Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/10/2009

Προβλήματα ποιότητας πόσιμου νερού σε σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ανησυχία έχει προκληθεί από την ανακοίνωση σε συνέδριο του συμβουλίου περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης ότι εντοπίστηκε ακατάλληλο νερό σε βρύσες Δημοτικών Σχολείων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα  αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν τα Εργαστήρια Χημείας του ΤΕΙ-Θεσσαλονίκης, Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ εντοπίστηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις αρσενικού, μαγγανίου και νιτρικών ιόντων σε δείγματα νερού από βρύσες 10 σχολείων από τα συνολικά 32 που εξετάστηκαν.

Όπως επισημαίνεται στην ερευνά το πόσιμο νερό που χρησιμοποιείται στα σχολεία, προέρχεται από γεωτρήσεις. Η ρύπανση του πόσιμου νερού των ανωτέρω σχολείων οφείλεται είτε στη σύνθεση των πετρωμάτων από τα οποία αντλείται είτε  είναι αποτέλεσμα της ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από αζωτούχα λιπάσματα, απορρίμματα ζώων, λύματα βιομηχανιών, από το έδαφος, από βόθρους, αστικά λύματα και οργανικά στερεά υλικά. Το αρσενικό, το μαγγάνιο και τα νιτρικά ιόντα όταν προσλαμβάνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των επιτρεπομένων προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό  ιδίως στα μικρά παιδιά όπως τους μαθητές των δημοτικών σχολείων.

Στα παραπάνω προβλήματα ποιότητας νερού των σχολείων πρέπει να προστεθούν και τα προβλήματα που εμφανίζονται λόγω αυξημένου μικροβιακού φορτίου εξαιτίας της παλαιότητας και κακοσυντήρησης των δικτύων ύδρευσης.

Η ευθύνη του ελέγχου της ποιότητας του πόσιμου νερού ήταν αρμοδιότητα δημοσίων φορέων κυρίως πανεπιστημιακών εργαστηρίων. Στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης και αυτού του τομέα έχει δοθεί στους Δήμους η δυνατότητα να πραγματοποιούν τους ελέγχους, συνεργαζόμενοι και με διαπιστευμένα ιδιωτικά εργαστήρια με αποτέλεσμα σε μερικές περιπτώσεις  να εμφανίζονται προβλήματα αδιαφάνειας και δυσκολίες πρόσβασης στα αποτελέσματα των ελέγχων.

Επειδή τα μέτρα προστασίας της υγείας των μαθητών πρέπει να είναι διαρκή και συστηματικά

Επειδή η κατανάλωση ακατάλληλου νερού έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ιδίως των μικρών μαθητών

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

Ποια μέτρα θα λάβουν για τη βελτίωση του συστήματος ελέγχου του πόσιμου νερού των σχολείων έτσι ώστε αυτός να πραγματοποιείται με συστηματικό και επιστημονικά αναμφισβήτητο τρόπο;

Προτίθενται να επαναφέρουν την αρμοδιότητα ελέγχου της ποιότητας του νερού αποκλειστικά στα εργαστήρια των δημοσίων φορέων προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και η πρόσβαση στα αποτελέσματα των ελέγχων ώστε να είναι δυνατή σε κάθε ενδιαφερόμενο;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία