Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/09/2009

Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή , συζήτηση στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου για τις πυρκαγιές

Η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έκανε δεκτό το αίτημα του Προέδρου της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκι, ώστε στην ολομέλεια της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου, να συζητηθεί και να εκδοθεί ψήφισμα για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Το εγκριθέν αίτημα της ευρωομάδας της Αριστεράς, βασίζεται στην πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο οποίος με επιστολή του από τις 26 Αυγούστου είχε ζητήσει τη συζήτηση του θέματος στο ευρωκοινοβούλιο.

Εφόσον η πρόταση του έγινε δεκτή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε προς συζήτηση στην ευρωομάδα της Αριστεράς ψήφισμα ώστε να αποτελέσει την πρόταση της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς το κοινοβούλιο. Τα βασικά σημεία του προτεινόμενου ψηφίσματος, έχουν ως εξής:

•    Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, και κυρίως στην Αττική και την Εύβοια, προκάλεσαν μεγάλη οικολογική καταστροφή και είχαν επιβλαβείς κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στις τοπικές οικονομίες, την παραγωγική δραστηριότητα και τον τουρισμό. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκφράζει τη συμπαράστασή του σε όλους τους πληγέντες και χαιρετίζει τις θαρραλέες προσπάθειες των πυροσβεστών, επαγγελματιών και εθελοντών, που διακινδύνευσαν τις ζωές τους.

•    Η Ελλάδα, με ευθύνη των κυβερνήσεών της, ακόμα δεν διαθέτει ούτε πλήρες κτηματολόγιο, ούτε δασικούς χάρτες και δασολόγιο, ελλείψεις που, από κοινού με την ατελή εφαρμογή της νομοθεσίας για την αυθαίρετη δόμηση σε καμένες εκτάσεις, αποτελούν ένα νομοθετικό κενό το οποίο εκμεταλλεύονται συστηματικά αδίστακτοι κερδοσκόποι.

•    Η ελληνική κυβέρνηση δεν διδάχθηκε τίποτα από την καταστροφή του 2007 και δεν έλαβε, παρά το τότε ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, μέτρα πρόληψης και προστασίας των δασών. Πρέπει, λοιπόν, να διερευνηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση.

•    Η οικολογική καταστροφή και οι ζημιές που προκλήθηκαν, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν η ελληνική κυβέρνηση είχε αναπτύξει και εφαρμόσει αποτελεσματικές πολιτικές πρόληψης και τη δέουσα νομοθεσία για τη διατήρηση και κατάλληλη χρήση της γης.

•    Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επισημαίνει πως δεν πρέπει να επιτραπεί καμία αλλαγή στη χρήση γης καμένων εκτάσεων και καταδικάζει την παράνομη δόμηση.

•    Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να συντάξει, χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση, δασολόγιο και να δράσει άμεσα ώστε να δοθούν περισσότεροι πόροι και ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της πρόληψης και της πυρόσβεσης.

•    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί από την Επιτροπή να διαθέσει αμέσως, μέσω του ταμείου αλληλεγγύης, τα απαραίτητα κονδύλια για την κατάλληλη φροντίδα, αποκατάσταση και αναδάσωση των πληγεισών περιοχών καθώς και για την ανόρθωση της οικονομίας τους.

To Γραφείο Τύπου