- Το μεγάλο σας πρόβλημα, μετά τις εκλογές, αν το ΠΑΣΟΚ πάρει αυτοδυναμία…, θα είναι η πίεση που θα δεχτείτε για να συνεργαστείτε. Με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αλλά τέλος πάντων… Όχι για να μπείτε στην κυβέρνηση.. αλλά για να συνεννοηθείτε σε μερικά βασικά πράγματα…
Ξεκίνησα να τοποθετούμαι λέγοντας ότι είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι και στενοχωρημένοι από την χθεσινή παρουσία του κ. Παπανδρέου σε σχέση με τα όσα εξήγγειλε. Ποιος σας είπε ότι εμείς δεν αγωνιούμε για το μέλλον αυτού του τόπου; Ποιος σας είπε ότι εμείς δεν αγωνιούμε να αλλάξει πορεία ο τόπος, να αλλάξει ρότα διακυβέρνησης. Και αυτό για το οποίο αγωνιούμε δεν είναι μια απλή κυβερνητική εναλλαγή, είναι αλλαγή πολιτικής. Τα όσα είπε χθες ο κ. Παπανδρέου καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το να μπορέσουμε να συνεργαστούμε.
Χθες ο κ. Παπανδρέου -για όσους ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις- εξήγγειλε στην πραγματικότητα ένα νέο τριετές πρόγραμμα λιτότητας. Αυτό σημαίνει τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης. Υπό τις ευλογίες της .Ε.Ε και του κ. Αλμούνια, ενδεχομένως και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιας και μαθαίνω ότι είναι πολύ πιθανόν ο αντιπρόεδρός της να είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Δεν ακούσαμε για το αν θα καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, αν θα προστατέψουμε την κοινωνία από τις απολύσεις; Θα μιλήσουμε ποτέ για τις τράπεζες που έχουν λεηλατήσει την ελληνική κοινωνία;…
- Είπε το ΠΑΣΟΚ .. ότι θα φορολογήσει τις τράπεζες…
Εγώ χθες δεν άκουσα καμία συγκεκριμένη κουβέντα που να αφορά τις τράπεζες. Και είχαν δημιουργηθεί και προσδοκίες…
- Έχει ειπωθεί αυτό για τα μερίσματα…. Έχει ο ΣΥΝ ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα να βγει η χώρα, η οικονομία από την κρίση;…
Το έχουμε εξαγγείλει…
… Βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη καμπή για την ελληνική οικονομία. Αυτό που προτείνει ο κ. Καραμανλής είναι διεύρυνση της ύφεσης. Αυτό προτείνει.
- Ο Γ. Παπανδρέου λέει θα στηρίξει τα μεσαία και μικρά εισοδήματα…
.. Ο Γ. Παπανδρέου αυτό το οποίο λέει, προς μεγάλη λύπη ημών, είναι ότι θα κάνει κάποιες αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το όριο του πληθωρισμού. Αυτό όμως είναι πολύ γενικόλογο, γιατί ο πληθωρισμός σήμερα είναι στο 0,8%. Άρα λοιπόν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό μπορεί να είναι και αυξήσεις 0,9%- 1%, που σημαίνει ότι αυτοί που παίρνουν 700 ?, θα παίρνουν 707?. Για να μιλήσουμε με τη γλώσσας των αριθμών και της πραγματικότητας. Τι θα γίνει με τις απολύσεις; …
- Εσείς τι λέτε: Πόση αύξηση πρέπει να πάρουν;…
Εμείς κατ΄ αρχάς λέμε…
- Στην αύξηση…
Δεν θα κάνω τώρα έναν πλειστηριασμό… Λέμε ουσιαστικές αυξήσεις. Μιλήσαμε για διορθωτική παρέμβαση, νομοθετική ρύθμιση…
- Σύμφωνοι.. Τι αύξηση πρέπει να πάρουν…
Μιλήσαμε για νομοθετική ρύθμιση, διορθωτική ενίσχυση στον κατώτατο μισθό με νομοθετική ρύθμιση -όπως έκανε ο Α. Παπανδρέου το 1982- και λέμε 200 ? το πρώτο έτος και 100 ? επιπλέον το δεύτερο. Διορθωτική παρέμβαση στους κατώτατους μισθούς. Έτσι ενισχύεις τη ζήτηση στην οικονομία…
- Δηλαδή 30% αύξηση
… Έτσι μπορείς να μας σώσεις από την κρίση σε μια κοινωνία που βουλιάζει. Μιλάμε επίσης για μια πραγματική αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου….
