Ζήτημα συνταγματικότητας έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, μαζί με βουλευτές του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, για το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης κατά τη διάρκεια Νατοϊκών επιχειρήσεων. Η βουλευτής Αʼ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας της στην Επιτροπή:
Στο Μνημόνιο εγείρονται ζητήματα τα οποία είναι πολύ ανησυχητικά και τα οποία θίγουν θέματα συνταγματικότητας και εθνικής κυριαρχίας. Αποτελεί πάγια πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζουμε τις διευρύνσεις του ΝΑΤΟ και τις πιθανές πολεμικές επιχειρήσεις. Όμως, εδώ πρόκειται για ένα Μνημόνιο με ιδιαίτερη σημασία που συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα.
Μέσα στην αιτιολογική έκθεση του Μνημονίου, αναφέρεται ρητά ότι η κύρωσή του «κρίνεται ιδιαιτέρως επωφελής καθόσον θα εξαλείψει την ανάγκη συνεχών διαβουλεύσεων για την υπογραφή επιμέρους συμφωνιών για κάθε άσκηση ή επιχείρηση του ΝΑΤΟ ξεχωριστά». Αυτή ακριβώς η θέση θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι διαβουλεύσεις, όταν μάλιστα πρόκειται για πολεμικές επιχειρήσεις σε περιόδους κρίσιμες για την ειρήνη και που μάλιστα πολλές φορές θέτουν σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της χώρας αμέσως ή εμμέσως, όσο πιο δημοκρατικά γίνονται τόσο περισσότερο μπορούν να αποβούν υπέρ της χώρας.
Πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι όσον αφορά τις περιοχές, όπου θα γίνονται οι Νατοϊκές επιχειρήσεις, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη δέσμευση μέσα στο Μνημόνιο, ενώ αναφέρεται ότι «οι περιοχές θα συμφωνηθούν σε μεταγενέστερα κείμενα». Γίνεται σαφές ότι εάν δεσμευτεί το ελληνικό Κοινοβούλιο μέσω αυτού του Μνημονίου, δεν αποκλείεται μεταγενέστερα κείμενα να εξαναγκάζουν σε όρους που να έρχονται σε αντίθεση με ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.
Τέλος, ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος που επισημαίνουμε είναι οι διευκολύνσεις που θα παρέχει η χώρα μας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και η εξάλειψη των διαβουλεύσεων, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, να αφήνουν ανοιχτά και μεγαλύτερα περιθώρια δράσης της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, ενδεχομένως και ανεξαρτητοποίησή της από την πολιτική ηγεσία. Στο Μνημόνιο δεν καθορίζονται καν οι λεπτομέρειες της υποστήριξης, παρά παραπέμπονται σε μεταγενέστερα κείμενα, με τη δέσμευση ωστόσο ότι η φιλοξενούσα χώρα παρέχει υποστήριξη «με κάθε δυνατό τρόπο».
Είμαστε κατά αυτού του Μνημονίου για τις Νατοϊκές ασκήσεις και επιχειρήσεις και θεωρούμε ότι πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, σύμφωνα και με τα άρθρα 27 και 28 του Συντάγματος.
Μετά την αντίδραση των τριών κομμάτων της Βουλής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε την παραπομπή του ζητήματος στη Διάσκεψη των Προέδρων, ώστε να αποφασιστεί εάν θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και όχι στο θερινό Τμήμα στο οποίο προωθήθηκε.