Στο Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ, που διεξάγεται στα πλαίσια του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, και όπου συμμετέχουν βουλευτές της Αριστεράς από όλες τις Ηπείρους, μίλησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.
Στην παρέμβασή του, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία του συντονισμού των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της Αριστεράς σε παγκόσμιο επίπεδο, ενάντια στον πόλεμο και τη φτώχεια, για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ανάπτυξη. Σημείωσε, όμως, ότι η συνεργασία αυτή έχει πια μια ιστορία και γι' αυτό θα πρέπει να περάσει σε νέα φάση:
Πρώτον, δεν πρέπει να περιορίζεται σε ένα τριήμερο κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, αλλά να επεκτείνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους, όπου μπορούν να εμφανισθούν νέες προκλήσεις, όπως π.χ. το τσουνάμι στη Ν.Α. Ασία και οι απειλές του Μπους για επίθεση στο Ιράν. Γι' αυτό χρειάζεται μια Διαρκής Επιτροπή Συντονισμού των αριστερών βουλευτών και ένας λειτουργικός δικτυακός τόπος για τη συνεχή επικοινωνία της κοινοβουλευτικής Αριστεράς, που είναι διασπαρμένη σε όλες τις γωνιές της γης. (Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από τους βουλευτές που συμμετείχαν).
Δεύτερον, το διακοινοβουλευτικό δίκτυο της Αριστεράς μπορεί να περάσει από τις γενικές καταγγελίες και διακηρύξεις σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, με καταγραφή κοινά αποδεκτών στόχων. Έτσι μπορεί να προκύψει μια πολιτική στήριξη διεθνών διαστάσεων για αιτήματα της Αριστεράς σε μια χώρα ή σε μια περιοχή, είτε πρόκειται για την εθνικοποίηση των πετρελαίων στη Βενεζουέλα, είτε για το νερό στην Ουρουγουάη, είτε για την κυκλοφορία φθηνών φαρμάκων για το AIDS στην Αφρική, είτε για το Παλαιστινιακό.
Τρίτο, τέλος, η ανάγκη να γίνει επεξεργασία κοινών αιτημάτων, που να ενοποιούν κινήματα που παρουσιάζονται με αντιφατικούς στόχους σε διεθνές επίπεδο. Παράδειγμα, οι αγροτικές ενισχύσεις. Πολλοί εξαθλιωμένοι αγρότες στην Αφρική ή την Ασία βλέπουν ως ένα μεγάλο εμπόδιο για να πωληθεί στη διεθνή αγορά η παραγωγή τους, την ύπαρξη των επιδοτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη πλευρά, πολλοί μικροαγρότες της Ευρώπης, βλέπουν να κλονίζεται η οικογενειακή επιχείρηση και να περνούν στη φτώχεια κάτω από την κατάργηση των κοινοτικών ενισχύσεων. Πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά, με ειλικρίνεια, τα προβλήματα αυτά, να υπάρξει αλληλοκατανόηση και αναζήτηση στόχων που θα ενοποιούν σε κοινό μέτωπο τις δύο πλευρές, όπως η κατάργηση των ενισχύσεων από την Ευρώπη και κυρίως από τις ΗΠΑ προς τις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην αγροτική οικονομία, η διατήρηση των ενισχύσεων προς τις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις με κοινωνική και οικολογική διάσταση, μέτρα διευκόλυνσης της παραγωγής και του εμπορίου των αγροτικών προϊόντων από τις αναπτυσσόμενες χώρες, κτλ.
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου