Στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κατήγγειλε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντής, την αδιαφορία τόσο των ελληνικών αρχών όσο και της Κομισιόν απέναντι στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα με αφορμή απαράδεκτες απαντήσεις της Κομισιόν στην υπόθεση των οκτώ νεκρών εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος και συνεχιζόμενων εργατικών ατυχημάτων στη ΛΑΡΚΟ. Γίνεται πλέον σαφές ότι έχει ξεχαστεί το έγκλημα του Περάματος αφού οι ελληνικές αρχές δεν μπήκαν καν στον κόπο να δώσουν στοιχεία στην Κομισιόν η οποία, ενώ ήταν ενήμερη για το ατύχημα, δεν ενήργησε σχετικά. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των θανατηφόρων ατυχημάτων στη ΛΑΡΚΟ για τα οποία η Κομισιόν, απαντώντας στον ευρωβουλευτή, αναφέρει ότι θα ζητήσει ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές παραπέμποντας δηλαδή ουσιαστικά το θέμα στις ελληνικές καλένδες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος για τις κοινωνικές υποθέσεις και την απασχόληση, κ. Σπίντλα, ένα χρόνο και τρεις μήνες από το δυστύχημα στο Πέραμα κι ύστερα από πολλές ερωτήσεις απαντά ότι: «Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής διαβιβάσει στην Επιτροπή περισσότερα στοιχεία για την έρευνα των αιτίων που προκάλεσαν το εργατικό ατύχημα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. Η Επιτροπή θα επικοινωνήσει ξανά μαζί τους και θα τους ζητήσει να την ενημερώσουν για την πρόοδο ή τα πορίσματα της έρευνας και θα διαβιβάσει στον αξιότιμο βουλευτή κάθε νέο στοιχείο που θα της γνωστοποιηθεί.»
Ανάλογη απαράδεκτη απάντηση δίνει ο κ. Σπίντλα και για την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ «καθώς η Επιτροπή δεν διαθέτει λεπτομερή πληροφόρηση ως προς τις περιστάσεις και τα αίτια των εν λόγω τραγικών ατυχημάτων, θα επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές και θα τους ζητήσει να της παράσχουν λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τα ατυχήματα και τα μέτρα που ελήφθησαν, πριν αποφασίσει να προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες».
Ο Ν. Χουντής, στην παρέμβασή του, ενώπιον της ολομέλειας μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:
«Η ανεπάρκεια και η αμέλεια των εταιρειών, ελεγκτικών μηχανισμών, εθνικών και κοινοτικών αρχών στην εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία είναι εγκληματική. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα, το 2008 σημειώθηκαν 142 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ενώ από την αρχή του 2009 έχουν ξεπεράσει τα 56. Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του σε ορυχείο χρυσού στη Χαλκιδική, δύο φορές μέσα στον Αύγουστο 2009 σημειώθηκαν θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που στοίχισαν τη ζωή σε 3 εργαζομένους στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Φθιώτιδα σε μια μονάδα που θρηνεί θύματα κάθε χρόνο.
Τη στιγμή που χάνονται ανθρώπινες ζωές, εταιρείες, εθνικές αρχές και Κομισιόν αντιμετωπίζουν το θέμα με χαλαρότητα κι έτσι, τα εγκλήματα μένουν ουσιαστικά ατιμώρητα. Εγκλήματα στον βωμό του κέρδους, όπως αυτό που συντελείται από τον Φεβρουάριο του 2008 στη Φρανς Τέλεκομ. Την Παρασκευή, άλλος ένας εργαζόμενος, ο 25ος, εξωθήθηκε στην αυτοκτονία εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας. Τι έκανε η Επιτροπή για αυτό; Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν επρόκειτο για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις θα είχε ήδη αναλάβει δράση.»
To Γραφείο Τύπου