ΔΙΑΡΚΕΣ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΤΟΜΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
- Στείλατε μια επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Παπούλια γι αυτό το θέμα. Γιατί κ. Πρόεδρε; Ξέρετε μου έκανε εντύπωση ότι, αντί να πάμε σε μια ανοιχτή συζήτηση των κομμάτων στην Βουλή, προτείνετε να κλειστούμε όλοι μαζί με τον πρόεδρο σε ένα γραφείο.
Να σας πω ότι οι συζητήσεις στην Βουλή έχουν γίνει και έχουν ξαναγίνει και εδώ και 17 χρόνια υπάρχει ένα κοινό πόρισμα όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων το 1992-93…
- Το ξέρουμε...
…Ένα κοινό πόρισμα για τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση για τη δημιουργία ενιαίου φορέα, το οποίο εδώ και 17 χρόνια το λιβανίζουμε και δεν το υλοποιούμε.
- Και τι θα αλλάξει τώρα;
Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε μια καταστροφή η οποία υπερβαίνει κάθε μέγεθος. Και την έχουμε κάθε χρόνο σχεδόν. Σήμερα κλείνουμε δύο χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία, που ακολούθησαν τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πάρνηθα.
Έχουμε κάθε χρόνο την καταστροφή του φυσικού πλούτου. Και εμείς εκτιμάμε ότι αυτές οι καταστροφές είναι εθνικής σημασίας και εθνικού μεγέθους. Κάποια στιγμή λοιπόν πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε το ίδιο έργο, να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές κι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους διότι αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι ,παρά τα παθήματα που είχαμε, το πάθημα του 2007, δεν έχουμε γίνει σοφότεροι, δεν έχουμε κάνει βήματα, αντιθέτως συνεχίζουμε να εγκληματούμε.
- Κατά την γνώμη σας κε Τσίπρα τι έφταιξε γι αυτήν την καταστροφή; Εσείς είδαμε γυρίσατε, είδατε πολλά, έχετε την άποψή σας, τι πιστεύετε ότι έφταιξε γι αυτό το νέο δράμα που ζήσαμε.
Κατʼ αρχήν έλεγα πιο πριν ότι δεν έχουμε κάνει ως Πολιτεία κανένα ουσιαστικό βήμα προς τα μπρος. Αφού ακόμη δεν έχουν συνταχθεί δασικοί χάρτες, ισχύουν δασοκτόνοι νόμοι όπως ο 3208/2003, συνεχίζουν να αλλάζουν χρήσεις γης και να νομιμοποιούνται αυθαίρετα, συνεχίζεται η εκτός σχεδίου δόμηση, πριν από μερικούς μήνες είχαμε από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος, και το τονίζω το Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων έργων, και το τονίζω το Περιβάλλοντος γιατί μοιάζει σαν ανέκδοτο με αυτό που ζούμε, είχαμε ένα νέο ρυθμιστικό για την Αθήνα. Όπου παρουσιάζονταν η προοπτική μιας «Αθηναττικής», επιτρέψτε μου, όχι απλά Αθήνας, δηλαδή μιας ενιαίας μεγαλόπολης, όπου θα είχε τη δυνατότητα να φιλοξενεί, θα έχει λέει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 8000000 πολίτες. Δηλαδή θα αυξηθούν οι κάτοικοι κατά 3000000. Αναρωτιόμασταν όλοι τότε, πού θα μείνουν αυτοί. Μίλησε λοιπόν αυτό το ρυθμιστικό για 250000 στρέματα ένταξης στο σχέδιο πόλης με την παράλληλη διατήρηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Κι αν βλέπουμε σήμερα αυτήν την καταστροφή και λέμε ότι αποτελεί καταστροφή του φυσικού πλούτου, σε λίγο είμαστε βέβαιοι ότι και μέσα στις δασικές εκτάσεις που σήμερα έχουν καεί θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν βίλες ή σπίτια ή αυθαίρετα και μη μου πείτε ότι είμαι υπερβολικός...
