Ο Π.Σκουρλέτης, μέλος της ΚΠΕ και του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1 Πειραιά», μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
Για τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Siemens
Κατʼ αρχήν δεν μιλάμε για πολύ μεγάλο, μιλάμε για κορυφαίο σκάνδαλο, έτσι δεν είναι; Θα έλεγε κανείς ότι είναι το κορυφαίο σκάνδαλο του ελληνικού δικομματικού πολιτικού συστήματος και με προεκτάσεις πολύ μεγάλες που ίσως ένα μέρος του μόνο έχουμε δει μέχρι τώρα. Από εκεί και πέρα, θυμάστε ότι αρκετούς μήνες τώρα είχαμε αλληλοκατηγορίες για το ποιος πήρε λεφτά, πόσα πήρε κ.λ.π. Νομίζω ότι η κατάθεση του κ.Χριστοφοράκου απλώς δείχνει αυτά που ήδη γνωρίζουμε ή επιβεβαιώνει την αίσθηση του κόσμου για την υπόθεση. Διότι κανείς καλοπροαίρετος αυτή την στιγμή δεν πιστεύει ότι η Siemens έκανε εξαίρεση στην Ελλάδα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η πολιτική της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν ίδια για όλες τις χώρες με τις οποίες έκανε δουλειές. Κατά συνέπεια υπάρχουν παραλήπτες πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Κατά τη γνώμη μας είναι αμοιβαία ένοχοι και οι δύο. Από εκεί και πέρα η έκδοση αυτή τη στιγμή, που απʼ ότι φαίνεται γίνεται πραγματικότητα, νομίζω θα διευκολύνει. Θα διευκολύνει και η δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της. Το λόγο, όμως, τώρα έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα για να απαντήσουν σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα. Πρώτα απʼ όλα, πήραν τα λεφτά. Πόσα λεφτά πήραν; Που πήγαν αυτά; Τα στελέχη τους, τα οποία δωροδοκήθηκαν, τα πήραν ως άτομα ή με την ιδιότητά τους ως πολιτικά στελέχη; Και άρα, αυτό τους έδινε τη δυνατότητα να ασκήσουν την πολιτική τους επιρροή, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι δουλειές της Siemens στην Ελλάδα; Αυτά είναι ερωτήματα, τα οποία είναι αμείλικτα και τα δύο μεγάλα κόμματα είναι υπόλογα απέναντι στον ελληνικό λαό και πρέπει να απαντήσουν. Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω αυτά τα μισόλογα, τα οποία προσπαθούν αφʼ ενός να χωρίσουν στη μέση αυτό το διαχρονικό σκάνδαλο, προ και μετά Ν.Δ. ενώ είναι ενιαίο, ή δεν καταλαβαίνω κάποιες άλλες τοποθετήσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που λένε ότι εμείς θα αναστείλουμε την κομματική ιδιότητα των στελεχών μας μέχρι να περαιωθεί η δικαστική διερεύνηση.
Αυτό δεν είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει;
Ούτως η άλλως έπρεπε, αλλά αυτά τα συγκεκριμένα στελέχη ως άτομα λειτούργησαν; Η λειτούργησαν ως εντεταλμένοι του κόμματός τους; Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Αρα, το θέμα δεν είναι να βρούμε κάποιους νέους αποδιοπομπαίους τράγους, αλλά να αναλάβουν στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη γιʼ αυτή την στάση τους τα πολιτικά κόμματα και να απολογηθούν στο σύνολό τους απέναντι στον ελληνικό λαό.
Το ΠΑΣΟΚ προτίθεται, χωρίς να έχει πάρει ακόμα επίσημα τις αποφάσεις του να ζητήσει και 4η φορά εξεταστική επιτροπή. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ θα το στηρίξει αυτό;
Νομίζω πως οτιδήποτε βοηθάει την διαλεύκανση της υπόθεσης είναι θετικό. Αρα, λοιπόν, και αυτό είναι μια εκδοχή. Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να την απορρίψει. Αλλά απαντάω και ξαναφέρνω τη συζήτηση σε αυτό που έλεγα πριν, ότι δεν αρκεί αυτή τη στιγμή αυτό. Είναι προκλητικό να ακούμε για δεκάδες εκατομμύρια αυτή τη στιγμή, τα οποία πήγαν στα ταμεία των δύο μεγάλων κομμάτων, και προφανώς η Siemens δεν έβγαλε αυτά τα χρήματα από την τσέπη της, τα χρέωσε μέσω των εξαγωγών και των προμηθειών που έκανε στην Ελλάδα, στους έλληνες φορολογούμενους. Κι εγώ θέλω να πω θα τα επιστρέψουν αυτά τα χρήματα; Αν αποδειχθεί ότι έχουν πάει στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ. θα τα επιστρέψουν στον ελληνικό λαό αυτά τα χρήματα; Αυτά είναι τα ζητήματα που σήμερα θα πρέπει να απαντήσουν. Και όχι να υπάρχει μια αλληλοκατηγορία και μια προσπάθεια και ένα κρυφτούλι για να βρούμε κάποιους αποδιοπομπαίους τράγους και να μην αναλάβουν στο σύνολό τους τις ευθύνες.
