Η Επίτροπος για θέματα Υγείας κα Ανδρούλα Βασιλείου απαντά σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κομισιόν για να συντονίσει την δράση της με τα κράτη – μέλη για την αντιμετώπιση της γρίπης Η1Ν1.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του ζητούσε από την Επιτροπή να απαντήσει: «Ποια μέτρα λαμβάνει για την αντιμετώπιση της γρίπης; Προτίθεται και με ποιο τρόπο, να ελέγξει την κατάρτιση και την εφαρμογή του σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης της νέας γρίπης από κάθε κράτος μέλος; Εφόσον προβλέπεται πως το 50% όσων νοσήσουν από τον νέο ιό θα είναι παιδιά, τι μέτρα λαμβάνονται για την προστασία τους σε επίπεδο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων; Τί μέτρα λαμβάνονται για την επάρκεια προσωπικού σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας; Έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι και η δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης των χωρών και των πολιτών στα εμβόλια; Έχουν καταγραφεί οι ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό;»
Η Επίτροπος για την Yγεία στην απάντησή της, μεταξύ άλλων τόνισε,:
«Σε επίπεδο ΕΕ, με την απόφαση αριθ. 2119/98 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλιου δημιουργήθηκε δίκτυο επιδημιολογικής παρακολούθησης και ελέγχου των μεταδοτικών ασθενειών στην Κοινότητα, για την προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών με τη βοήθεια της Επιτροπής. …
Το 2005 η Επιτροπή ενέκρινε ανακοίνωση σχετικά με το σχεδιασμό ετοιμότητας και αντίδρασης σε πανδημία γρίπης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, στην οποία περιλαμβάνεται σχέδιο με στόχους και ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο για κάθε περίοδο μεταξύ των πανδημιών και κάθε φάση πανδημίας γρίπης. Το σχέδιο αυτό στήριξε το σχεδιασμό της ετοιμότητας και της αντίδρασης στη σημερινή κατάσταση της δημόσιας υγείας. ….
Όσον αφορά την ανάπτυξη και τη διάδοση του εμβολίου κατά της πανδημίας γρίπης A(H1N1), οι στρατηγικές εμβολιασμού αποτελούν αρμοδιότητα των κρατών μελών. Ωστόσο, το Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 30ής Απριλίου 2009, ζήτησε από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εξετάσουν την πιο αποτελεσματική αγορά, διαχείριση και διάδοση ενός εμβολίου. Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή διοργάνωσε επίσης συζητήσεις στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας και του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Αντίδρασης της ΕΕ (HSC- EWRS) μεταξύ των αρχών των κρατών μελών για τις στρατηγικές εμβολιασμού και τον καθορισμό των ομάδων προτεραιότητας. Στις 25 Αυγούστου 2009 η Επιτροπή δημοσίευσε δήλωση των HSC-EWRS για τις ομάδες προτεραιότητας. …
Όσον αφορά τις πληροφορίες για το κοινό σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη μέλη σε συντονισμό μεταξύ τους, τα εθνικά σημεία επαφής της HSC και του EWRS συμφώνησαν σχετικά με δύο δηλώσεις για το κλείσιμο των σχολείων και τις ταξιδιωτικές οδηγίες για ταξιδιώτες με συμπτώματα.
Σχετικά με το θέμα της διανομής εμβολίων, η οδηγία 2001/83/ΕΚ προβλέπει ότι μόλις ένα φάρμακο λάβει άδεια κυκλοφορίας, ο κάτοχος της άδειας και οι διανομείς εξασφαλίζουν, εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων τους, τον κατάλληλο και συνεχή εφοδιασμό με το φάρμακο αυτό των φαρμακείων και των προσώπων που έχουν άδεια να διαθέτουν φάρμακα, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών του εν λόγω κράτους μέλους. Οι ρυθμίσεις που θεσπίζουν τα κράτη μέλη για την εφαρμογή της διάταξης αυτής πρέπει να δικαιολογούνται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και να είναι ανάλογες προς το στόχο της προστασίας αυτής.
Τα θέματα σχετικά με τις νοσοκομειακές κλίνες και το προσωπικό υγείας υπάγονται στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.»
To Γραφείο Τύπου