Πιο συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο κ. Μπαρό τόνισε την δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων υποδομών από το ΕΣΠΑ και το Ευρ. Ταμείο Ένταξης.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του ανέφερε ότι: «Τμήματα πόλεων μεταβάλλονται ταχύτατα σε κλειστά απομονωμένα γκέτο, οι συνθήκες διαβίωσης ντόπιων και μεταναστών υποβαθμίζονται, οι υφιστάμενες κοινωνικές υποδομές διαλύονται, η ακίνητη περιουσία των πολιτών απαξιώνεται και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκδηλώσεις. Για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων οι κυβερνήσεις οφείλουν να παρέμβουν στις περιοχές αυτές με ολοκληρωμένο τρόπο επενδύοντας σε δράσεις συνολικής αναβάθμισης του οικιστικού περιβάλλοντος, αποκατάσταση των κοινωνικών υποδομών, δημιουργίας συνθηκών ένταξης των μεταναστών στον κοινωνικό ιστό και άλλες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, ενέργειες με σκοπό την ομαλή κοινωνική συμβίωση.
Καταλήγοντας, καλούσε την Επιτροπή να συννενοηθεί με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να εξευρεθούν πόροι στο πλαίσιο του Εινικού Στρατηγικού Πλαισιίο (ΕΣΠΑ) ή μεσω άλλων χρηματοδοτικών μέσων και να συζητήσει με όλες τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών σχετικά με την αποδοχή στο έδαφός τους των μεταναστών που επιθυμούν να μεταβούν εκεί και που τώρα βρίσκονται στις "χώρες εισόδου";»
Ο Επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις κ. Μπαρό, μεταξύ άλλων, απάντησε:
«… Στα ελληνικά επιχειρησιακά προγράμματα του 2000-2006, καθώς και σε εκείνα του 2007-2013 του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), υπάρχουν διατάξεις σχετικά με υπηρεσίες για την προώθηση της απασχόλησης, κοινωνικές δομές στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.λπ. οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται και χρησιμοποιούνται από μετανάστες. …. Επιπλέον, η Ελλάδα ξεκίνησε την εφαρμογή δράσεων βάσει των ετησίων προγραμμάτων του 2007, 2008, 2009, εντός του πλαισίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης.
Οι ελληνικές αρχές μπορούν επίσης να εξετάσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης δράσεων που συνδέονται με τη μετανάστευση μέσω προγραμμάτων «ευρωπαϊκής τοπικής συνεργασίας», εφόσον η μετανάστευση είναι εξ ορισμού ένα ζήτημα που γεφυρώνει τα σύνορα διαφόρων κρατών. …
Όσον αφορά το ζήτημα της μετεγκατάστασης μεταναστών μεταξύ κρατών μελών, αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται ένα πιλοτικό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση από τη Μάλτα προς άλλα κράτη μέλη προσώπων που απολαύουν διεθνούς προστασίας. Τα αποτελέσματα (περιλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με το ζήτημα της ένταξης των μετεγκατεστημένων προσώπων) του εν λόγω πιλοτικού σχεδίου, από κοινού με μια προσεχή μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της μετεγκατάστασης, θα καθοδηγήσουν τις μελλοντικές αποφάσεις της Επιτροπής σχετικά με το ζήτημα αυτό».
To Γραφείο Τύπου