- Να ξεκινήσουμε από μια συνέντευξή σας στην «Κυριακάτικη ΑΥΓΗ» με τίτλο «Να αναζητήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ΙΙ». … Δεν μένω στον τίτλο.. Όμως είμαστε λίγο πριν την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και ήθελα να ξέρω τις σκέψεις σας για έναν άλλου είδους ίσως πολιτικό οργανισμό…
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη μια ιστορία χρόνων,. Μέσα σ΄ αυτή την πορεία καταφέραμε και δράσαμε από κοινού με τα άλλα κόμματα, τις κινήσεις και τους ανένταχτους της Αριστεράς. Αυτό που σήμερα μας απασχολεί είναι πώς θα ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις καινούργιες πολιτικές συνθήκες, δηλαδή το γεγονός ότι υπάρχει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, παίρνει συγκεκριμένα μέτρα κ.λπ. Αυτό είναι το ένα.
Και το δεύτερο, πώς θα ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ανοίξει και σε άλλους χώρους, στο χώρο της Οικολογίας, στο χώρο της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας, σε άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και, βεβαίως, πώς θα βαθύνουν και οι σχέσεις των συνιστωσών του, των ανένταχτων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρώ ότι υπάρχει σήμερα μια δυνατότητα, είναι ώριμο να γίνουν κάποια σημαντικά βήματα, δηλαδή να δοθούν δικαιώματα και στους ανένταχτους, αυτούς δηλαδή που δεν ανήκουν σε κινήσεις και κόμματα, αλλά θέλουν να λειτουργήσουν μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα, βάζοντας πάντοτε μπροστά πολιτικά ζητήματα, την πολιτική μας συμφωνία.
- Χθες ο κ. Τσίπρας στον «Αθήνα 9.84» έλεγε ότι προσωπικά θα ήταν υπέρ της επανίδρυσης. Πώς το ακούτε αυτό;…
Επανίδρυση για μας είναι το εξής. Πρώτα να επικαιροποιήσουμε την πολιτική μας συμφωνία. Υπάρχουν νέες συνθήκες. Πρέπει να δούμε ξανά τις παλιές. Αυτό που σας έλεγα, να ανταποκριθούμε στις πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες της χώρας. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να τα ξαναδούμε από την αρχή. Δηλαδή τώρα έχουμε την οικονομική κρίση. Θα έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα σε σχέση με την οικονομική κρίση; Εμείς στον ΣΥΝ λέμε ναι. Και μ΄ αυτό πήγαμε και στις εκλογές και νομίζουμε βοήθησε. Θα λειτουργούμε στη λογική της αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης, όπως την ορίσαμε; Δεν είναι απλά ο τίτλος. Εμείς σαν ΣΥΝ λέμε ναι.
Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια συζήτηση και με τους άλλους μας συντρόφους και νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε ένα κοινό δρόμο. Ένα είναι αυτό.
Δεύτερον. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, ακούγονται φωνές για μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν ενιαίο πολιτικό οργανισμό. Εμείς είμαστε ανοιχτοί να το συζητήσουμε. Να δούμε τα βήματα, τους τρόπους, τις μορφές. Αλλά αυτό που σίγουρα πρέπει να υπάρχει είναι ότι, στο βαθμό που θα προχωράει αυτό το πράγμα, χρειάζονται τα εξής. Το ένα να υπάρχει δημοκρατία από τη βάση μέχρι την κορυφή και το δεύτερο, ακόμα και να γίνει, θα πρέπει να αναζητήσουμε, όπως λέω εγώ, τον ΣΥΡΙΖΑ ΙΙ. Δηλαδή τις συνεργασίες, τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.
- Τις προάλλες σε μια παρουσίαση ποιητικής συλλογής της κας Βαλαβάνη φάνηκε ο κ. Αλαβάνος, ο πρώην πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται στον νεώτερο και χθες μιλώντας ο κ. Τσίπρας στο «Χαρντ Ροκ Καφέ» σε συναδέλφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Αριστεράς είπε ότι αυτό αποτελεί μια παράδοση, δηλαδή το ίδιο είχε συμβεί με τον κ. Κωνσταντόπουλο, την κα Δαμανάκη, τον κ. Αλαβάνο, τώρα συμβαίνει και με εμένα. Αυτή είναι η εξήγηση που δίνετε; …
Εγώ θα ήθελα να μείνω στο εξής. Πολύ περισσότερο δεν θα ήθελα να σχολιάσω τοποθετήσεις που έγιναν στην παρουσίαση μιας πολύ ενδιαφέρουσας ποιητικής συλλογής της Νάντιας Βαλαβάνη. Αν κάποιος θέλει να αντιμετωπίσει ή να πει την άποψή του ή την κρίση του για πολιτικά ζητήματα, νομίζω, αυτή είναι η δικιά μου η αίσθηση, με κάποιον άλλον τρόπο πρέπει να την εκφέρει. Δηλαδή να κάνει μια συνέντευξη Τύπου, να καλέσει σε μια συγκέντρωση, στα αρμόδια όργανα και σώματα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ να εκθέσει την άποψή του. Αυτό είναι το θέμα. Από κει και πέρα δεν θέλω να σχολιάσω αυτά που είπε ο Αλ. Αλαβάνος. Εμείς έχουμε την απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής μας Επιτροπής, έχουμε την απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και μ΄ αυτήν πορευόμαστε.
- Υπάρχει μια άποψη, νομίζω μέσα στον ΣΥΝ, που λέει ότι είναι άδικο – να χρησιμοποιήσω πολύ γενικά τη λέξη - να έχουν το ίδιο βάρος όλες οι συνιστώσες, αφού ο κορμός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και εξακολουθεί να είναι, κακά τα ψέματα, ο ΣΥΝ. Πώς, λένε – θα το έχετε ακούσει προφανέστατα – το κόμμα αυτό που έχει δώσει τους δικούς του αγώνες, και από την Κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση παλαιότερα, θα έχει το ίδιο βάρος με μια ομάδα που αριθμεί 400 – 500 ανθρώπους;
Σε μια συνεργασία το βασικό ζήτημα είναι να συμφωνείς πολιτικά. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα. Τα άλλα τα βρίσκεις. Βρίσκεις και τρόπους και μορφές και ποσοστώσεις κλπ. Σημασία έχει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί περισσότερο με τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, για τις ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται και τις άλλες που προτείνονται. Διάβασα προτάσεις από επιχειρηματικούς κύκλους ή από εφημερίδες που εκφράζουν επιχειρηματικούς κύκλους που έλεγαν, παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ενός, του άλλου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσεις.
Δεύτερο, έχουμε μπει σε μια πολύ άσχημη οικονομικά για τον απλό εργαζόμενο περίοδο. Περιμένουμε, όχι μόνο φοροεπιδρομή αλλά και πάταξη, θα έλεγα, των μισθών και των εισοδημάτων. Αυτά είναι τα προβλήματα με τα οποία πρέπει, κατά κύριο λόγο, να ασχοληθούμε και να συμφωνήσουμε. Έχει σημασία να συμβάλλουμε, τουλάχιστον να καλυτερεύσει η ζωή των εργαζομένων. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει.
- Είναι προφανές αυτό και αυτό ζητάει και η κοινωνία…
…Τώρα, από εκεί και πέρα, εντός της Αριστεράς τα ζητήματα, αν έχουμε μυαλό και φαντάζομαι ότι έχουμε μυαλό, μπορούμε να βρούμε τρόπους να τα λύσουμε. Δεν υπάρχει λόγος να περιχαρακωθεί στο δικό του κομματικό καβούκι, ας το πω έτσι. Αυτό που αναζητάει ο κόσμος πάντως από την Αριστερά είναι να σταθεί δίπλα του και να του προτείνει συγκεκριμένα πράγματα.
- Νομίζω ότι από όλα τα κόμματα αυτό ζητάει. Πάντως, προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω κυρίως των διεργασιών – διορθώστε με αν κάνω λάθος – των επεξεργασιών μάλλον που είχε κάνει ο κ.Δραγασάκης, κατόρθωσε να παρουσιάσει ένα ευρύ και αρκετά συγκροτημένο πρόγραμμα προτάσεων για την έξοδο από την κρίση. Θεωρείτε ότι μετεκλογικά, και δεδομένης της σοβαρότητας της κρίσης που υπάρχει, δίνει εναλλακτικές λύσεις ο ΣΥΡΙΖΑ; Επιμένω στο «εναλλακτικές», γιατί γίνεται μια κριτική – το άκουσα χθες και από τον κ. Λαφαζάνη – ότι δεν θα πρέπει να τείνει ευήκοον ους η κυβέρνηση στις δημοσιονομικές προσαρμογές της Ε.Ε. Αυτό που δεν μας είναι πολύ καθαρό είναι τι προτείνει αντʼ αυτού…
Κατʼ αρχήν το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε προεκλογικά ισχύει και τώρα. Η Επιτροπή Σχεδιασμού, την ευθύνη της οποίας έχει ο Γ.Δραγασάκης, εξακολουθεί να υπάρχει και να επεξεργάζεται συγκεκριμένα ζητήματα.
