ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ
- … Ο κ. Χρυσοχοΐδης εχθές σε δηλώσεις του έδωσε ένα δίκιο στον ΣΥΡΙΖΑ και επέμεινε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με αυτή καθ΄ αυτή τη λειτουργία της αστυνομίας. Είπε δηλαδή ότι την παραλαμβάνει διαλυμένη, ότι δεν θα ανεχτεί τέτοιες συμπεριφορές, ζήτησε και την παραίτηση του και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Ταυτόχρονα όμως τοποθετήθηκε με σαφήνεια απέναντι σε γεγονότα βανδαλισμών, καταστροφών, επεισοδίων, παραβατικών συμπεριφορών, λέγοντας ότι ο πολίτης έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ελεύθερα, δεν έχει το δικαίωμα να σπάει, να καταστρέφει κ.λπ. Και η αστυνομία θα είναι σαφής σ΄ αυτό, δεν θα δεχτεί γκέτο, άβατο κ.λπ.
Απ΄ ότι φαίνεται δεν υπάρχει και πολύ σαφήνεια αυτές τις μέρες, γιατί βλέπουμε μια αντιφατική συμπεριφορά. Από τη μια να πηγαίνει στο υπουργικό συμβούλιο ο Συνήγορος του Πολίτη -και πολύ σωστά, ήταν μια πολύ σωστή συμβολική κίνηση- και να μιλάει για τα δικαιώματα του Πολίτη και να μετονομάζεται το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης -σωστά - σε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από την άλλη ο κ. Χρυσοχοΐδης με το που φεύγει από το υπουργικό συμβούλιο, που ήταν παρέα με τον Συνήγορο του Πολίτη, ακολουθεί ένα δόγμα που καμία σχέση δεν έχει με αυτή τη νέα αντίληψη προστασίας του πολίτη. Ένα δόγμα προληπτικής καταστολής σε μια περιοχή η οποία δεν χρωστάει τίποτα.
- Έχει γίνει άβατο όμως…
Το θέμα της εγκληματικότητας, της βίας που ασκείται σε πολλές περιοχές του αστικού ιστού, και όχι μόνο στην Αθήνα, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα δεν είναι φαινόμενα που τα συναντάει κανείς μόνο στα Εξάρχεια. Τα συναντούσε κανείς και στο Κολωνάκι, αλλά δεν είδα διμοιρίες ΜΑΤ να μπαίνουν στο Φίλιο και στο Ντακάπο και να μαζεύουν τους παρευρισκόμενους. Προχθές στο Παγκράτι ομάδες χουλιγκάνων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού τα έκαναν γυαλιά-καρφιά, αλλά προφανώς δεν είχαμε ένα πογκρόμ στις καφετέριες του Παγκρατίου -και λογικό είναι. Άρα λοιπόν εδώ κάτι τρέχει με αυτή την περιοχή…
- Κατά τη γνώμη σας τι τρέχει.. τι συμβαίνει ακριβώς στα Εξάρχεια;… Θεωρείται άβατο, γκέτο…. Αντιστοίχως ναι έγιναν στα Παγκράτι αυτά που είπατε και στο Κολωνάκι… αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει το φαινόμενο μόλις που εμφανίζεται ένας αστυνομικούς να υπάρχουν… να πετάνε πέτρες. Πουθενά δεν συμβαίνει αυτό. Συμβαίνει μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή..
Θεωρώ ότι τέτοιου είδους φαινόμενα τα βλέπουμε όχι μόνο σ΄ αυτή την περιοχή. Αυτό που είδαμε στο Παγκράτι το προηγούμενο διάστημα ήταν παρόμοιο φαινόμενο. Ήταν ομάδες συμπλοκής που πέταγαν και πέτρες. Τα ζητήματα της βίας πρέπει να τα δούμε συνολικά, να δούμε τις αιτίες που τα προκαλούν.
- Αυτό που λέτε είναι σωστό.. Εμείς μιλάμε για τη συγκεκριμένη περιοχή όμως που σωστά νομίζω λέει ο Υπουργός δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε άβατα, ούτε γκέτο. Διαφωνείτε εσείς μ΄ αυτό;…
Δεν διαφωνούμε. Όμως εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τέτοιου είδους φαινόμενα με την μέθοδο της προληπτικής καταστολής. Το αντίθετο αποτέλεσμα θα έχεις. Ενδεχομένως το αποτέλεσμα να προκαλέσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν και σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα.
Από την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του κ. Χρυσοχοΐδη εφαρμόστηκε μια μέθοδος ευνομίας και τάξης η οποία ήταν ενοχλητική, όχι βεβαίως γι αυτούς οι οποίοι προκαλούν τα γνωστά επεισόδια, αλλά για τους απλούς πολίτες, για χιλιάδες ανθρώπους που επιλέγουν να έχουν ως χώρο διασκέδασης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού. Δεν είναι χώρος όπου θα παίζεται το παιχνίδι κλέφτες και αστυνόμοι. Είναι και χώρος πολιτιστικής συνύπαρξης ανθρώπων. Εκεί ήταν ένας χώρος βιβλιοπαρουσίασης. Τι δουλειά είχαν να μπουν διμοιρίες των ΜΑΤ μέσα και να φερθούν μ΄ αυτόν τον τρόπο; Εκεί συχνάζουν και νέα παιδιά που πηγαίνουν στα φροντιστήριά τους. Και μάλιστα το προηγούμενο διάστημα εμείς γίναμε μάρτυρες δεκάδων παρόμοιων περιπτώσεων.
- Πρόβλημα εγκληματικότητας έχουμε στην Αθήνα, στην Αττική ή δεν έχουμε..
Θα τα πάρουμε λοιπόν ένα-ένα. Γιατί άλλο είναι το πρόβλημα της εγκληματικότητας και άλλος ο τρόπος με τον οποίον προσπαθείς αυτό να το αντιμετωπίσεις. Κι εγώ θέλω να σταθώ στο εξής περιστατικό. Έτυχε χθες να ήταν σ΄ αυτό το απαράδεκτο γεγονός αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας ο Δημ. Παπαχρήστος, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφοι. Εμείς λοιπόν δεν έχουμε την απαίτηση οι αστυνομικοί να γνωρίζουν ποιος ήταν ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου, ούτε να γνωρίζουν ποια είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ποιοι είναι δημοσιογράφοι. Όλες τις προηγούμενες 10-15 ημέρες όμως, τα ίδια συνέβαιναν. Όχι σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή στον εκφωνητή του Πολυτεχνείου, ωστόσο και τότε πήγαιναν πολίτες στην αστυνομική διεύθυνση και πέρναγαν τη νύχτα τους χωρίς να φταίνε σε τίποτα και δεν έγινε θέμα. Επειδή προέκυψε αυτό, έγινε θέμα.
Άρα λοιπόν το ζήτημα είναι με ποιον τρόπο επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί αυτή η επιχείρηση νόμου και τάξης να αντιμετωπιστούν φαινόμενα βίας και παραβατικότητας….
- Είπατε ότι έγιναν Λωρίδα της Γάζας τα Εξάρχεια.. Δεν είναι έτσι…
Αυτό που είπα και παρουσιάστηκε ως υπερβολή ήταν ότι δεν είναι δυνατόν να μετατρέπουμε μια περιοχή του αστικού ιστού σε περιοχή υγειονομικής ζώνης. Στη Λωρίδα της Γάζας εκτός από τις βόμβες που προφανώς δεν έχουμε αυτό εδώ, έχουμε σε κάθε τετράγωνο, σε κάθε γωνιά αστυνομικούς οι οποίοι κάνουν ελέγχους, μπες-βγες. Υπάρχει δηλαδή μια διαδικασία συνόρων άτυπων. Αυτό έχει μετατραπεί στα Εξάρχεια. Δηλαδή για να μπεις στα Εξάρχεια θέλεις ταυτότητα και να βγεις πρέπει να δώσεις ταυτότητα. Αυτό κατά τη γνώμη μας είναι υπερβολικό, δημιουργεί αντιδράσεις και στο βαθμό που η ελληνική αστυνομία δεν έχει εκπαιδευτεί να συμπεριφέρεται με τρόπο φιλικό στον πολίτη, να συμπεριφέρεται όπως είδατε στο βίντεο, αυτό μόνο αντιδράσεις και μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Και έρχονται και μέρες δύσκολες μπροστά μας.