- Όχι το έχουμε δει...
...διότι έχουμε δει και στο παρελθόν ότι νομιμοποιούνται με νομιμοφανείς διαδικασίες δασικές εκτάσεις οι οποίες έχουν κριθεί ως αναδασωτέες. Πηγαίνετε στο Λιοσάτι στις Αφίδνες να δείτε ότι σε δασικές εκτάσεις που είχαν παραχωρηθεί για αγροτική χρήση σήμερα με τον νόμο 3208/2003 απαλάσσονται του δασικού χαρακτήρα οριστικά σε όλη την Αττική. Αυτή τη στιγμή έχουμε 237 οικοδομικούς. Συνεταιρισμούς που διεκδικούν περισσότερα από 100000 στρέμματα. Δείτε τα αυτά και θα καταλάβετε γιατί μιλώ για έγκλημα.
- κ. Πρόεδρε το καταλαβαίνουμε και ξέρουμε απολύτως ότι είναι έτσι. Λέω όμως ότι αν έτσι έχουν τα πράγματα, την ώρα που όλες οι πολιτικές δυνάμεις, από την κυβέρνηση μέχρι όλους σας είστε στο «εκεί που είναι δάσος να μείνει δάσος» να μην αφήσουμε να καταποατηθεί κλπ και αυτό δεν υλοποιείται, είτε γιατί κάνει τα στραβά μάτια η κυβέρνηση είτε γιατί ο τοπικός δήμαρχος τα έχει κάνει τάτσι μίτσι και ο νομάρχης με τους ντόπιους καταπατητές και ψηφοφόρους, είτε για χ, ψ, ζ, λόγους είτε γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου, είτε γιατί δεν μπορεί να γκρεμιστεί το αυθαίρερο κλπ για χ λόγους εμʼ πάση περιπτώσει, αυτή η κατάσταση ισχύει. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση χρειάζονται να αλλάξουν τα πάντα. Δηλαδή πείτε μου, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ πως με διαβεβαιώνει εμένα ότι ο νομάρχης τάδε ή ο δήμαρχος δείνα που μπορεί από πίσω να είναι και 2 – 3 συμφέροντα κλπ της περιοχής δεν θα κάνει την δουλειά παρά τον νόμο και παρά τις δεσμεύσεις.
Για να μη ρίχνουμε λοιπόν τα βάρη στους νομάρχες και τους δημάρχους...
- Στους πάντες, από πάνω μέχρι κάτω.
… Έχουν ευθύνες.. Εμείς λέμε κατʼ αρχήν να υπάρξει μια ισχυρή πολιτική βούληση από το σύνολο της πολιτείας και των πολιτικών δυνάμεων. Το πιο εύκολο για μένα κ. Λυριτζή και κ. Οικονόμου είναι να πω ότι φταίει η κυβέρνηση. Βεβαίως έχουν τεράστις ευθύνες όλοι όσοι κυβέρνησαν γιατί έχουν φτιάξει αυτούς τους νόμους, γιατί διοικούν αυτό το αναποτελεσματικό κράτος, όμως όλες τις μέρες που ήμουν στις περιοχές που καίγονταν με έβλεπαν οι πολίτες και δεν ξεχώριζαν αν είσαι κυβέρνηση ή αντιπολίτευση και έλεγαν «πολιτικός είσαι, φταίτε όλοι».
