Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, μιλώντας στο Ρ/θμό 105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ (εκπομπή Γ. Ανανδρανιστάκη), σχετικά με την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΝ για έκτακτο Συνέδριο, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην χθεσινή ψηφοφορία ταχθήκατε κατά της διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου. Πείτε μας τη γνώμη σας για την πρόταση του Προέδρου του Συνασπισμού του Αλέξη Τσίπρα.
Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ακόμη δεν ξέρουμε αν θα γίνει καταληκτική απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και δεν το λέω τυχαία αυτό. Η προηγούμενη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή είχε υιοθετήσει την πρόταση της πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας για διαρκές συνέδριο. Και ο Αλέξης ο Τσίπρας είχε πει ότι αυτός ήθελε μεν έκτακτο συνέδριο αλλά θεώρησε ότι έπρεπε να προχωρήσουμε με την άποψη της πλειοψηφίας της Π. Γρ/είας, την οποία και εισηγήθηκε. Το πρόβλημα είναι ότι ξαναέρχεται το ζήτημα. Βεβαίως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, με την επίκληση της περίφημης ρήσης του Καραμανλή, «διότι ήλαξαν αι συνθήκαι».
Πάμε τώρα επί της ουσίας.
Κατ΄αρχάς τι είναι το Έκτακτο Συνέδριο. Έκτακτο είναι ένα Τακτικό συνέδριο σε έκτακτες συνθήκες. Που σημαίνει δηλαδή ότι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν προσπαθούμε να παροξύνουμε τα πράγματα. Το ερώτημα είναι εάν με την επιλογή αυτή μπορεί να οδηγηθούμε σε θετική λύση.
Εδώ να το σκεφθούμε λιγάκι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναγνωρίζετε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, διότι αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία ….. η πρόταση…
Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Βεβαίως, μόνο που η καταγραφή και ανάγνωση των προβλημάτων είναι διαφορετική από την κάθε μια πλευρά μέσα στο κόμμα και από τον Πρόεδρο του Συνασπισμού. Θα αναφερθεί λοιπόν στην ανάγνωση που γίνεται από την πλευρά της Ανανεωτικής Πτέρυγας στο ζήτημα αυτό.
Διαβάζοντας σήμερα τις εφημερίδες, δηλώσεις ή ρεπορτάζ, αντιλαμβάνεται ότι, μετά τη χθεσινή δήλωση του σ. Αλέξη Τσίπρα, τίθεται ένας διμέτωπος στόχος:
«ΟΧΙ στην αμφισβήτηση της πολιτικής γραμμής. Η πολιτική γραμμή είναι σωστή και πάμε να την επιβεβαιώσουμε. Άλλα είναι τα προβλήματα που υπάρχουν». Εδώ λοιπόν υπάρχει η αντιπαλότητα με την ανανεωτική πτέρυγα.
«ΟΧΙ στην αμφισβήτηση της ηγεσίας». Εδώ υπάρχει μια σαφής, κατηγορηματική αντιπαλότητα με τον Αλέκο Αλαβάνο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν είναι και τα δύο σημαντικά προβλήματα για τα οποία πρέπει να πουν τη γνώμη τους και τα απλά μέλη του κόμματος;
Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Βεβαίως. Για να δούμε λοιπόν πώς θα εκφραστούν τα μέλη; Δεν κάνω δίκη προθέσεων.. Συζητώ και σκέφτομαι πολιτικά. Κύριο ζήτημα είναι η δημοκρατικότητα. Αυτή υπηρετείται από αυτές τις γρήγορες διαδικασίες; Μέσα σε ένα μήνα να πάμε σε ένα έκτακτο συνέδριο και την ίδια ώρα τρέχουν υπάρχουν ζητήματα σοβαρά, που έχουν σχέση με τα γενικότερα προβλήματα της κοινωνίας κ.λπ; Σας λέω ειλικρινά ότι είναι ένα εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να προωθεί σοβαρή και σε βάθος συζήτηση. Αυτό που μπορεί να παράξει ένα τέτοιο Συνέδριο και θα το παράξει γιατί θα γίνουν ψηφοφορίες, είναι «στοιχήσεις». Στοιχίσεις καθ΄ όλα «νόμιμες», αλλά οι οποίες μπορεί και να μη δώσουν λύση στο πρόβλημα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν υπήρχε περισσότερος χρόνος για προσυνεδριακό διάλογο θεωρείτε ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα;
Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Όχι. Κάθε φορά πρέπει να σκεφτόμαστε με ποιο τρόπο λύνουμε τα ζητήματα. Έχουμε πει, ο Φ. Κουβέλης μάλιστα, αναφέρθηκε πολύ έντονα και στην προηγούμενη ΚΠΕ, ότι εάν δεν καταφέρουμε να υπάρχει πριν από το συνέδριο μια ουσιαστική στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση, τότε τα πραγματικά προβλήματα, πολιτικής πρότασης, φορέα και θα συνεχίσουν να παραμένουν και θα μας ταλανίζουν…
ΕΡΩΤΗΣΗ : Ξέρετε όμως πως μπορεί να εκληφθεί αυτό, με όλο το σεβασμό; Να γίνει από πριν μια συμφωνία ώστε αυτή η συμφωνία να περάσει.
Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Όχι. Δεν πρόκειται για συμφωνία για το ποιοι θα βγουν στην ΚΠΕ και για τις ακριβείς αποφάσεις!….. Μιλάμε για μια συνεννόηση για το τι προβλήματα πάμε να λύσουμε στο Συνέδριο και για ένα γενικό περίγραμμα κατεύθυνσης!
Πριν από λίγο αναφέρθηκα στα δύο ζητήματα για τα οποία χρειάζεται μια ευρύτερη συνεννόηση. Και να προσθέσω: Για το πρώτο θέμα, που έχει σχέση με την ηγεσία, μέσα στο Συνασπισμό, μιλάω για το Συνασπισμό, δεν υπάρχει αμφισβήτηση. Η πιο αντιπαραθετική, πολιτικά, δύναμη, που είναι η Ανανεωτική Πτέρυγα, δεν έχει θέσει ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα. Θέτουμε ζητήματα που έχουν σχέση με την πολιτική γραμμή και τα συμπεράσματα που πρέπει να εξαχθούν μετά τις Ευρωεκλογές και φυσικά δίνουμε τη δική μας εκδοχή. Αντιθέτως, αντιμετωπίζουμε μια λογική που ισχυρίζεται ότι «η πολιτική μας γραμμή είναι εντάξει, πάμε να την επιβεβαιώσουμε» και αυτό που φαίνεται να χρειάζεται είναι να υπάρξει και μια επαναβεβαίωση της ηγετικής παρουσίας του Προέδρου Η οποία που μπορεί να πάει: από το 70% να πάει στο 75%; Και σε τι ακριβώς αυτό θα συμβάλλει;
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μια ερώτηση προς την Ανανεωτική Πτέρυγα: Η ανανεωτική πτέρυγα ευλόγως βέβαια, θεωρεί ότι στις εκλογές δοκιμάστηκε η πολιτική γραμμή και δεν πέτυχε. Ζητάει την αλλαγή της, πολύ εύλογο σε ένα κόμμα αυτό. Αυτό όμως μπορεί να γίνει χωρίς συνέδριο και πώς;
Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Τα προβλήματα που έχουν προκύψει είναι διπλά. Αγγίζουν και την πολιτική γραμμή και το συμμαχικό σχήμα, δηλαδή το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το σχήμα κατέγραψε ένα αποτέλεσμα , το οποίο εμείς θεωρούμε ότι είναι ήττα. Έχω πει και το επανέλαβα και στην ΚΠΕ: Έχουμε μια καταγραφή συσχετισμών η οποία είναι 70 προς 30 σύμφωνα με το τελευταίο Συνέδριο. Πέστε πως στο έκτακτο υπάρξει μια νέα καταγραφή π.χ. 60 προς 40 ή 80 προς 20. Τι θα γίνει; Θα πάψουν να υφίστανται αυτού του είδους οι διαφορετικές προσεγγίσεις γύρω από κομβικά στοιχεία; Η υπόθεση συμμαχικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ και η δυνατότητα αυτό το σχήμα να συνεχίσει να υπάρχει με τον τρόπο που υπάρχει, με τις πολιτικές δυνάμεις που υπάρχουν, μέσα από όλα αυτά που έχουν συμβεί, μέσα από την ανάδειξη των μεγάλων διαφορών που έχουν εμφανισθεί θα πάψουν να υφίστανται;
ΕΡΩΤΗΣΗ : Αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να τεθεί σε συνέδριο; Αν θέτετε θέμα ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ, πώς μπορεί να αποφασιστεί; Δηλαδή θα βγει η Κεντρική Επιτροπή και θα πει ότι τελειώνει η συμμαχία με το ΣΥΡΙΖΑ;
Δ.ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Όλα αυτά τα ζητήματα, θεωρείτε ότι έχουν ουσιαστικά συζητηθεί; Συζητάμε για τα πρόσωπα, συζητάμε για τις πολιτικές πρωτοβουλίες των προσώπων, αν πχ. η πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκλιση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών ήταν σωστή ή αν θα έπρεπε να μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να ζητήσουμε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση των πολιτικών αρχηγών και διάφορα τέτοιου είδους ζητήματα, που ανάγονται τελικά, ως μη όφειλε σε μια αντίθεση προσώπων, που ενυπάρχει, πυροδοτεί και αυτοπυροδοτείται αλλά στην πραγματικότητα τα προβλήματα που είναι αυτά που σας έθεσα προηγουμένως τα οποία έχουν τεθεί και ζητούν απαντήσεις, δεν έχουν συζητηθεί.