- Γιατί το λέτε αυτό;… Το λέω γιατί πολλές φορές δημιουργείται, και από την Αριστερά, ένα κλίμα λες και κάτι πρόκειται να γίνει.. επειδή έχουμε τον εορτασμό του Πολυτεχνείου ή επειδή μεθαύριο είναι ην μαύρη επέτειος από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Γιατί φτιάχνουμε ένα κλίμα ότι κάτι θα συμβεί;… Είναι σαν να τροφοδοτείτε τις δυνάμεις εκείνες που πιθανόν και μέσα στην αστυνομία ή μέσα στους άλλους κύκλους της βίας να κάνουν αυτό.. Γιατί να το κάνουν;….
Επειδή εμείς δεν είμαστε χθεσινοί κι επειδή γνωρίζουμε ότι σ΄ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν και πολλοί οι οποίοι επιδιώκουν την ένταση για δικούς τους λόγους, ξέρουμε λοιπόν ότι πάντοτε, από τη μεταπολίτευση και μετά, οι μέρες του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου είναι δύσκολες μέρες, και για τις ομάδες του κινήματος που πρέπει να υπερασπιστούν τη μνήμη και τις εκδηλώσεις.
- Λέμε επειδή συμπίπτει και μ΄ αυτή τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου και το ακούμε από διάφορα χείλη…
Αυτή η επέτειος πρέπει να είναι μια αφορμή για εκδηλώσεις μνήμης, σεβασμού στη μνήμη του άτυχου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική νεολαία. Και θέλω να σταθούμε σ΄ αυτό. Από τον Δεκέμβρη και μετά, κυρίως λόγω των επεισοδίων που είχαμε, αντί να οδηγηθούμε σε έναν αναστοχασμό, σε μια συζήτηση για το τι πρέπει να αλλάξει για τους νέους ανθρώπους ώστε να μπορούν να βρίσκουν τον εαυτό τους και ότι αυτή η πολιτεία νοιάζεται γι αυτούς, έχουμε μπει σε μια συζήτηση που έχει ως επίκεντρο τη σπασμένη βιτρίνα, τη μολότοφ, τα επεισόδια, τους κουκουλοφόρους.
- Είχαμε όμως μια πραγματικότητα…
Ναι, ήταν μια πραγματικότητα, αλλά προσέξτε όμως. Ο Δεκέμβρης δεν ήταν μόνο τα επεισόδια αυτά. Ήταν και ο άτυχος Γρηγορόπουλος, δηλαδή ότι χάσαμε έναν δεκαεξάχρονο χωρίς λόγο και αιτία, ήταν και ή έκρηξη οργής των νέων ανθρώπων, η οποία κατά την εκτίμηση τη δική μας δεν ήταν αναίτιας. Και αντί λοιπόν να πάμε σε μέτρα για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας.. Καταθέσαμε εμείς προτάσεις…
- Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Χρυσοχοΐδης να σκεφτεί διακομματική επιτροπή…
Μιλάμε γενικά όμως τι ήταν ο Δεκέμβρης. Αντί, λοιπόν, να πάμε σε μέτρα για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας, αντί να πάμε σε μια συζήτηση για το πώς οι νέοι άνθρωποι σήμερα στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στους χώρους δουλειάς αντιμετωπίζονται διαφορετικά, έγινε όλη αυτή η συζήτηση και είχαμε ως αποτέλεσμα τον κουκουλονόμο(!), δηλαδή ένα νόμο αντισυνταγματικό, οποίος είναι για γέλια και είχαμε και μια σκλήρυνση της στάσης της αστυνομίας απέναντι στους πολίτες και όχι στους βιαιοπραγούντες.
- Εντάξει, αλλά τώρα εσείς κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση Έχει αναλάβει τώρα μια νέα κυβέρνηση..Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει δώσει μια κατεύθυνση νομίζω σωστή.. Καταργείται ο κουκουλονόμος, αλλάζει την ηγεσία της αστυνομίας την οποία θεωρεί υπεύθυνη.. δημιουργεί και μια υπηρεσία καταγγελιών που θα κάνουν οι πολίτες, είναι θετικός να διαμορφωθεί η διακομματική επιτροπή… Κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, δηλαδή για τα προηγούμενα χρόνια..
