Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/10/2009

Συνέντευξη Δημήτρη Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο του City

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βʼ Αθήνας Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του City 99,5 (Μ. Μάνη- Αιμ. Περδικάρης), δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για την προγραμματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και το άρθρο του Λ. Κύρκου στα «ΝΕΑ»

«Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει ομόφωνα να ασκήσει αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα διστάζουμε να στηρίξουμε όποιο θετικό μέτρο πάρει αυτή η κυβέρνηση. Θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και θα είμαστε αντίθετοι και επικριτικοί σε αρνητικές επιλογές.

Με τον Λ. Κύρκο με συνδέουν πολύχρονοι δεσμοί εκτίμησης και σεβασμού.  Όλοι ακούμε με προσοχή όσα λέει και γράφει, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε. Από το άρθρο του κρατώ δυο πράγματα: Το ένα είναι ότι υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση, ακόμη και από ανθρώπους που δεν την ψήφισαν. Απαιτούν και περιμένουν η διαδοχή της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει και σε αλλαγή πολιτικής. Η δεύτερη παρατήρηση, η οποία είναι ορθή, είναι ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να περιορίζεται  σε κριτική, αλλά να καταθέτει και προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε χθες, διά του Αλ. Τσίπρα, αλλά και όλων μας, ότι θα βομβαρδίσουμε με θετικές προτάσεις τη νέα κυβέρνηση. Το κάναμε και στο παρελθόν, αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα, όλες οι προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, έχουν απορριφθεί μετά πολλών επαίνων από όλες τις κυβερνήσεις

Οι συγκλίσεις δεν είναι θέμα αρχής για μας, είναι θέμα προγραμματικών προϋποθέσεων. Το «μπαλάκι» για το προς τα πού επιθυμεί συγκλίσεις η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι στο δικό τους τερέν και θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.»

Για την κυβερνητική πολιτική και τη δυνατότητα συγκλίσεων

«Οι κυβερνήσεις κρίνονται εκ του αποτελέσματος, όχι από αυτά που λένε, αλλά από αυτά που κάνουν.

Πρώτο παράδειγμα, ο εκλογικός νόμος. Αν κρίνω από τις κυβερνητικές διαρροές σε όλο τον τύπο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναζητεί συγκλίσεις όχι με την Αριστερά, αλλά με τη Δεξιά. Λέει ότι θα νοθεύσει την αναλογικότητα του γερμανικού μοντέλου, όπου ισχύει 100% αντιστοιχία ψήφων και εδρών, δίνοντας μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα. Επίσης διαρρέουν ότι είναι έτοιμοι, προκειμένου να αποσπάσουν τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, να αυξήσουν αυτό το μπόνους στις 50 έδρες, όπως προέβλεπε ο νόμος Παυλόπουλου, τον οποίον το ΠΑΣΟΚ είχε καταγγείλει.

Αν αναζητούν συγκλίσεις με την Αριστερά, τότε θα πρέπει, αν όχι να υιοθετήσουν τη θέση μας –που είναι απόλυτη αντιστοιχία ψήφων και εδρών, τουλάχιστον να μειώσουν αυτό το μπόνους και να αυξήσουν την αναλογικότητα του εκλογικού συστήματος.

Δεύτερο παράδειγμα, από την οικονομική πολιτική. Όταν ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ έλεγε «βάλτε έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών, αυξήστε τους φορολογικούς συντελεστές σε αυτούς που έχουν υπερκέρδη, κάντε δικαιότερο το φορολογικό σύστημα, μην τα παίρνετε μονίμως από τα υποζύγια του προϋπολογισμού, από τους ασθενέστερους». Τώρα που είναι κυβέρνηση, θα δούμε αν θα κάνει αυτά που έλεγε πριν τις εκλογές.

Τρίτο παράδειγμα: ΟΤΕ. Το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε τη συμφωνία Νέας Δημοκρατίας –Deutsche Telecom και υποσχέθηκε ότι θα την επαναδιαπραγματευτεί από μηδενική βάση. Θα το κάνει;

Τέταρτο παράδειγμα: Λιμάνια. Κατέθεσα πριν μήνες στο Ευρωκοινοβούλιο, πανομοιότυπη ερώτηση με τη Μαριλένα Κοππά, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας ως αποικιοκρατική τη σύμβαση με την COSCO, και συγκεκριμένα τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές, οι οποίες συνιστούν έμμεση κρατική επιδότηση και παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Αυτά που αποτελούσαν την «καρδιά» της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ για τη σύμβαση αυτή, δεν εμπεριέχονται στο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που έχει συμφωνηθεί. Αυτά που αποφάσισαν από κοινού η κινέζικη και η ελληνική κυβέρνηση να συζητήσουν αφορούν στο μοίρασμα της δουλειάς μεταξύ προβλήτα 1 και προβλήτα 2.»

To Γραφείο Τύπου