φαινόμενα. Οφείλει λοιπόν η πολιτείας να προχωρήσει.
Πρώτον, στη θέσπιση ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας.
Δεύτερον, στην εκπόνηση δασικών χαρτών όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Τρίτον, στην κατάργηση των δασοκτόνων και περιβαλλοντοκτόνων νόμων ιδίως του Νόμου 3208 του 2003, νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.
Τέταρτον, η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει τόσο τη δασική υπηρεσία με νέες προσλήψεις όσο και την πυροσβεστική υπηρεσία με μόνιμο προσωπικό και όχι εποχιακούς δασοπυροσβέστες.
Τέλος, πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια του εθελοντισμού που θα έλεγε κανείς ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεισφορά της στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή των πυρκαγιών.
Ο φυσικός πλούτος πρέπει, πρώτα απʼ όλα, να προστατευθεί από τις εξωγενείς παρεμβάσεις αλλά και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις δηλαδή της παράνομης οικιστικής επέκτασης. Πρέπει να προστατευθεί με ένα θεσμικό πλαίσιο που θα είναι επαρκές. Σήμερα, δυστυχώς, δεν το έχουμε και δυστυχώς ακούμε διαρκώς μεγάλα και κούφια λόγια. Εμείς θα επιμείνουμε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ SIEMENS
Τα πραγματικά προβλήματα που βιώνει η ελληνική κοινωνία δεν αντιμετωπίζονται. Σήμερα βλέπουμε έναν ιδιόμορφο καβγά ανάμεσα στα δυο κόμματα. Τα δυο κόμματα της παραγραφής και των μαύρων ταμείων της Siemens τσακώνονται για το ποιος τα πήρε πρώτος και ποιος πήρε τα περισσότερα. Την ίδια στιγμή, αλληλοκατηγορούνται με γενικόλογες κατηγορίες για να θολώσουν τα νερά. Ο κόσμος, όμως, πρέπει να γνωρίζει ποιοι τα πήραν και πώς τα πήραν γιατί είναι οι ίδιοι που σε λίγους μήνες θα μας ζητήσουν την ψήφο μας. Και όσο και αν κοκορομαχούν και ανταλλάσουν γενικόλογες κατηγορίες πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Σήμερα, υιοθετούν απλά το σύνθημα αν πείτε εσείς για εμάς τότε θα πούμε και εμείς για εσάς. Και έτσι υπάρχει μια ιδιότυπη ομερτά η οποία σκεπάζεται και απʼ αυτές τις γενικόλογες αλληλοκατηγορίες με στόχο να θολώσουν τα νερά και οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι όλοι τα παίρνουν, όλοι το ίδιο είναι. Όμως, δεν είναι όλοι το ίδιο. Κάποιοι κυβέρνησαν αυτό τον τόπο με μεθόδους που πλέον έχουν αποκαλυφθεί και οφείλουν να μιλήσουν με συγκεκριμένα στοιχεία. Οφείλει η κυβέρνηση να ζητήσει την έκδοση του κ. Χριστοφοράκου και να πιέσει προς την γερμανική πλευρά προκειμένου να έχουμε συγκεκριμένες αποκαλύψεις. Και υπάρχουν τρόποι για να πιέσει κανείς. Η Siemens συνεχίζει, ακόμη και σήμερα, να παίρνει έργα από το Δημόσιο μετά από δυο χρόνια αποκαλύψεων που ταλανίζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Νομίζω, όμως, ότι μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Αυτό είναι το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κάθε πολίτης παρακολουθώντας αυτή την κοκορομαχία.
To Γραφείο Τύπου