Εγώ δεν έκανα αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Έκανα μια αναδρομή τι έγινε μετά τον Δεκέμβρη. Και έρχομαι στο τώρα. Εμείς ακόμα και μετά το χθεσινό περιστατικό, ατυχέστατο, θα έλεγα και όχι μεμονωμένο, περιστατικό το οποίο οφείλεται σ΄ αυτή την αντιφατική συμπεριφορά του υπουργού μόλις ανέλαβε, από τη μια να εξαγγέλλει θετικά πράγματα και από την άλλη να επιχειρεί να κάνει επιχειρήσεις ευνομίας σε μια περιοχή της Αθήνας, λέμε ότι ακόμη και τώρα πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα. Εμείς χθες σε μια συνέντευξη Τύπου καταθέσαμε αυτές τις προτάσεις ξανά και είπαμε, διακομματική επιτροπή. Μακάρι να προχωρήσει. Ήταν και αίτημα το οποίο και η ΠΟΑΣΥ το είχε αποδεχθεί και το είχε αποδεχθεί και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν αντιπολίτευση. Δεύτερον, εκδημοκρατισμός ουσιαστικός και αλλαγή κατεύθυνσης και πλεύσης της ελληνικής αστυνομίας..
- Αυτό τι σημαίνει, μια αστυνομία η οποία δεν θα δρα…
Κανείς δεν μιλάει για μια αστυνομία η οποία δεν θα δρα..
- Να το δούμε πρακτικά. Γιατί πολλές φορές και αυτά που λέτε ..
.. Όταν θα βλέπουμε τον αστυνομικός το δρόμο δεν θα φοβόμαστε μήπως μας συμπεριφερθεί με σκαιό τρόπο…
- Σωστό είναι αυτό….
Εγώ ξέρω πολλούς οι οποίοι όταν ιδίως βρίσκονται σ΄ αυτές τις περιοχές και δεν κάνουν καμιά παραβατική πράξη, αλλά περνάνε ή διασκεδάζουν το βράδυ υπόκεινται εξευτελιστικούς ελέγχους. Ακόμα και μαθητές οι οποίοι πήγαιναν στα φροντιστήριά τους υπόκεινται συχνά σε εξευτελιστικούς ελέγχους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε αστυνομικούς που να μας συμπεριφέρονται έτσι. Γνωρίζουμε για αστυνομικούς που συνεργάζονται με μέλη φασιστικών οργανώσεων στον Αγ. Παντελεήμονα…
- Αυτό το είπε και ο κ. Χρυσοχοΐδης…
.. Άρα λοιπόν, επειδή υπάρχουν αυτά τα προβλήματα … πρέπει να γίνουν άμεσα βήματα εκδημοκρατισμού της αστυνομίας.
- Ένα-ένα για να ξεκαθαρίζεται και η πολιτική σας. Να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πέντε νεαροί ή και όχι νεαροί σπάνε βιτρίνες, η αστυνομία κυνηγάει και συλλαμβάνει δύο, είναι λίγες φορές που μαζεύονται και δέκα πολίτες καις λένε, άσε τα παιδιά κάτω, γιατί τα έπιασες τα παιδιά; Δεν είναι λίγες περιπτώσεις. Θέλω να πω ή θα υπάρχει μια συνέπεια στο πώς αντιμετωπίζεται τέτοιου είδους παραβατική συμπεριφορά … Σας το λέω γιατί την περίοδο του Δεκέμβρη για παράδειγμα μια κριτική που ασκήθηκε προς την αστυνομία ήταν γιατί δεν προστάτευσε τους πολίτες, δηλαδή δεν μπήκε μπροστά στα καταστήματα, να μην σπάνε τις τζαμαρίες, να μην του κλέβουν τα πράγματα κ.λπ. Δεν υπήρξε μια κριτική γιατί δεν έδειρες τους διαδηλωτές…. Και σας κατηγορούσαν ότι είχατε μια διακριτική υποστήριξη σε αυτά τα άτομα….
Θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι ο Δεκέμβρης ήταν μια ειδική περίπτωση, οριακή, που δεν βλέπουμε συχνά τέτοιο πράγμα στα ελληνικά δεδομένα. Σπανίως βλέπουμε να βγαίνει εξοργισμένο πλήθος σε όλη την Ελλάδα, ήταν μια οριακή κατάσταση και μια οριακή στιγμή. Ισχυρίζομαι δε και το λέω δημοσίως ότι, αν είχε αντιμετωπιστεί με μια άλλη στρατηγική από την πλευρά της αστυνομίας, πιο σκληρή, όπως απαιτούσαν μερικοί και στην τότε κυβέρνηση, ίσως να είχαμε πολύ χειρότερα αποτελέσματα, ίσως να είχαμε και άλλες χαμένες ζωές, είτε από τη μια, είτε από την άλλη πλευρά.
Άρα λοιπόν αυτές είναι δύσκολες καταστάσεις, οριακές καταστάσεις, κι όταν κάνει κανείς κριτική, πρέπει να είναι πιο προσεκτικός και να σκέφτεται και τις συνέπειες και τις δυσκολίες που υπάρχουν σε οριακές καταστάσεις.
Ας πάμε όμως στην καθημερινότητα. Στην καθημερινότητα λοιπόν δεν ισχυρίζεται κανείς ότι όταν υπάρχουν πράξεις βίας ή παραβατικότητας δεν πρέπει να ισχύει ο νόμος. Αυτό που ισχυριζόμαστε όμως είναι ότι πρώτον από την πλευρά της αστυνομίας δεν πρέπει να προκαλούνται τέτοιες πράξεις. Δεύτερον, η αστυνομία πρέπει να έχει σαν κύριο στόχο να προστατεύσει τον πολίτη και όχι να καταστείλει τα συνταγματικά του δικαιώματα.
- Πιάνεστε όμως από ένα μεμονωμένο περιστατικό και κάνετε μια κριτική στην αστυνομία …
Δεν ήταν μεμονωμένο. Σας εξηγώ ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες…
- .. Ο κόσμος την θέλει στην αστυνομία… Λέει, παιδιά στην γειτονιά η αστυνομία να μας προστατεύσει.. Κι εσείς τώρα πιάνεστε απ΄ αυτό και λέτε ότι δεν είναι δημοκρατική η αστυνομία…
Και βέβαια… Σας εξηγώ όμως ότι αυτό που είδατε δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό.
- Αυτό είναι απαράδεκτο.. Όλοι το λένε…
… Σας λέω λοιπόν ότι έγιναν δεκάδες τέτοια περιστατικά όλες τις προηγούμενες δέκα μέρες στην ευρύτερη αυτή περιοχή…
- Στην ίδια περιοχή.. υπάρχει ένα πρόβλημα… Δεχόμαστε όλοι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα..
Στην περιοχή της Ομόνοιας είχαμε την σύλληψη ενός πολίτη που έχει ιδιαίτερη δράση στα δικαιώματα και την προστασία των μεταναστών με σκαιότατο τρόπο, με απαράδεκτο τρόπο.. συνελήφθη, πέρασε το βράδυ στην ασφάλεια κ.λπ… Θέλω να πω ότι αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Είναι περιστατικά που έχουν να κάνουν με μια αντίληψη που πρέπει να αλλάξει στην ελληνική αστυνομία. Πρέπει να γίνει Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι επιβολής της τάξης…
- Φαντάζομαι από την άποψη αυτή θα βλέπατε πολύ θετικό το γεγονός στις γειτονιές της Αθήνας να επανέλθουν περιπολίες πεζών αστυνομικών.. φαντάζομαι ότι θέλετε μια άλλη διάρθρωση της αστυνομίας, όχι μόνο στην αντίληψή της αλλά και στη δουλειά της…
Προφανώς …
- Δεν θα πείτε ότι υπάρχει αστυνομοκρατία στο Παγκράτι, στην Παλλήνη, στον Γέρακα…. Γιατί εμφανίστηκαν κάποιοι αστυνομικοί που έκοβαν βόλτες…
Εμείς δεν έχουμε φτάσει στο σημείο ακόμα να πούμε ότι πρέπει να καταργηθεί η ελληνική αστυνομία και θα αντικατασταθεί από σώματα περιφρουρητών της λαϊκής.
- Το μοντέλο της Ιταλίας…
Λέμε ότι η ελληνική αστυνομία πρέπει να σταματήσει να έχει το δόγμα που είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Να ασχοληθεί με την εγκληματικότητα, να ασχοληθεί με το οργανωμένο έγκλημα, που πολλές φορές παρεισφρύει και μέσα στους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας. Να δει ποιοι είναι οι έμποροι των ναρκωτικών και όχι τους εξαρτημένους που είναι ασθενείς και τους κυνηγάει κάθε μέρα. Να ασχοληθεί με την εγκληματικότητα. Και να μην ασχολείται από το πρωί μέχρι το βράδυ με το πώς θα αντιμετωπίζει με τέτοιον τρόπο, όπως είδατε στο βίντεο, ανθρώπους οι οποίοι ντύνονται διαφορετικά από τα γούστα των αστυνομικών ή εν πάση περιπτώσει σκέφτονται διαφορετικά. Η σκέψη πρέπει να είναι ελεύθερη, η επιλογή της ένδυσης πρέπει να είναι ελεύθερη. Ζούμε σε μια δημοκρατία και δεν υπάρχουν περιοχές στον αστικό ιστό απαγορευμένη υγειονομική ζώνη.
Και να σας πω και κάτι άλλο. Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στα Εξάρχεια - όχι εξ αιτίας του κ. Τσιατούρα, μην δίνουμε τώρα τέτοιες ερμηνείες λες και το πρόβλημα είναι επιχειρησιακό- οφείλονται σε ξεκάθαρα πολιτικές επιλογές. Στα Εξάρχεια έχουμε δυόμισι χιλιάδες κατοίκους. Δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας όσοι μένουν εκεί. Άνθρωποι είναι οι οποίοι έχουν δικαιώματα. Και οι επαγγελματίες λένε, έχει νεκρώσει η περιοχή. Δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα. Δεν έρχεται κόσμος πια να διασκεδάσει, να πιεί ένα ποτό, να πάει σε μια παρουσίαση βιβλίου. Εσείς θα πηγαίνατε αν ξέρατε ότι θα υποστείτε έναν τέτοιο έλεγχο μπαίνοντας και βγαίνοντας και την πιθανότητα να περάσετε τη νύχτα στη ΓΑΔΑ;
- Υπάρχουν άνθρωποι που δεν πηγαίνουν έτσι κι αλλιώς στα Εξάρχεια…
Σύμφωνοι. Εγώ δεν λέω να φτάσουμε σ΄ αυτό το άκρο. Αλλά λέω ότι ανάμεσα στα δύο άκρα. Υπάρχει και η μέση λύση του πολιτισμού που δεν είναι αυτές οι εικόνες.
Να πω μια φράση μόνο, το τρέιλέρ σας βλέπω «απάντησε με σκληρή γλώσσα ο Υπουργός στον ΣΥΡΙΖΑ». Αν είναι έτσι, επιτρέψτε μου μια παρατήρηση μόνο να κάνω. Υπάρχει μια παροιμία που λέει «εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι». Αν κάτι πρέπει να πει ο Χρυσοχοΐδης, είναι να ζητήσει συγνώμη, διότι σε μια πολιτιστική εκδήλωση συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον τρόπο. Την σκληρή γλώσσα δεν την καταλαβαίνω αλλά οι πολίτες κρίνουν.
- Είπε ότι την περίοδο που δεχθήκατε επιθέσεις από τον κ.Πολύδωρα σας υπερασπίστηκε - και τώρα σας υπερασπίζεται - μπορείτε να έχετε τις απόψεις σας, υπερασπίζεται και τώρα τα δικαιώματα σας, αλλά η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της. Και διαφωνεί με τις πολιτικές σας θέσεις…
Αν δουλειά είναι αυτή που είδαμε χθες…
- Γι΄ αυτή την δουλειά κ. Τσίπρα, απολύθηκε ο αρχηγός της Αστυνομίας.
Άρα, λοιπόν προς τι η «σκληρή γλώσσα»; Εγώ τουλάχιστον δεν το καταλαβαίνω και θεωρώ αυτά αντιφατικά πράγματα. Οι πολίτες τη διγλωσσία δεν την ανέχονται. Άλλα να λες και άλλα να κάνεις. Να βγαίνεις και να λες ότι θα προσλάβω αλλοδαπούς και θα πατάξω την Χρυσή Αυγή και την ίδια στιγμή να κάνεις τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Δεν το συνεχίζω. Λέω εδώ είμαστε και θα δούμε.
