Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/08/2006

Ο Ν. Βούτσης, μέλος της ΠΓ , υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και επικοινωνίας του ΣΥΝ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση προτάσεων του Υπουργού Δημόσιας Τάξεως για τον περιορισμό των διαδηλώσεων στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

Με εύλογο ενδιαφέρον και αγωνία περιμένουμε εδώ και καιρό τα αποτελέσματα των ΕΔΕ που έχει διατάξει ο κ. Υπουργός για τις πρόσφατες, αλλεπάλληλες παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων και για τους ξυλοδαρμούς διαδηλωτών και δημοσιογράφων από τις δυνάμεις των οποίων προΐσταται. Όπως επίσης σημειώνουμε ότι πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος μετά την αθλιότητα σε βάρος των Πακιστανών, ενώ αναμένουμε και την απολογία των πολιτικών υπευθύνων για όσα στις πρόσφατες εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και άλλων ανεξάρτητων αρχών έχουν καταγραφεί.

Αντ’ αυτών, ο κ. Πολύδωρας καλεί σε «δημοκρατικό διάλογο» για τον περιορισμό των διαδηλώσεων!

Εμείς επιμένουμε ότι την ευθύνη για το εύρος, την κατεύθυνση και τις όποιες πιθανές επιπτώσεις της κάθε κινητοποίησης στη ζωή της πόλης, δεν μπορεί παρά να την έχουν οι υπεύθυνοι διοργανωτές που, κατά κανόνα, διακρίνονται για την ευαισθησία και την κοινωνική τους συνειδητότητα. Σε κάθε περίπτωση δε, υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όμως καταχρηστικά έχει εφαρμοστεί, τις περισσότερες φορές από την πλευρά της αστυνομίας.

Επίσης σημειώνουμε, επειδή στην ανακοίνωσή του ο κ. Υπουργός λειτουργεί κυριολεκτικά ως επικοινωνιακός μηχανισμός για την προβολή και τις απόψεις του υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων της ΝΔ, ότι το κέντρο μιας μεγαλούπολης, εν προκειμένω της Αθήνας, δεν βρίσκεται ούτε σε δοκιμαστικό σωλήνα ούτε είναι μέρος μιας υγειονομικής ζώνης στο όνομα της περίφημης «τάξης και ασφάλειας ».

Αυτές οι συντηρητικές νοοτροπίες γειτνιάζουν με το δόγμα περί «μηδενικής ανοχής», και πολύ απέχουν από το σεβασμό μιας σύνθετης πολυπολιτισμικής κοινωνικά λειτουργικής και πολιτικά ζωντανής μεγαλούπολης.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου