Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/10/2009

Συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή σχετικά με την ολιγωρία της επιτροπής στη διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Ώρας των Ερωτήσεων προς την Επιτροπή, στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, συζητήθηκε η ερώτηση που είχε καταθέσει στις 15 Σεπτεμβρίου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, σχετικά με την ολιγωρία της Επιτροπής στη διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens.

Κατά την τοποθέτησή του ο Νίκος Χουντής είπε:

"Για την Ελλάδα το θέμα της Siemens είναι όπως γράφτηκε και στον Τύπο,  «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη μεταπολεμική Ελλάδα βαδίζει οριστικά προς τη διαγραφή του, μετά και τη δεύτερη απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο και αναφέρει ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, πρώην διευθυντής της Siemens Ελλάς και «αρχιερέας της διαφθοράς» δεν μπορεί να εκδοθεί από τη Γερμανία στην Ελλάδα.»

Αυτή είναι η αίσθηση που έχουμε στην Ελλάδα για το σκάνδαλο στο οποίο ενέχονται με βάση ομολογίες και καταδικαστικές αποφάσεις των γερμανικών δικαστηρίων υπουργοί πολλών ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίοι επί σειρά ετών δωροδοκούνταν για να αναθέτουν άγνωστο αριθμό προμηθειών και έργων, που απολάμβανε η Siemens με το μαύρο χρήμα που διακινούσε.

Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι περισσότερες από τις προμήθειες αυτές ήταν για συγχρηματοδοτούμενα έργα μόνο οι υπηρεσίες σας προσποιούνται, κ. Επίτροπε ότι δεν το γνωρίζουν, οχυρωμένες πίσω από αυθαίρετες ερμηνείες κοινοτικών διατάξεων. Έχουν κατατεθεί δεκάδες ερωτήσεις και οι απαντήσεις οι δικές σας και των υπηρεσιών σας, καθώς και η σημερινή σας απάντηση, είναι μονότονες «παρακολουθούμε την κατάσταση, μπορούμε να ζητήσουμε να μας ενημερώσουν» και άλλα τέτοια. Θέλω συγκεκριμένη απάντηση: Τι μέτρα θα πάρετε προκειμένου να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι με βεβαιότητα παρανόμησαν, παραβιάζοντας την κοινοτική νομοθεσία περί προμηθειών; Έχετε υποχρέωση λοιπόν, κ. Επίτροπε, να προστατέψετε το χρήμα του ευρωπαίου φορολογούμενου."

Η απάντηση του Επιτρόπου κ. Κάλας:

"Όσον αφορά την αρμοδιότητά μου για τον έλεγχο του Προϋπολογισμού, σύντομα θα εμφανιστώ ενώπιον του Κοινοβουλίου και εκεί θα εξηγήσω το τι πρέπει να γίνει για να προστατευθούν τα χρήματα των Ευρωπαίων και να διασφαλιστεί η σωστή χρήση τους, αυτά είναι πολύ εκτενή θέματα.

Σας ξαναλέω, αν έχετε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με κακή χρήση χρημάτων σε συγχρηματοδοτούμενα έργα, θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι, όπως επίσης και άλλα τμήματα της Επιτροπής,  να τη δεχθούμε. Και σας διαβεβαιώνω ότι τέτοιες πληροφορίες θα προσεχθούν ιδιαίτερα. Ωστόσο, η έκδοση ενός ατόμου από ένα κράτος μέλος σε άλλο είναι αποκλειστικό θέμα μεταξύ των κρατών μελών και καμία από τις επιτροπές, στον τομέα της δικής μου ευθύνης, δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να διευκολύνουν την έκδοση κάποιου".

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως εξής:

Η σημαντικότερη από τις υποθέσεις διαφθοράς που συγκλόνισε την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία πέντε χρόνια είναι το σκάνδαλο Siemens. Από τη δικαστική έρευνα, τις αποφάσεις των δικαστηρίων, τις ομολογίες εμπλεκομένων και τις δημόσιες δηλώσεις της ίδιας της εταιρείας, προκύπτει ότι δωροδοκήθηκαν πολιτικά κόμματα και πρόσωπα ευθύνης σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμένου η εταιρεία να έχει πλεονέκτημα στην ανάληψη έργων και προμηθειών του δημοσίου και δημοσίων επιχειρήσεων, πολλά από τα οποία συγχρηματοδοτούνταν με κοινοτικά κονδύλια.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, από τότε που εμφανίστηκε στη δημοσιότητα το σκάνδαλο Siemens, ο Επίτροπος για την καταπολέμηση της απάτης, κ. Siim Kallas, απαντά στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι η διερεύνηση δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ότι δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) από τα κράτη μέλη, ερωτάται η Επιτροπή: Με ποιο τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης, η οποία είναι αρμόδια για την έρευνα περιπτώσεων απάτης που αφορούν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, έχει περιφρουρήσει τα χρήματα των ευρωπαίων πολιτών; Με ποιο τρόπο η Επιτροπή και η OLAF έχουν παραστεί σε αυτή τη μεγάλη υπόθεση ζητώντας διαφάνεια; Ποιος είναι ο απολογισμός της Επιτροπής και της OLAF στην υπόθεση αυτή;"

To Γραφείο Τύπου