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει πρώτον το θεσμικό πλαίσιο. Να γίνει πιο αυστηρό, να υπάρξει ουσιαστική πολιτική βούληση, να μην ανοίγουν οι ορέξεις στους οικοπεδοφάγους και στους εμπρηστές. Δεύτερον, και σημαντικότερο, διότι, ακόμα κι αν δεν υπήρχαν εμπρηστές, είναι βέβαιο ότι και από τυχαίους λόγους, για παράδειγμα τα δίκτυα της ΔΕΗ έχουν να συντηρηθούν πάνω από 5 χρόνια διότι η ΔΕΗ δεν δίνει κονδύλια πια για την συντήρηση, άρα λοιπόν και από τυχαίους λόγους μπορεί να έχουμε πυρκαγιές που δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε διότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια απαξιώνεται η διαδικασία της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης. Κανείς δεν προνοεί για ενιαίο φορέα δασοπροστασίας, δεν υπάρχουν δασοπυροσβέστες -εγώ ήμουν τρεις μέρες στις φωτιές και έβλεπα αυτούς τους έρμους τους πυροσβέστες που περίμεναν με τις μάνικες και βεβαίως υπερέβαλλαν εαυτόν, με τη δική τους αυτοθυσία προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι μπορούσαν να σώσουν- όμως δεν έχουμε επαρκή εναέρια μέσα, δεν έχουμε επίγεια μέσα -διότι αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιου είδους πυρκαγιές θέλουν εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες κι εδώ δεν κάνουμε προσλήψεις δασοπυροσβεστών.
- Εσείς πιστεύετε ότι αυτό ήταν σύμφωνο με τη δασική υπηρεσία όταν διαχωρίστηκε, όταν καταργήθηκε κατʼουσίαν και χάσαμε δασοπυροσβέστες στην πραγματικότητα
Βεβαίως. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Διότι για να αντιμετωπίσει κανείς την πυρκαγιά του δάσους που είναι μια δυναμική πυρκαγιά χρειάζεται ανθρώπους οι οποίοι να είναι εξειδικευμένοι.
- Ακριβώς…
.. Όχι εξειδικευμένους σε στατικές πυρκαγιές όπως αυτές στις οποίες ειδικεύονται οι πυροσβέστες σήμερα. Και ξαναλέω οι άνθρωποι αυτοί με την αυτοθυσία τους, τους δίνω συγχαρητήρια, έκαναν τα πάντα, αλλά εδώ χρειάζονται ειδικά γεωργικά και σκαφτικά μηχανήματα, εξειδικευμένοι δασοπυροσβέστες, χρειάζεται η συνεργασία υλοτόμων και ανθρώπων που ξέρουν το δάσος, όπως ήταν οι δασοφύλακες, ενδεχομένως οι άνθρωποι της δασικής υπηρεσίας αλλά Δασική Υπηρεσία δεν υπάρχει ουσιαστικά αυτήν την στιγμή κ. Λυριτζή και κ. Οικονόμου. Έχει διαλυθεί...
- Ναι είναι υποβαθμισμένη
... έχει τεράστια κενά.. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι εδώ εγκληματούμε εις βάρος της φύσης εις βάρος των δασών, εγκληματούμε απέναντι στις επόμενες γενιές. Αν λοιπόν δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας και απλά πάμε να κονταροχτυπηθοπύμε για άλλη μια φορά στην Βουλή με τον πρωθυπουργό να λέει ότι έφταιγαν οι άνεμοι και κάναμε ό,τι μπορούσαμε και όπου ήταν πράσινο θα ξαναγίνει πρασινο, πόσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό; Πηγένετε μια βόλτα στην Ηλεία να δείτε τί έχει γίνει εκεί κι αν έχουν αποζημιωθεί και αποκατασταθεί οι ζημιές.
- Να μαζευτούν οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εσείς κ. Τσίπρα είστε έτοιμοι να καταθέσετε ένα πακέτο προτάσεων γι αυτό που πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα; Ή απλώς θα κάνετε μια συζήτηση όπου θα εκφράσετε όλοι την πολιτική βούληση ότι θα αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό το λέμε όλοι. Όλοι λέμε να αλλάξουν τα πράγματα. Συγκεκριμένα πράγματα. Τί;
Εμείς μιλάμε για συγκεκριμένες τομές. Απαραίτητες, αναγκαίες, έπρεπε να έχουν γίνει χθες. Έστω ας γίνουν σήμερα για να μη θρηνήσουμε άλλες τέτοιες καταστροφές.
