Η δημιουργία του ΟΗΕ ΤΟ 1945 ήρθε ως επιστέγασμα της αντιφασιστικής νίκης των λαών στο Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα χρόνια, όμως, που πέρασαν δεν επιβεβαιώθηκαν οι μεγάλες ελπίδες που γέννησε για σταθερή ειρήνη και δικαιοσύνη στον κόσμο.
Ο σημερινός κόσμος των κραυγαλέων ανισοτήτων και της έντονης στρατιωτικοποίησης, αλλά και της αυξανόμενης αναγκαιότητας της παγκόσμιας συνεργασίας, χρειάζεται πολύ περισσότερο τον ΟΗΕ. Όμως ο ρόλος του παγκόσμιου οργανισμού υπονομεύεται από τις πολιτικές ισχύος των μεγάλων δυνάμεων και ιδιαίτερα των ΗΠΑ και την επικρατούσα παγκόσμια τάξη της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Υποστηρίζοντας τον ΟΗΕ ως θεσμό, οι αριστερές δυνάμεις διεκδικούν ταυτόχρονα τον βαθύ εκδημοκρατισμό του και την συντονισμένη παρέμβαση των λαών. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνουν πράξη οι ιδρυτικοί του στόχοι και οι αποφάσεις του υπέρ της ειρήνης, της κατάργησης των πυρηνικών, της εξάλειψης της φτώχειας, της καταπολέμησης του ρατσισμού, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων, της σωτηρίας του πλανήτη από την οικολογική καταστροφή.
Η ημέρα του ΟΗΕ συμπίπτει με την έναρξη της παγκόσμιας εβδομάδας δράσης για τον αφοπλισμό (24-31 Οκτωβρίου), την οποία καλούμαστε να τιμήσουμε με την προβολή συγκεκριμένων αιτημάτων, όπως: η απόκρουση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και η διεκδίκηση της κατάργησής του, η αποπυρηνικοποίηση της Ευρώπης και της Μ. Ανατολής, η κατάργηση των ξένων βάσεων, η απεμπλοκή της χώρας μας από πολεμικά σχέδια και πολέμους, η δραστική μείωση των στρατιωτικών της δαπανών, η επιδίωξη συμφωνίας για την αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών της Ελλάδας και της Τουρκίας, η αντιμετώπιση της Ελληνοτουρκικών προβλημάτων με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό.
Οι στρατιωτικές λύσεις στα προβλήματα έχουν χρεοκοπήσει πλήρως. Όπως έλεγε ο Αϊνστάιν «ο πόλεμος δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινος, μόνον να καταργηθεί μπορεί».
Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας