Η ιστορική λίμνη των Ρειτών (ή άλλως Λίμνη Κουμουνδούρου) βρίσκεται μέσα στην περιοχή του Ποικίλου Όρους και προστατεύεται περιβαλλοντικά με τον Ν. 2742/1999 (Ζώνη Ζ1).
Έχει δε χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος η Λίμνη αυτή καθ΄ αυτή και 50 μέτρα Περιφερειακά της από το 1974 (ΦΕΚ 5/Β/8-1-1974, ΥΑ/41/1/2-74).
Είναι μια περιοχή μεγάλης οικολογικής σημασίας για όλο το λεκανοπέδιο και ελπίδα για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στη Δυτική Αττική αλλά και μια σοβαρή ιστορική κληρονομιά λαμβανομένου υπ΄ όψιν ότι οι δύο βραχίονες της αρχαίας Ιεράς Οδού συναντιόντουσαν στη Λίμνη των Ρειτών, η οποία συνδεόταν με τα Ελευσίνια Μυστήρια και γι΄ αυτό τη θεωρούσαν ιερή.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που παρουσιάστηκαν στα Μέγαρα (24/5/09) σε σχετική ημερίδα για τους «Υγρότοπους της Αττικής» «καταγράφηκαν 63 είδη πουλιών, 10 διαφορετικά είδη παπιών, ενώ το 2009 ξεχειμώνιασαν 21 άτομα βαλτόπαπιες, που είναι παγκόσμια απειλούμενο είδος - στην Ελλάδα φωλιάζουν το πολύ 250 ζευγάρια»
Το Ποικίλο Όρος αποτελεί το δυτικό όριο του Λεκανοπεδίου της Αθήνας και είναι το φυσικό όριο με το Θριάσιο Πεδίο. Σημειώνεται ότι τo Ποικίλο Όρος έχει υποστεί καταστροφές από την υπάρχουσα βιομηχανική δραστηριότητα όπως οι δεξαμενές διυλιστηρίων Ασπροπύργου - Ελευσίνας, τις χαλυβουργίες και τις μονάδες επεξεργασίας χημικών ουσιών και να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο φυσικό περιβάλλον.
Ένας τέτοιος χώρος με περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και με πλούσια και σπάνια ορνιθοπανίδα, που έχει μάλιστα χαρακτηριστεί ιστορικός, προσφέρεται για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές για επισκέψεις και για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση θα έπρεπε να είναι εύκολα προσεγγίσιμος ως περιαστικό πάρκο από όποιον το επιθυμεί, πόσο μάλλον για τους εκπαιδευτικούς κα τους μαθητές. Σημειωτέον ότι από το 1992 στο σχέδιο πλαίσιο του ΟΡΣΑ για τη Δυτική Πύλη προβλεπόταν αυτός ο χώρος να είναι επισκέψιμος.
Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν καταγγελίες ότι στρατιωτικοί του Στρατοπέδου Ξηρογιάννη παρεμποδίζουν μαθητές της περιοχής να επισκεφτούν τη Λίμνη, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοστούν περιβαλλοντικά προγράμματα.
Συγκεκριμένα, η περιβαλλοντική οργάνωση Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. σε ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται ότι αρκετοί εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν αν τελικά θα ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες επιτόπιες επισκέψεις στη Λίμνη στο πλαίσιο εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών δράσεων, ή θα διακοπούν λόγω των συνηθισμένων εμποδίων που προβάλλουν στρατιωτικοί του Στρατοπέδου Ξηρογιάννη.
Κατόπιν όλων των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Προτίθενται να διασφαλίσουν άμεσα τη δυνατότητα επισκέψεων των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών, με την προϋπόθεση της διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας;
- Υπάρχει αρμοδιότητα αλλά και συγκεκριμένη σκοπιμότητα για την άρνηση των στρατιωτικών που αποκλείουν την επισκεψιμότητα της Λίμνης; Υπάρχει υφιστάμενο νομοθετικού πλαισίου που δικαιολογεί την άρνηση αυτή;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Δημήτρης Παπαδημούλης
Θανάσης Λεβέντης