- Κι από πού θα τα βρείτε τα λεφτά…;…
.. Θα σας πω πού θα τα βρούμε τα λεφτά. Ξέρετε ότι η χώρα μας έχει τον μικρότερο συντελεστή στην Ε.Ε., από τους μικρότερους συντελεστές, στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, στο 25%; Ξέρετε ότι αν κάνουμε μια σύγκριση στο πώς φορολογεί η χώρα μας το μεγάλο κεφάλαιο και πώς ο μέσος όρος της ευρωζώνης, χάνουμε περίπου 6 δις ? το χρόνο; Εκεί λοιπόν θα τα βρούμε τα λεφτά…
- Αυτά μας τα έλεγε και ο κ. Παπακωνσταντίνου εχθές…
.. Εκεί θα τα βρούμε τα λεφτά. Τώρα το ότι θα φορολογήσουμε τα μερίσματα, αφαιρώντας την φορολόγηση που ήδη υπάρχει πιο πριν… αυτά είναι ψίχουλα..
- Ο κ. Παπακωνσταντίνου μας είπε χθες τα ίδια …
.. Εγώ μιλάω με συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες προτάσεις. Εμείς είπαμε ότι πρέπει στην επόμενη πενταετία να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας ώστε να αυξήσουμε την απασχόληση στη χώρα. Οι απολύσεις, η μια μετά την άλλη, αποτελούν έναν τεράστιο κίνδυνο για τη χώρα. Και ο κ. Παπανδρέου δεν μίλησε για τις απολύσεις, δεν μίλησε για τους αντεργατικούς νόμους και κυρίως δεν μίλησε … Όταν έχουμε λοιπόν τις τράπεζες να δανείζουν το κράτος με 5% επιτόκιο και οι ίδιες να μπορούν να δανείζονται με 1% επιτόκιο από την ΕκΤ με τα ομόλογα του δημοσίου, αυτός είναι ένας μηχανισμός κλοπής…
- Οι τράπεζες είναι ένα μεγάλο θέμα…
Οι τράπεζες είναι ένα μεγάλο θέμα και είναι η αγία έδρα. Κανείς δεν ασχολείται μ΄ αυτές.
Μια τελευταία κουβέντα. Υπάρχει ένα κρίσιμο θέμα. Τι θα γίνει με τις δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες εμείς λέμε ότι πρέπει να ανακτήσει το δημόσιο έλεγχο το κράτος. Και κυρίως τι θα γίνει με τα Ελληνικά Πετρέλαια, τι θα γίνει με τον ΟΛΠ και τα λιμάνια που ξεπουλήθηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. σε ξένα συμφέροντα και τι θα γίνει με την Ολυμπιακή…
Το λέω αυτό..
- 'Αρα το κράτος να τα ξαναπάει…
Το δημόσιο έλεγχο…
- Σημαίνει management αυτό;…
Το τι σημαίνει να κάτσουμε να το συζητήσουμε. Δεν μας φτάνει ο χρόνος. Αλλά θέλω να κάνω μια επισήμανση, γιατί η θέση της κυρίας Κατσέλη, της υπεύθυνης του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της αντιπολιτευτικής περιόδου ήταν διαφορετικές, η θέση του κ. Παπουτσή στη Βουλή στο ζήτημα Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και για την ανάγκη να ανακτήσει το ελληνικό δημόσιο το management στα ελληνικά πετρέλαια ήταν διαφορετική και στη σωστή κατεύθυνση. Σήμερα, χτες γι αυτά από τον κ. Παπανδρέου δεν ακούσαμε τίποτα. Και στην Αλεξανδρούπολη ακούσαμε για την ανάγκη να αναθεωρηθεί αυτή η σύμβαση, διότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας.. δεν ξέρω ποια συμφέροντα δεν διασφαλίζει.
Είναι ερωτήματα. Τα θέτω αυτά τα ερωτήματα, γιατί πρέπει να είναι στο επίκεντρο της προεκλογικής ατζέντας. Κι έχω να θέσω και δεκάδες άλλα και για την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή
To Γραφείο Τύπου