- Σκοπεύετε να κάνετε και μια επίσημη συνάντηση με τον Υπουργό, αφού έχετε θέσει το θέματα αυτά πού ψηλά…
Κατʼ αρχάς να σα πω ότι, περιμένω την επίσημη απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσα στην Βουλή. Από εκεί και πέρα σκοπεύω να συναντηθώ το επόμενο διάστημα με το Συνήγορο του Πολίτη για όλα αυτά τα ζητήματα. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος σε πρώτη φάση κατά τη γνώμη μου είναι επαρκής, ως προς τις προθέσεις και τις απαντήσεις που θα λάβουμε. Από εκεί και πέρα φυσικά δεν έχω κανένα ταμπού να μην συναντιέμαι.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ KAI ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ STAGE
- Γενικότερα ..έχουμε περίπου 20 ημέρες με την νέα κυβέρνηση. Εσείς πως κρίνετε τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης, γιατί το 83% των πολιτών βλέπει θετικά την κυβέρνηση. Δείχνει ανοχή. Υπάρχει καλό κλίμα.
Αναμφίβολα. Υπάρχει ένα θετικό κλίμα, υπάρχει μια πίστωση χρόνου από τους πολίτες, οι οποίοι είχαν φτάσει στο όριά τους με την προηγούμενη κυβέρνηση. Και αυτή την πίστωση χρόνου, οφείλει η κυβέρνηση να την επωφεληθεί. Να την αξιοποιήσει.
Εμείς βλέπουμε ότι το πρώτο διάστημα υπάρχουν και θετικές εξαγγελίες, αλλά και αντιφατικές πρακτικές. Βρισκόμαστε εδώ για να πιέζουμε για τα θετικά και να καταγγέλλουμε τις αντιφάσεις και το όποια πισωγυρίσματα.
Σε πρώτο επίπεδο, μπορεί να πει κανείς, ότι όντως υπάρχουν θετικές εξαγγελίες στόχων, αλλά πέρα από αυτά που συζητήσαμε πριν, θα έλεγε κανείς ότι μια πρώτη αντίφαση είναι τα όσα έχει υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση, έχοντας υψώσει τον πήχη των προσδοκιών των πολιτών και τα όσα καλείται να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει με βάση μια πολιτική, που απʼ ότι φαίνεται όχι μένει ίδια, αλλά γίνεται ακόμη πιο σκληρή και εκπορεύεται από τα κυρίαρχα λόμπι της Ε.Ε. Και κυρίως στον τομέα της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης είναι δύο τομείς που η κυβέρνηση θα κριθεί σε βάθος χρόνου για το αν θα αλλάξει πολιτική.
- Σημαντικό να κρίνεται από την πλευρά της Αριστεράς επειδή μιλάμε για τον τομέα της εργασίας και επειδή πρόκειται για ένα θέμα που αφορά χιλιάδες κόσμο και νέους ανθρώπους.. Το αναδείξατε προεκλογικά εσείς με τους εργαζόμενους υπό το καθεστώς stage. Η κυβέρνηση αναγγέλλει ότι τελειώνει …
Τελειώνει στο δημόσιο τομέα.. Εμείς πιστεύουμε ότι θα έπρεπε, αν συμφωνούμε ότι πρόκειται για έναν πελατειακό ρουσφετολογικό μηχανισμό …
- Εσείς αυτό λέτε ότι είναι…
Εμείς λέμε ότι έτσι εξελίχθηκε. Ένα πρόγραμμα επιδοτούμενο από την Ε.Ε. για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, μετατράπηκε στα ελληνικά δεδομένα -λόγω της αδυναμίας προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα- ως μια διαδικασία, μηχανισμός ρουσφετολογικών και εξευτελιστικών προσλήψεων και ανασφάλιστη εργασία.
Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει μονάχα στο δημόσιο αλλά καις τον ιδιωτικό τομέα. Πρώτη αντίφαση. Γιατί λέγαμε πριν τα θετικά, να πούμε και τις αντιφάσεις. Ό,τι είναι μη νόμιμο και ηθικό στο δημόσιο τομέα, δεν είναι νόμιμο και ηθικό στον ιδιωτικό. Δηλαδή θα πάρουμε τα χρήματα να τα μετακυλήσουμε στον ιδιωτικό στους ημέτερους εργοδότες για να πάρουν την επιδότηση αυτή που έχουν τα «κονέ» με τους υπουργούς και να κάνουμε τον ρουσφετολογικό μηχανισμό στον ιδιωτικό τομέα. Και στον ιδιωτικό τομέα έχουμε ένα χάος, έναν μεσαίωνα. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Αυτό είναι και το πρόβλημα της Αριστεράς που πρέπει να προσανατολιστεί στον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε καταντήσει να υπερασπιζόμαστε μονάχα τους δημόσιους υπαλλήλους. Κι εκεί δεν βρίσκεις μόνιμη θέση εργασίας…
- Εμείς λέμε τι θα γίνει με τους υπάρχοντες όμως;.. Λέω να τελειώσει το σύστημα αυτό και να συμφωνήσουμε .. Τι θα τους κάνουμε;..
Εμείς λέμε, πρώτον, ότι πρέπει να καταργηθεί αυτό το σύστημα το ρουσφετολογικό. Δεύτερον, τι κάνουμε με τους υπάρχοντες. Εμείς βεβαίως δεν ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να πούμε ο γέγονεν, γέγονεν και ότι όσοι είναι κατευθείαν να μονιμοποιηθούν, αλλά λέμε το εξής: Ο δημόσιος τομέας, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας έχει πάρα πολλά οργανικά κενά. Ιδίως στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, των κοινωνικών υπηρεσιών. Άρα εκεί χρειάζονται να γίνουν προσλήψεις. Όπου λοιπόν υπάρχουν κενά, οργανικά κενά και βεβαίως με stage και με συμβασιούχους πήγαιναν να καλύψουν πάγιες ανάγκες, εκεί πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Και λέμε ότι αυτοί πρέπει να έχουν μια μοριοδότηση. Έλαβα ένα γράμμα προχθές από μία κοπέλα στην ηλικία μου με δύο παιδιά η οποία εργαζόταν 4 χρόνια και μου λέει δουλεύω 4 χρόνια και έχω δυο παιδιά και έχω αυτά τα 380 ? για μένα είναι σημαντικά. Άρα λοιπόν υπάρχει κι αυτή η πτυχή.
- Μοριοδότηση λοιπόν…
Βεβαίως, πρέπει να έχουν μια μοριοδότηση. Αλλά ο ΑΣΕΠ, ΑΣΕΠ..
- Αλλά δεν είναι άδικο αυτό για έναν κόσμο ο οποίος σου λέει, έχω δέκα πτυχία ρε παιδιά, δεν είχα μέσον να παίρνω έστω και αυτά τα 380 ? και θα πάω να δώσω διαγωνισμό του ΣΑΕΠ, εγώ με τα δέκα πτυχία και με πολύ καλά προσόντα και ο άλλος με τα μόρια…
Έχω την αίσθηση ότι αυτοί που έχουν δέκα πτυχία και προσόντα στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα έχουν ούτως ή άλλως τη δυνατότητα να τα καταφέρουν καλύτερα. Αλλά το ζήτημα είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για το από εδώ και στο εξής. Και εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι τέτοιου είδους προβλήματα θα έχουμε διαρκώς μπροστά μας και θα βρίσκουμε. Ας δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να σταματήσει αυτό το πελατειακό και ρουσφετολογικό κράτος, όχι με κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως αυτό να ανοίξουμε στο διαδίκτυο για τους γενικούς γραμματείς. Είναι κίνηση εντυπωσιασμού με την έννοια ότι αυτές οι θέσεις είναι θέσεις πολιτικές, πολιτικής εμπιστοσύνης. Ας δούμε τι θα γίνει με τα εκατοντάδες διευθυντικά στελέχη στο δημόσιο, στις εφορίες, τα τελωνεία, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οπουδήποτε έχουμε αλλαγή των στρατιών της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ στις διευθυντικές θέσεις -και είναι εκατοντάδες αυτές- και ας γίνουν εκεί αξιοκρατικά και αφήστε τους γενικούς διευθυντές, ας είναι και από τα κόμματα. Δεν χάθηκε ο κόσμος
To Γραφείο Τύπου