Εμείς προτείνουμε ότι πρέπει να αλλάξει συνολικά ο οικονομικός προσανατολισμός. Που σημαίνει ότι αν θέλεις να έχεις κίνηση στην οικονομία, πρέπει να στηριχθείς στα εισοδήματα. Στην στήριξη των εισοδημάτων, στην αύξηση των εισοδημάτων, στην προάσπιση των ανέργων κ.λπ. Έτσι θα δημιουργηθεί ένας κύκλος στην οικονομία. Αυτό σημαίνει συγχρόνως ότι το κράτος πρέπει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για την Παιδεία, για την Υγεία κ.λπ. Αυτό μπορεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσει και μεγαλύτερες δαπάνες κρατικές, δηλαδή να αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα, αλλά θα δώσει την ώθηση στην οικονομία να αρχίσει να γυρίζει ο τροχός. Γιατί όλες τις άλλες μεθόδους τις χρησιμοποίησε και η κυβέρνηση Καραμανλή, άσχετα λιγότερο ή περισσότερο, και όχι απλώς δεν μας έβγαλαν από την κρίση, αλλά μας έβαλαν πιο βαθιά.
- κ. Βίτσα, να σας πάω σε ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα …., ο κ. Ψαριανός κατέθεσε μια ερώτηση στη Βουλή και ζητά την κατάργηση των θρησκευτικών συμβόλων, όπως γίνεται και στην Ιταλία. Αυτή είναι και η άποψη του ΣΥΝ;
Εμείς είμαστε, όπως ξέρετε, υπέρ της ανεξιθρησκίας και έχουμε προτείνει, αντί να υπάρχει το μάθημα των θρησκευτικών, να αντικατασταθεί από το μάθημα της θρησκειολογίας. Έχει σημασία και σε αυτό το πλαίσιο να εκσυγχρονιστεί η χώρα μας. Και στην Ιταλία και στη Γαλλία και σε άλλες χώρες έχουν περάσει. Είμαστε ευρωπαίοι κατά το ήμισυ; Αυτή είναι η απάντησή μου.
- Πάντως έμεινα με τη μισή απάντηση στο θέμα των προτάσεων για τη έξοδο από την κρίση.…
Οι προτάσεις μας για την έξοδο από την κρίση ξεκινάνε από την οικονομία, πάνε στο περιβάλλον, πάνε στην απασχόληση…
- …. Θα θυμάστε είχε γίνει και σλόγκαν «που πήγαν τα λεφτά» έλεγε ο κ. Παπανδρέου. Δεν έχουμε λεφτά φαίνεται να υπάρχει τώρα ως διαπίστωση. Υπάρχουν χρήματα; Γιατί λέτε να δοθούν χρήματα για την αναθέρμανση της ανάπτυξης. Νομίζω, το ίδιο λέει και ο κ. Παπανδρέου. Από πού θα φύγουν αυτά τα λεφτά;
Χρήματα και υπάρχουν - θυμίζω ότι έχουν δοθεί αρκετά χρήματα, δισεκατομμύρια στις τράπεζες το προηγούμενο χρονικό διάστημα και θυμίζω ότι δόθηκαν - και καλώς- και 2 δις από την κυβέρνηση Καραμανλή για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, βέβαια δόθηκαν με ένα χρόνο καθυστέρηση. Άρα ένα ζήτημα είναι που πάνε αυτά τα χρήματα. Θα πάνε πάλι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, για παράδειγμα; Δεύτερον, θα φορολογηθεί επιτέλους η μεγάλη περιουσία; Η θα έχουμε πάλι την σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων 60% οι άμεσοι, 40% οι έμμεσοι. Και επίσης χρήμα μπορεί να παραχθεί.
- Από το προσχέδιο προϋπολογισμού που έχετε δει, εσείς τι καταλαβαίνετε;
Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι η κυβέρνηση θα πάρει σκληρά μέτρα και θα πιέσει τα λαϊκά εισοδήματα. Αυτό θα φανεί ιδιαίτερα -δεν το γράφει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο το προσχέδιο προϋπολογισμού- αλλά θα φανεί ιδιαίτερα στον κανονικό προϋπολογισμό σε σχέση με τις κοινωνικές δαπάνες. Για τα εισοδήματα, όπως βλέπετε, ο προϋπολογισμός δε μιλάει καθόλου.
To Γραφείο Τύπου