Ξέρετε τα συνέδρια πολλές φορές αναπτύσσουν δυναμικές που έχουν άσχημες καταλήξεις, όταν έχει υπάρξει μια ένταση και δεν έχει επιχειρηθεί πιο μπροστά στοιχειωδώς να υπάρξει αυτή η αναγκαία συνεννόηση. Η ίδια η εκλογή συνέδρων στις συνελεύσεις έχει από μόνη της μια πολωτική διαδικασία, πάρα πολλές φορές οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη πόλωση. Στην παρούσα φάση χωρίς στοιχειώδη συνεννόηση μπορεί οι καταστάσεις να παροξυνθούν περεταίρω. Όταν ομνύουμε στην προοπτική της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, οφείλουμε να διασφαλίζουμε και τους όρους ώστε αυτή να υπάρξει.
Έχουμε όλοι και όλες όσοι προερχόμαστε από το ΚΚΕ εσωτερικού, την εμπειρία του 4ου Συνεδρίου και αντίστοιχα οι σύντροφοι που προέρχονται από το ΚΚΕ την εμπειρία του 13ου Συνεδρίου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπαινίσσεστε διάσπαση;
Δ.ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Αυτό που λέω ευθέως είναι ότι σε Συνέδρια σε πολωτικές καταστάσεις λειτουργούν εντονότατες φυγόκεντρες τάσεις…
Γι΄ αυτό αν θέλετε και η πλειοψηφία της πολιτικής γραμματείας την προηγούμενη φορά είχε επιλέξει έναν άλλο δρόμο, που δεν νομίζω πως είδαμε τα αποτελέσματά του. Και η πρόταση του Προέδρου αρνείται μέσα σε ένα μήνα αυτή τη διαδικασία που είχε επιλεχθεί…
Τώρα, δυστυχώς, και «πίσω» να γίνει, θα υπάρξουν πολλά προβλήματα και καταλαβαίνετε τι εννοώ. Δεν είναι απλό μια τόσο σοβαρή πρόταση που ο Πρόεδρος παρουσίασε, να μην περάσει και μάλιστα σε αυτό το κλίμα!
Εννοώ, ότι ,από τα πράγματα θα υπάρξουν μια σειρά από παρεπόμενα προβλήματα, εάν δεν γίνει αποδεκτή…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ανανεωτική πτέρυγα είναι ενωμένη σ΄αυτή τη στάση γιατί ας πούμε ο Γιάννης Μπαλάφας ήταν υπέρ της διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου.
Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Βεβαίως ο Γιάννης Μπαλάφας και ενδεχομένως και άλλοι σύντροφοι έχουν αυτή την άποψη- άλλωστε νομίζω ότι στην Εκτελεστική Γραμματεία, πριν από δύο μέρες, σύντροφοι που ανήκουν στην ανανεωτική πτέρυγα γενικότερα, πρότειναν το ίδιο!
Ξέρετε οι τάσεις και αυτό το λέγαμε και το εννοούμε, δεν είναι παγιωμένες εις το διηνεκές. Οι τάσεις διαμορφώνονται στη βάση σύμπτωσης απόψεων. Αυτές, όταν υπάρχουν, φέρνουν του συντρόφους στην ίδια τάση.
Μπροστά σε διαδικασίες συνεδρίων, πολλές φορές, αναδιατάσσονται τα πράγματα.
Άρα θα έχουμε και τέτοιου είδους διαδικασίες. Όπως φαίνεται από τις υπάρχουσες διαφορετικές επιλογές και στοχεύσεις, οι οποίες είναι καθ΄ όλα σεβαστές! Αλλά πάντα υπάρχουν επιλογές.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρα είναι καλό αυτό να δούμε τέτοιες αναδιατάξεις…
Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Αν, προωθούσαμε ένα συνέδριο για να ζήσουμε τις διαδικασίες αναδιάταξης των τάσεων, τότε σίγουρα τα πράγματα θα ήσαν απλά , απλούστατα!
Σήμερα όμως διακυβεύονται πολύ σοβαρότερα ζητήματα, όπως ανέφερα προηγουμένως στην τοποθέτηση που έκανα.»
To Γραφείο Τύπου