Για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών
Το σκάνδαλο της Siemens και η εξέλιξή του νομίζω ότι είναι μια παράμετρος, την οποία θα λάβει σοβαρά υπόψη του ο Πρωθυπουργός. Δεν είναι η μόνη. Διότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ εξελίσσεται μια μεγάλη οικονομική κρίση - είδατε και τα χθεσινά στοιχεία, τόσο για την ανεργία όσο και για την συρρίκνωσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα, που για πρώτη φορά πιστοποιείται ότι θα έχουμε αρνητική ανάπτυξη - άρα μιλάμε για ένα μείγμα εκρηκτικό. Εχουμε, δηλαδή, δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, τα οποία διαχειρίστηκαν την τύχη της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες, τα οποία εφάρμοσαν από κοινού ένα ίδιο πάνω – κάτω οικονομικό μοντέλο, μια ίδια οικονομική συνταγή, η οποία οδήγησε την Ελλάδα σε ένα αδιέξοδο. Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για μια ελληνική μόνο περίπτωση, μιλάμε για ένα συνολικό νεοφιλελεύθερο μοντέλο, το οποίο έχει φτάσει στα όριά του. Και αυτά τα κόμματα, αυτή τη στιγμή, έχουν το θράσος να διεκδικούν μια νέα εντολή διακυβέρνησης της χώρας, όταν αυτή τη στιγμή έχουν σπείρει πραγματικά αδιέξοδα σε όλα τα επίπεδα. Και κυρίως στο μείζον θέμα της οικονομίας. Νομίζω, επομένως, ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να προσπαθήσει εκμεταλλευτεί από αυτή την υπόθεση – άλλωστε τι μπορείς να εκμεταλλευτείς από ένα σκάνδαλο, στο οποίο είσαι κι εσύ βουτηγμένος μέσα, δεν εννοώ προσωπικά εκείνος, εννοώ το κόμμα του γιατί τώρα πια είναι συλλογικές οι ευθύνες και των δυο μεγάλων κομμάτων – θα το λάβει υπόψη του προφανώς. Είμαστε αντικειμενικά σε μια προεκλογική περίοδο, θα δούμε.
Για τα εσωκομματικά του ΣΥΝ και την ετοιμότητα στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Νομίζω ότι τα κόμματα οφείλουν και προπαντός τα κόμματα της Αριστεράς, να είναι διαρκώς έτοιμα με της εξής έννοια. Η παρέμβασή τους πρέπει να βλέπει προς τα έξω και στα καθημερινά προβλήματα, τα οποία δεν περιμένουν τις εκλογές για να εκδηλωθούν. Αρα, θα έλεγα ότι είναι λίγο σχηματική η προσέγγιση «είμαστε - δεν είμαστε έτοιμοι». Πράγματι, έχουμε αρκετά εσωκομματικά σώματα, το αναφέρατε κι εσείς , αλλά νομίζω ότι είναι σώματα που κοιτούν προς τα έξω, προς την κοινωνία. Δηλαδή, αυτό για παράδειγμα που έχει οριστεί από πλευράς Συνασπισμού, το Διαρκές Συνέδριο, έχει ως αντικείμενο το θέμα του προεκλογικού προγράμματος. Αρα, θα έλεγα ότι είναι εντός ύλης και εντός των αναγκών της περιόδου. Από εκεί και πέρα στο επίπεδο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ζητήματα, τα οποία πρέπει με ένα θετικό τρόπο να τα ξεπεράσουμε και να πάμε σε μια πιο νέα, δημοκρατική και συλλογική λειτουργία από ότι στην προηγούμενη φάση. Νομίζω, ότι σήμερα είμαστε όλοι πιο ώριμοι, μέσα από μια δύσκολη συζήτηση που διεξήχθει όλους τους προηγούμενους μήνες στο εσωτερικό μας και να επιλέξουμε εκείνες τις λύσεις που θα μας βγάζουν μπροστά.
Παρʼ όλα αυτά εξακολουθούμε να έχουμε δημόσιες εμφανίσεις προσώπων και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από τον ΣΥΝ που παράγουν νέα προβλήματα. Για παράδειγμα αναφέρομαι σε μια συνέντευξη του εκπροσώπου της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας την Κυριακή, που ζήτησε να αλλάξει η ονομασία, ο τίτλος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς με τη λέξη ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ να αντικαθίσταται από τη λέξη συσπείρωση, συμμαχία ή από κάτι άλλο. Εδώ πέρα δεν έχουμε ένα νέο πεδίο τριβών και αντί να πηγαίνουμε παρά περά, ίσως πηγαίνουμε λίγο παραπίσω;
Τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής: είναι μια συμμαχία, είναι μια συνεύρεση διαφορετικών πολιτικών συνιστωσών της Αριστεράς…
Είναι μια συμμαχία ή ένας συνασπισμός; Αυτό λέω;
Για το ΣΥΡΙΖΑ μιλάω. Είμαι μια συμμαχία. Η οποία έχει ως κύριο χαρακτηριστικό, πέρα από την απάντηση στα τρέχοντα προβλήματα σε αυτά που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Έχει ταυτόχρονα και ένα βαθύτερο χαρακτηριστικό που είναι η υπόθεση της ανασυγκρότησης και της ενότητας της Αριστεράς. Αυτή είναι μια επίπονη βαθειά πολιτική διαδικασία. Και είναι και ένα πρόβλημα που η Αριστερά το αντιμετωπίζει δεκαετίες. Αν κανείς, λοιπόν, δεν έχει την ωριμότητα να το δει ως τέτοιο και θεωρεί ότι μπορεί με έναν αν θέλετε επιπόλαιο τρόπο να θέσει ζητήματα, τα οποία ουσιαστικά αμφισβητούν αυτό το σχήμα τότε δεν προσφέρει σε αυτή την υπόθεση. Δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω. Αλλα ειλικρινά πιστεύω ότι την ωριμότητα που δείχνουν οι δεκάδες ανένταχτοι ψηφοφόροι – φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να την επιδείξουν και οι ηγεσίες όλων των συνιστωσών.
Εφʼ όσον έχουμε πρόωρες εκλογές, ποιος θα τεθεί επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι που έχει ξεκαθαριστεί στο εσωτερικό σας;
Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το απαντήσουμε άμεσα στις επόμενες εβδομάδες.
To Γραφείο Τύπου