Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/08/2006

Σχετικά με τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπ. Απασχόλησης, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, δήλωσε τα εξής:

Ο Υπουργός Απασχόλησης με τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ωραιοποιεί και δεν αποτυπώνει σωστά την πραγματική κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας.

Οι πολύ χαμηλές δημόσιες κοινωνικές δαπάνες που προβλέπονται και για το 2006, δεν μπορούν να μειώσουν το κοινωνικό έλλειμμα, τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες, τη φτώχεια και την ανεργία που προκαλεί η εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική.

Η πραγματική ανεργία δεν μειώθηκε αλλά υποκρύπτεται μέσα στα ανακυκλούμενα προγράμματα επιδοτούμενης κατάρτισης. Ακόμα όμως και στα επίσημα ποσοστά της ανεργίας, η χώρα μας είναι πρώτη στην Ε.Ε. των 15.

Οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, που το 2006 θα αποτελούν το 22,28% του ΑΕΠ, υπολείπονται αρκετά του μέσου όρου της Ε.Ε. των 15, που είναι 27% του ΑΕΠ. Και μετά, όμως, από την απορρόφησή τους, η φτώχεια στη χώρα μας μειώνεται από το 22% του πληθυσμού στο 21%, δηλαδή μόλις κατά 1%, όταν στις άλλες χώρες της Ε.Ε. μειώνεται από 5% ως 10%. Δεν φτάνει δηλαδή που οι κοινωνικές δαπάνες είναι υποβαθμισμένες, αλλά δεν επωφελούνται από αυτές και οι κοινωνικά αδύναμοι, που τις έχουν ανάγκη.

Το ΙΚΑ εξακολουθεί να υποχρηματοδοτείται, ενώ οι σφαλισμένοι της χώρας μας παίρνουν εξευτελιστικές συντάξεις (6 στους 10 κάτω από 500 ευρώ), ενώ δίνουν τις μεγαλύτερες εισφορές στην Ευρώπη.

Για την απασχόληση-ανεργία διατίθεται το 0,95% του ΑΕΠ, όταν στην Ε.Ε. των 15, το 3% του ΑΕΠ. Το επίδομα ανεργίας είναι το μικρότερο στην Ευρώπη (311 ευρώ μηνιαία, δηλαδή το 46% του κατώτατου μισθού) και έχει να αυξηθεί από την 1/1/2004. Για το 2006 προβλέπεται σχεδόν μηδενική εισφορά του Δημοσίου στον ΟΑΕΔ.

Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία και την πρόνοια είναι οι μικρότερες στην Ε.Ε. των 15, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες γι' αυτές, έχουν φτάσει σχεδόν τις δημόσιες και διαρκώς αυξάνονται.

Και βέβαια, ακόμα και αυτές οι χαμηλές δημόσιες κοινωνικές δαπάνες χρηματοδοτούνται, κατά βάση, λόγω του άδικου φορολογικού συστήματος, από αυτούς στους οποίους κυρίως θα έπρεπε να κατευθύνονται, δηλαδή από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι η ουσιαστική βελτίωση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ήττα των πολιτικών του νεοφιλελεύθερου συναινετικού δικομματισμού. Με μια άλλη πολιτική που θα έχει ως προτεραιότητα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου