Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/08/2009

Ενδεχόμενη εγκατάσταση λατομείων γρανίτη στην περιοχή του Λαϊλιά του Ν.Σερρών

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Σ.Ανδριοπούλου προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης

Η περιοχή Λαϊλιά του Ν. Σερρών, είναι ένα φυσικό οικοσύστημα που ανήκει στο δίκτυο NATURA (GR1260007), διατηρητέο μνημείο της φύσης (GR03), ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή (GR23), αλλά και βιότοπος σπάνιας προστατευμένης πανίδας και χλωρίδας (αρκούδας, βίδρας, λύκου, χρυσαετού, πετρίτη, κ.α).

Η εγκατάσταση και λειτουργία στην περιοχή αρχικά ενός λατομείου γρανίτη, ακολούθησαν 43 ακόμη εγκαταστάσεις λατομείων από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κατοίκων και τοπικών φορέων που συμπορεύονται για να αποτρέψουν τη δημιουργία του.

Η λατομική εξόρυξη γρανίτη θα δημιουργήσει ανυπολόγιστες ζημιές στο εν λόγω ζωικό και φυτικό οικοσύστημα και θα ανακόψει την ήδη δρομολογημένη ανάπτυξη ορεινού τουρισμού αφού στην περιοχή λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο. Επιπλέον, η εξόρυξη θα δημιουργήσει αποφλοίωση των κοιτασμάτων του υπάρχοντος ουρανίου στο υπέδαφος της πόλης των Σερρών, αυξάνοντας τα ποσοστά ραδιενέργειας, οι τιμές της οποίας είναι ήδη οι μεγαλύτερες μεταξύ όλων των άλλων (συνολικά 13) της χώρας, σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις ραδιενέργειας της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο μέσος όρος ολικής –γ ακτινοβολίας για τις Σέρρες, είναι 120 nsv/h, με το παγκόσμιο όριο να κυμαίνεται μεταξύ 20-200 nsv/h!  

Το 1991, έγινε η πρώτη προσπάθεια για την εγκατάσταση του λατομείου στο Λαϊλιά αλλά η αντίδραση της κοινωνίας είχε ως αποτέλεσμα να μην εκδοθεί νομαρχιακή απόφαση για άδεια λατόμησης ούτε άδεια επέμβασης από τη διεύθυνση Δασών. Το 1997 το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης κήρυξε το Λαϊλιά «περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 275, 7-4-1997), απαγορεύοντας τη μεταλλευτική δραστηριότητα και έκτοτε δεν επιτράπηκε η λειτουργία του λατομείου γρανίτη.

Σήμερα επανέρχεται το θέμα της λειτουργίας του λατομείου γρανίτη με την συζήτηση του θέματος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία δεν έχει ακόμα εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Επειδή η εγκατάσταση λατομείων γρανίτη, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και με την τοπική κοινωνία, 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Προτίθεται να εγκρίνει τη ΜΠΕ με σκοπό την εγκατάσταση  λατομείων, κι αν ναι, υπάρχουν και ποια είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη από την εν λόγω εγκατάσταση σε ένα οικοσύστημα ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους που μάλιστα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των πολιτών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σοφία Ανδριοπούλου

Λίτσα Αμμανατίδου - Πασχαλίδου