Και μάλιστα θέσαμε στην επιστολή που στείλαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 4 άξονες για συζήτηση. Ο πρώτος αφορά στην άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών. Το δεύτερο είναι η επανεξέταση του μοντέλου δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας στην κατεύθυνση του κοινού πορίσματος των κοινοβουλευτικών κομμάτων του 1993. Διότι αυτήν την στιγμή έχουμε ένα καθεστώς διαχείρισης όπου έχουμε την Πυροσβεστική, την Δασική Υπηρεσία –όσο υπάρχει-, τον Οργανισμό Αθήνας, τις Ιερές Μονές, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με τις γνωμοδοτήσεις όλα αυτά τα πράγματα, ακούστε να δείτε εδώ πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας δασοπροστασίας που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάγεται σε ένα καινούργιο υπουργείο -και αυτός είναι ο τρίτος άξονας των προτάσεών μας- το Υπουργείο Περιβάλλοντος, να σταματήσει δηλαδή αυτό το ανέκδοτο του ΥΠΕΧΩΔΕ.
- Ε, αυτό το έχει πει η κυβέρνηση ότι θα το κάνει.
…..Πόσα χρόνια όμως ακούμε ότι θα το κάνει;
Και ο τέταρτος άξονας που θέσαμε είναι να προστατεύσουμε με απόλυτο τρόπο τις δασικές εκτάσεις, με άμεση κήρυξη όλων των καμμένων εκτάσεων ως αναδασωτέες και με την ταχεία συγκρότηση δασικών χαρτών όπως ορίζει το Σύνταγμα παρόλα αυτά δεν έχουμε δασολόγιο σήμερα, δεν ξέρουμε τί είναι δάσος και τι δεν είναι και βεβαίως με την απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης. Αυτό μπορεί να ακούγεται σκληρό βεβαίως διότι ενδεχομένως είναι αντιδημοφιλές αυτό που λέω αυτήν την στιγμή...
- Προφανώς
Αλλά πρέπει να δούμε και αντιδημοφιλή μέτρα αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα.
- Εσείς είστε 100% κατά της εκτός σχεδίου δόμησης;
Εμείς εδώ και πολλά χρόνια εισηγούμαστε την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανένας να χτίζει πουθενά. Να υπάρχουν κανόνες με λελογισμένη επέκταση του σχεδίου πόλεως όπου χρειάζεται..
- Αφού πρώτα έχουν δημιουργηθεί οι σχετικές υποδομές
Αλλά εδώ πρέπει να δούμε και το εξής. Έχουμε έναν νόμο, σας μίλησα πριν για τον 3208/2003, τον οποίο εμείς τον ονομάζουμε δασοκτόνο νόμο. Γιατί τον λέμε δασοκτόνο; Διότι με βάση αυτόν τον νόμο αυτήν την στιγμή εδώ και 5 χρόνια που ισχύσει, δασικές εκτάσεις οι οποίες είχαν παραχωρηθεί για αγροτική χρήση, δίνεται η δυνατότητα να απαλάσσονται του δασικού τους χαρακτήρα οριστικά και να δίνονται προς δόμηση. Έφερα συγκεκριμένα παραδείγματα σε όλη την Αττική.
Λοιπόν, αν δεν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι ένα διαρκές, διαχρονικό έγκλημα, απέναντι στο φυσικό μας πλούτο, στο φυσικό περιβάλλον, στις επόμενες γενιές τότε διαρκώς θα βλέπουμε καταστροφές διαρκώς θα λέμε ότι έφταιγε ο αέρας, διαρκώς θα κλαίμε την μοίρα μας. Πρέπει να υπάρξει μια τομή.
Κι εμείς το ζητήσαμε αυτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διότι όλοι γνωρίζουμε και την ιδιαίτερη ευαισθησία του Προέδρου της Δημοκρατίας σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
- Ασφαλώς. Να δούμε αν θα υπάρξει απάντηση. Καλημέρα κ. Πρόεδρε, ευχαριστούμε πολύ.
Καλημέρα.
To Γραφείο Τύπου