Σύμφωνα με την ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Λεγκαμπιέντε, υπάρχουν τουλάχιστον 30 ναυάγια πλοίων στη Μεσόγειο στα οποία μπορεί να υπάρχουν τοξικά και πυρηνικά απόβλητα. 7 από αυτά βρίσκονται πολύ κοντά στους Παξούς, δυτικά της Κεφαλονιάς, δυτικά και νότια της Ζακύνθου καθώς και στα ανοιχτά της Μεσσηνίας. Τα συγκεκριμένα πλοία, έχει δηλωθεί επισήμως στην Ιταλία, βυθίζονταν από την Καλαβρέζικη Μαφία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιο Γεράνιο, τα βαρέλια στα οποία μεταφέρονται παρανόμως τα ραδιενεργά ή τοξικά απόβλητα, φυσικά δεν κατασκευάζονται από ανθεκτικά υλικά, που πληρούν τις προδιαγραφές για τη φύλαξή τους κι έτσι δεν αποκλείεται η διάβρωση των βυθισμένων βαρελιών να αρχίζει 25 χρόνια μετά την απόρριψή τους. Το φοβερό είναι ότι από ένα μεταλλικό δοχείο μισού τόνου γεμάτο με ραδιενεργά απόβλητα μπορεί να διαρρεύσει δεκαπλάσια ποσότητα ραδιενέργειας από αυτή που εκλύθηκε από την πυρηνική βόμβα 15 κιλοτόνων που έπεσε στη Χιροσίμα. Ο κ. καθηγητής επισημαίνει ότι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να βρεθούν τα ναυάγια είναι με μετρήσεις ραδιενέργειας, μόνο όμως σε περίπτωση κατά την οποία έχει αρχίσει έστω και μικρή διαρροή. Και πάλι, πρέπει να ξέρει κανείς πού έχει γίνει το ναυάγιο για να κάνει την έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή.
Από την πλευρά της, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δηλώνει έτοιμη να κάνει μετρήσεις μόλις αποδειχθεί ότι έχουν ναυαγήσει πλοία με τοξικά ή ραδιενεργά απόβλητα κοντά στις ελληνικές ακτές. Προσθέτει μάλιστα ότι το 2007 ολοκληρώθηκε ένα πρόγραμμα μετρήσεων ραδιενέργειας από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας Ιnternational Scientific Cruise to Αdriatic and Ιonian Seas στα νερά τόσο της Αδριατικής όσο και του Ιονίου, στο οποίο συμμετείχαν ξένα εργαστήρια αλλά και τα εργαστήρια του «Δημοκρίτου» και του ΕΛΚΕΘΕ. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών δεν έδειξαν κάτι πέρα από τα συνηθισμένα και φυσιολογικά.
Με βάση τα προαναφερόμενα
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιες είναι οι αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό «ύποπτων» ναυαγίων στον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο;
2. Έχουν δραστηριοποιηθεί μέσα στο 2009 προκειμένου να ερευνήσουν την ύπαρξη τέτοιων ναυαγίων;
3. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπάρχει κίνδυνος τοξικής ρύπανσης στις ελληνικές θάλασσες και με ποιους τρόπους σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός