Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/08/2006

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος και ο Π. Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. του κόμματος, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική, συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του κόμματος με τον Ιρανό Πρεσβευτή στην Ελλάδα κ. Μεχντί Μοχτασαμί

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική συζήτηση με τον πρεσβευτή του Ιράν στην Αθήνα. Νομίζω ότι πρέπει να υπογραμμιστεί αυτό. Όλη η ανθρωπότητα παρακολουθεί σήμερα από τη μια τη συνέχιση των θηριωδιών του Ισραήλ, που έχουν φτάσει τους χίλιους νεκρούς, και την καταστροφή του Λιβάνου και από την άλλη το τι γίνεται μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όλοι μας παρακολουθούν. Κρινόμαστε. Και για σήμερα και για αύριο και για μεθαύριο, όταν θα ζητήσουμε στήριξη από άλλες χώρες.

Εμείς θεωρούμε την σιωπή της κυβέρνησης απέναντι στο προκλητικό αμερικανο-γαλλικό σχέδιο ένοχη και θλιβερή, διότι είναι ένα σχέδιο το οποίο αφήνει δυνατότητα στο Ισραήλ να συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εφ΄όσον δεν θεωρούνται επιθετικές και δεν ζητάει καν την υποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο.

Εμείς, που ξέρουμε τι σημαίνει κατοχή από ξένα στρατεύματα, θα έπρεπε να είμαστε οι πρώτοι που θα έπρεπε να αντιδράσουμε. Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να εκφράσει μπροστά στην παγκόσμια κοινή γνώμη τις αρχές του δικαίου και της ειρήνης και να εξασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη στήριξη από μουσουλμανικές αλλά και από άλλες φιλειρηνικές χώρες σε ζητήματα σημαντικά για την εξωτερική μας πολιτική.

Αυτό σημαίνει ότι άμεσα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει στις διαδικασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητώντας ένα ψήφισμα που θα περιλαμβάνει:

- Την άμεση και συνολική κατάπαυση του πυρός

- Την άμεση διακοπή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας του Ισραήλ.

- Την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο.

- Την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, και,

- Την υποχρέωση του Ισραήλ να αποζημιώσει τον Λίβανο για τις καταστροφές που έχει κάνει.

Αυτό πρέπει να κάνει άμεσα η χώρα μας και να μην συνεχίσει αυτή την στάση της θλιβερής συνενοχής με τις ΗΠΑ σ΄ αυτό το σχέδιο του ΟΗΕ.

- Κύριε Πρόεδρε, υπό ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει η Ελλάδα να συμμετάσχει στην αποστολή ειρηνικής δύναμης;...

"Ειρηνευτική δύναμη" και πολύ περισσότερο συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή δεν έχει νόημα, παρά μόνο κάτω από μια σειρά αυστηρές προϋποθέσεις

Πρώτον, να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Και από τον Λίβανο και από το Ισραήλ.

Δεύτερον, να μην είναι μία δύναμη στρατιωτική η οποία θα είναι ουσιαστικά επέκταση του στρατού του Ισραήλ και θα νομιμοποιήσει τις επιθετικές του ενέργειες.

Τρίτον, να είναι ενταγμένη η παρουσία ειρηνευτικής δύναμης σε μία συνολική επίλυση του προβλήματος της Μ. Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστινιακού, Και,

Τέταρτον, να είναι μια ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και όχι κανενός άλλου."

Ο Ιρανός πρέσβης κ. Μεχντί Μοχτασαμί ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνο, για την πάντοτε καλή συνεργασία και ενημέρωση και, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη θέση του Ιράν σχετικά με το ψήφισμα που προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ΗΠΑ και Γαλλία, είπε τα εξής:

"Είμαστε ενάντιοι σ αυτό το ψήφισμα, γιατί όχι μόνον δεν σταματάει τις ισραηλινές θηριωδίες και επιθέσεις, αλλά νομιμοποιεί την εισβολή και κατοχή περιοχών του Λιβάνου.

Εμείς ζητάμε:

- ʼμεση κατάπαυση του πυρός

-Αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Ν. Λίβανο

-Να επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες πίσω στις εστίες τους

-Να αποφασίσει ο ίδιος ο λιβανικός λαός για την τύχη και το μέλλον του."

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου