Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/11/2009

Έλλειψη διαχείρισης τοξικών αποβλήτων

Ερώτηση Γρ.Ψαριανού προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής

Την Παρασκευή (30/10) το απόγευμα στον ΧΥΤΑ Φυλής απορριμματοφόρο παραλίγο να αδειάσει 20 τόνους τοξικά απόβλητα. Οι υπάλληλοι του ΧΥΤΑ αντιλήφθηκαν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε με το φορτίο του απορριμματοφόρου του Δήμου Ασπροπύργου και όταν το εξέτασαν συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για τοξικά και όχι οικιακά απορρίμματα. Τα τοξικά ήταν μοιρασμένα σε τσουβάλια σκεπασμένα με χώμα.

Το περιστατικό αυτό προβάλλει για άλλη μια φορά το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα σχετικά με την ανυπαρξία διαχειριστικού ελέγχου τοξικών αποβλήτων. Μάλιστα, στις αρχές του Σεπτεμβρίου η χώρα μας καταδικάστηκε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) διότι παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τις οδηγίες 91/689/ΕΟΚ, 2006/12 και 1999/31. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Επιτροπή κατά Ελλάδας:

1.    Το εθνικό σχέδιο διαχείρισης δεν πληροί τα κριτήρια της οδηγίας 2006/12, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των ποσοτήτων επικίνδυνων αποβλήτων, δεν περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες επικίνδυνων αποβλήτων και δεν προσδιορίζονται οι κατάλληλοι χώροι και εγκαταστάσεις διάθεσης αποβλήτων.

2.    Η κοινή υπουργική απόφαση 8668 δεν πληροί τις προϋποθέσεις της οδηγίας 2006/12, διότι δεν θέτει τις απαραίτητες βάσεις για τη δημιουργία κατάλληλου και ενιαίου δικτύου εγκαταστάσεων διάθεσης αποβλήτων ενώ οι ελληνικές αρχές έπρεπε να κατασκευάσουν στο εσωτερικό της χώρας κατάλληλες υποδομές επεξεργασίας των επικίνδυνων αποβλήτων.

3.    Η διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα γίνεται κυρίως με τη μέθοδο της «προσωρινής» αποθήκευσης, η οποία, στην πράξη, καθίσταται μόνιμη, λόγω της ανανέωσης των αδειών αποθήκευσης.

Η Ελληνική Δημοκρατία δεν αμφισβητεί ότι, ελλείψει ενιαίου και κατάλληλου δικτύου εγκαταστάσεων διάθεσης, τα επικίνδυνα απόβλητα συσσωρεύονται στους χώρους παραγωγής, όπου αποθηκεύονται επί μακρόν. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το εθνικό σχέδιο διαχείρισης, 600.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων αποθηκεύονται, εν αναμονή της επεξεργασίας τους, σε χώρους που θεωρούνται, καταρχήν, μολυσμένοι. Κατά το ΔΕΚ, η επί μακρόν συνέχιση μιας τέτοιας καταστάσεως συνεπάγεται οπωσδήποτε σημαντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ Υπουργοί:

•    Πώς και πότε σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις τρεις αιτιάσεις της Επιτροπής σχετικά με την ανυπαρξία διαχειριστικού ελέγχου τοξικών αποβλήτων;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός