Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος, μαζί με την βουλευτή Ασημίνα Ξηροτύρη, τον Β. Αποστόλου, μέλος της Π.Γ , τον υποψήφιο Νομάρχη Θεσσαλονίκης Στρ. Πλωμαρίτη, τον Χρ. Ασημινάρη, υποψήφιο Νομάρχη Χαλκιδικής και τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ Ν. Παυλίδη, επισκέφθηκε σήμερα τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Χαλκιδικής και συναντήθηκε με τις δυνάμεις πυρόσβεσης, κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, πυροσβέστες, τον Σύλλογο των Ξενοδόχων και άλλους φορείς.
Ο Αλ. Αλαβάνος, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Ποτίδαια, αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Πρώτον: Η γνωστή καθυστέρηση της παρέμβασης των πυροσβεστικών αεροπλάνων και ιδιαίτερα η απουσία των 4 πυροσβεστικών Canadair που θα έπρεπε να σταθμεύουν σε αεροδρόμιο της Μακεδονίας.
Δεύτερον: Η παντελής έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα την πυροσβεστική και τις δασικές υπηρεσίες, με τον παραμερισμό ιδιαίτερα της δασικής υπηρεσίας.
Τρίτο: Οι ανεπαρκέστατες δαπάνες για την προστασία των δασών των οποίων μάλιστα η εκταμίευση είναι προβληματική. Η μη επιλεξιμότητα αυτών των δαπανών από το Γ ΚΠΣ επιδεινώνει το πρόβλημα
Τέταρτο: Η απασχόληση των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών μόνο για λίγους μήνες το καλοκαίρι, ενώ η δουλειά επιτήρησης και παρέμβασης στα δάση απαιτεί συνεχή εργασία και τον χειμώνα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μπάζα , γυαλιά και άλλα εύφλεκτα υλικά ρίχνονται ανεξέλεγκτα μέσα στα δάση
Πέμπτο: Η χαοτική κατάσταση που υπάρχει στη σχέση της κεντρικής κρατικής μηχανής με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις δασικές περιοχές, άλλοι δρόμοι που έχουν χαρακτηρισθεί δασικοί ανήκουν στην περιφέρεια και άλλοι στη Νομαρχία ή στους Δήμους εφόσον έχουν χαρακτηρισθεί αγροτικοί. Ο Νομάρχης μιας περιοχής που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υποτίθεται ότι είναι επικεφαλής όλων των υπηρεσιών. Στην πραγματικότητα όμως είναι κομπάρσος, αφού όλη η πυρόσβεση γίνεται από την πυροσβεστική που ανήκει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τις περιφερειακές αρχές.
Έκτο: Δεν υπάρχει καμιά στήριξη, οικονομική ή άλλη, στο κίνημα των εθελοντών πυροσβεστών, που μπορεί να συμβάλλει και στη πρόληψη και στην επιτήρηση και στη πυρόσβεση.
Έβδομο: Η έλλειψη εθνικού κτηματολογίου και δασικών χαρτών που ενθαρρύνει κάθε είδους καταπατήσεις δασικής περιουσίας, αυθαιρεσίες και εργολαβικά συμφέροντα που υπονομεύουν την ασφάλεια του δάσους.
Και τελευταίο και πολύ σημαντικό: H Κυβέρνηση, με την πρότασή της για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος ρίχνει λάδι στη φωτιά με όλη αυτή την ασάφεια που υπάρχει σχετικά με τις δασικές εκτάσεις και στο πλαίσιο αυτό την καλούμε να ανακαλέσει την σχετική πρότασή της. Και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, από πολιτική άποψη, η κυβέρνηση είναι εμπρηστής των δασών»
Ο Αλ. Αλαβάνος κατέληξε λέγοντας: « Πολλά θα μπορούσε να αναφέρει κανείς. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει πρόληψη στον τομέα της πυροπροστασίας των δασών στη χώρα μας. Δεν υπήρξε πρόληψη στη Χαλκιδική, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΝ με ερωτήσεις της βουλευτού Ασημίνας Ξηροτύρη, κάθε χρόνο φέρνει έγκαιρα στη Βουλή τα ζητήματα των πυροσβεστικών αεροπλάνων, της συντήρησής τους, των αντιπυρικών ζωνών κ.α.
Εμείς ζητάμε: 'Αμεση κήρυξη όλων των περιοχών ως αναδασωτέων, επαρκείς αποζημιώσεις στους πληγέντες, νέο μοντέλο που να εξασφαλίζει συνεργασία δασικών αρχών και πυροσβεστικής, μονιμοποίηση των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών».
Σε παρέμβασή του ο Βαγγ. Αποστόλου, στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόληψη, τονίζοντας τα εξής:
«Eνώ για την αεροπυρόσβεση δαπανώνται περίπου 500 εκ. ευρώ το χρόνο, για την συντήρηση των δασικών δρόμων μόλις 6 εκ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη φετινή χρονιά δεν έχουν εκταμιευθεί ούτε τα 5, 5 εκ. ευρώ που είναι τα ελάχιστα ζητούμενα από τις δασικές υπηρεσίες για τη συντήρηση των δρόμων, επειδή δεν υπογράφει ο Υπουργός Γεωργίας. Επίσης από τα 18 εκ. ευρώ του Ειδικού Φορέα Δασών, έχουν αποδοθεί μόνο τα 8 εκ. κυρίως για λειτουργικές δαπάνες, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκ. ευρώ που αφορούν έργα πρόληψης, παραμένουν στα συρτάρια του Υπουργείου Γεωργίας. Ιδιαίτερα για την περίπτωση του Δασαρχείου Κασσάνδρας έχουν διατεθεί για έργα πρόληψης μόνον 34.000 ευρώ, όταν οι δύο Δήμοι της περιοχής έχουν πάρει για έργα δασοπροστασίας 140.000 ευρώ.
Οι φετεινές πυρκαγιές δημιουργούν την υποχρέωση στην κυβέρνηση να επανεξετάσει συνολικά το μοντέλο της δασοπροστασίας.»
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου