Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντής, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
Είναι μια τραγωδία, μια καταστροφή. Το θέμα που τίθεται τώρα είναι αν έγιναν ή αν γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να σταματήσει αυτή η καταστροφή. Υπάρχει, όπως διαπιστώσαμε, έλλειψη των απαραίτητων μέσων, για να μπορούν να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα αυτά. Υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού και μια λογική προστασίας των δασών, που τη διαπιστώνεις εκεί, που ανάγεται σε μια πολιτική που ακολούθησαν και τα δυο μεγάλα κόμματα τα τελευταία χρόνια.
Αυτό το έργο, παίζεται σχεδόν κάθε χρόνο. Ακόμα και ο παράγοντας που πράγματι δυσκολεύει τις ηρωικές προσπάθειες που καταβάλουν οι άνθρωποι της πυροσβεστικής και οι εθελοντές, ο άνεμος, ακόμα και αυτός είναι «προβλεπόμενος». Αυτή την περίοδο έχουμε ανέμους. Διαπιστώσαμε ότι οι δυσκολίες ήταν μεγάλες με τον άνεμο, που ήταν ισχυρός και συνεχώς άλλαζε κατευθύνσεις, από εκεί και πέρα η έλλειψη μέσων ήταν φανερή, η έλλειψη συντονισμού επίσης ολοφάνερη, και βεβαίως τα μέτρα που δεν λαμβάνονται, παρά το ότι το γεγονός επαναλαμβάνεται με δραματικές μορφές.
Εμείς, επισημάναμε, όπως θα είδατε και όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του Αλέξη, το ότι έπρεπε να είχε ζητηθεί βοήθεια πιο πριν, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί και με συμπληρωματική βοήθεια το θέμα που έχουμε. Ελπίζω να σταματήσει αυτό το κακό. Ελπίζω, οι προσπάθειες των ανθρώπων, των ανθρώπων που ηρωικά αγωνίζονται, να είναι αποτελεσματικές, αλλά πρέπει να βγουν – δεν πάει άλλο - τα συμπεράσματα ώστε να μην έχουμε τέτοιες καταστάσεις.
Είναι αυτό που σας έλεγα, είναι υποκριτικό. Βεβαίως την στιγμή που ξεδιπλώνεται η πυρκαγιά και σε ορισμένες καταστάσεις έγιναν ανεξέλεγκτες, εμφανίζεται μια τραγική πλευρά στο θέμα και προφανώς εκεί ο καθένας λέει να μην έχουμε θύματα, να μην έχουμε καταστροφές. Αυτό είναι σωστό. Όμως, η συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος συντελείται, όχι μόνο την ώρα της καταστροφής, αλλά πολύ πιο πριν. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, άτακτη δόμηση, παράνομη οικοδόμηση, έλλειψη σχεδιασμού και έλλειψη κυρίως - θα έλεγε κανείς είναι χαρακτηριστική- φροντίδας του δάσους και του πράσινου που έχει απομείνει στην Αττική. Εχουμε πάθει τέτοιες ζημιές, αλλά δυστυχώς αυτό που έχουμε παρακολουθήσει είναι οι γνωστές λογικές, υποσχέσεις ότι το δάσος θα γίνει δάσος και δεν γίνεται, και η αντιπεριβαλλοντική πολιτική που έχουμε παρακολουθήσει και στη συνταγματική αναθεώρηση και η αναθεώρηση του άρθρου 24.
Ήδη σήμερα, έχω καταθέσει γράμμα στην ευρωομάδα, να τεθεί στην επόμενη ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, που είναι σε 15 ημέρες στο Στρασβούργο, να μπει στην ημερήσια διάταξη και να υπάρξει ανάλογη αντίδραση, ψήφισμα από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Αυτή είναι η μία ενέργεια.
Το δεύτερο, θέλω να πω ότι ο κ.Δήμας, ο Επίτροπος περιβάλλοντος, είχε δηλώσει ότι θα διατεθούν περίπου 6 δις ευρώ, για τη δασική προστασία στο διάστημα 2007 – 2013. Με αφορμή λοιπόν αυτό, σήμερα καταθέτω ερώτηση, προκειμένου να δούμε αν και πως αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια από την ελληνική κυβέρνηση, για την αξιοποίηση αυτής της δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα ζητάω, την λήψη μέτρων οικονομικής βοήθειας από τα διαρθρωτικά ταμεία, αγροτικής ανάπτυξης, και άλλα ταμεία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, για να επανορθωθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι καταστροφές.
Και βεβαίως το κρίσιμο θέμα του δασολογίου, που έπρεπε να είχε ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή, μια πίεση από την πλευρά της Ε.Ε. και για βοήθεια αλλά για την τήρηση ορισμένων κανόνων, ορισμένων οδηγιών. Επιτέλους πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός, να υπάρχει μια προστασία των δασών και του φυσικού πλούτου, που δυστυχώς τον χάνουμε συνεχώς με τέτοιες καταστάσεις και δεν υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα και μέριμνα.
To Γραφείο Τύπου