Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/10/2009

Συνέντευξη του βουλευτή Δ.Παπαδημούλη στον Flash

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 (Α. Κοκορίκος), ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για την προγραμματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Συνασπισμός θα κάνει προγραμματική αντιπολίτευση. Δεν θα διστάσουμε να επικροτήσουμε ένα θετικό μέτρο και να καταθέσουμε και προτάσεις νόμου και μακάρι να βρεθούμε στην έκπληξη να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση. Αλλά την ίδια ώρα, αν βλέπουμε κάτι αρνητικό, μια αθέτηση δέσμευσης, μια αντιλαϊκή επιλογή, τότε φυσικά θα αντιτασσόμαστε.

Ορισμένες από τις διακηρύξεις του Γ. Παπανδρέου τις βρίσκω θετικές, όπως για παράδειγμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους, για την ενίσχυση της διαφάνειας, για την ενίσχυση της αξιοκρατίας στο Δημόσιο, για να μην καταλάβουν μετά τους «γαλάζιους» οι «πράσινοι» όλα τα πόστα διοίκησης.

Την οικονομία κανείς δεν μπορεί να την αφήσει στην άκρη, επείγει και είναι το κύριο πρόβλημα και για τη χώρα και αυτό που απασχολεί περισσότερο και την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών –ακρίβεια, ανεργία, ανισότητες, κοινωνικό κράτος, έξοδος από την κρίση και την ύφεση. Εμείς θα τα παρακολουθούμε όλα και θα στηρίξουμε αν γίνει κάτι θετικό. Θα προτιμούσα, το πρώτο Υπουργείο με το οποίο θα ασχοληθεί ο κ. Παπανδρέου να ήταν το Υπουργείο Οικονομίας.»

Για τον εκλογικό νόμο

«Στα θετικά των πρωτοβουλιών, σκόπιμα δεν ανέφερα το θέμα του εκλογικού νόμου. Κι αυτό γιατί το γερμανικό μοντέλο που έχει υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ, έχει για τα κόμματα τα οποία μπαίνουν στην Ομοσπονδιακή Βουλή 100% αναλογικότητα. Δηλαδή ένα κόμμα που θα πάρει το 10% των ψήφων, θα πάρει και το 10% των εδρών στη Βουλή. Η εν Ελλάδι μετάφραση αυτού του γερμανικού μοντέλου, απʼ ό,τι διαβάζω, γιατί επίσημες εξαγγελίες δεν έχουμε ακόμη, θα νοθεύει την αναλογικότητα. Μακάρι να έχουμε αναλογικότητα «αλά γερμανικά». Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε αναλογικότητα «αλά πασοκικά» ή ακόμη και «αλά πασοκονεοδημοκρατικά». Προσκαλώ, δεν προκαλώ, κάποιον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαψεύσει αυτό που διάβασα σε πάρα πολλές εφημερίδες, ότι το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει και με το νέο μοντέλο του εκλογικού συστήματος το bonus των 40 εδρών και αν είναι διατεθειμένη να υπερψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία, προτίθεται να ανεβάσει αυτό το bonus και στις 50 έδρες, όπως με τον νόμο Παυλόπουλου, πρόταση που καταψήφισε τότε το ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτό άνοιγμα προς την Αριστερά, προς την ισονομία και την ισοπολιτεία; Χώρα όπου να υπάρχει τέτοιου είδους εκλογικό σύστημα στην Ευρώπη δεν έχω βρει.

Αν το ΠΑΣΟΚ διασφαλίσει εξ αρχής την αναλογικότητα του συστήματος, όπως την προβλέπει ο γερμανικός εκλογικός νόμος, δηλαδή με πλήρη αντιστοιχία ψήφων και εδρών, δεν έχουμε καμία δυσκολία να συζητήσουμε, να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε, να δούμε πώς θα είναι κάθε τι. Αν ξεκινάει το ΠΑΣΟΚ εξ αρχής με τη λογική ότι το νέο σύστημα δεν θα είναι αναλογικό όπως το γερμανικό και δεν συζητάμε την κατάργηση αλλά την αύξηση του bonus, τότε αυτή η συζήτηση κλείνει το μάτι στη Νέα Δημοκρατία και τον αυριανό ή την αυριανή αρχηγό, με στόχο τη μελλοντική μείωση της δύναμης των μικρών κομμάτων και ειδικά της Αριστεράς. Και προσωπικά και το κόμμα μου και η πολιτική μας συμμαχία, είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής. Έχουμε επιπλέον το παράδειγμα της Κύπρου, όπου ισχύει η απλή αναλογική εδώ και τριάντα χρόνια και έχει Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Δ. Χριστόφια και μια οικονομία η οποία είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την οικονομία της Ελλάδας των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων.»

Για τα κόμματα στην Ελλάδα

«Ο Συνασπισμός είναι το μόνο κόμμα που εκλέγει τους προέδρους του με θητεία και όχι ισόβια. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγονται μέχρι το επόμενο συνέδριο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θητεία στο καταστατικό τους. Παρόμοιες διατάξεις υπάρχουν στα καταστατικά των χριστιανοδημοκρατικών και των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, όχι όμως στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μακάρι να το καθιερώσουν.

Ο Συνασπισμός είναι ένα κόμμα του οποίου ο Πρόεδρος δεν ανήκει σε τζάκι. Και σε αυτό διαφέρει η Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη.  Κάθε βήμα για τον εκδημοκρατισμό των δυο μεγάλων κομμάτων της χώρας, είναι όχι μόνο αναγκαίο αλλά και θετικό. Και πιστεύω ότι μπαίνουμε σε αυτή την εποχή.»

To Γραφείο Τύπου