Ο Δ. Παπαδημούλης, βουλευτής Βʼ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ρ/σ «Κόκκινο» (Μπ. Αγρολάμπος) για το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα μαγειρεμένα στοιχεία και το ασφαλιστικό, δήλωσε, μεταξύ άλλων:
Για το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για το «μαγείρεμα» των στατιστικών
«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την αποτυχημένη οικονομική της πολιτική και τα μαγειρεμένα στοιχεία είναι βαρύτατες. Καταβλήθηκαν στο ακέραιο στο ταμείο των εθνικών εκλογών, η Νέα Δημοκρατία μαυρίστηκε στις εκλογές.
Καθήκον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι να συμμαζέψει τα δημόσια οικονομικά, να δώσει αναπτυξιακή διέξοδο στην κρίση της οικονομίας και μάλιστα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Δεν ζητούμε να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τουλάχιστον να σεβαστεί τις δικές της προεκλογικές δεσμεύσεις.
Φοβούμαι ότι, αν μπλέξουμε σε μια διαδικασία όπου στο όνομα πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων, θα αναλάβουν το θέμα όχι τα οικονομικά επιτελεία και η πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση, αλλά οι εξεταστικές επιτροπές και τα δικαστήρια, τότε δεν θα βρούμε άκρη. Μαγειρεμένα στοιχεία υπήρξαν και πριν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας –άρα θα αρχίσει το γαϊτανάκι, να πάμε και πιο πίσω, την περίοδο του Χριστοδουλάκη, του Παπαντωνίου κλπ. Πολύ φοβούμαι επίσης, ότι αν ψάξουμε και το σημερινό σχέδιο προϋπολογισμού, τότε και εκεί θα βρούμε μαγείρεμα στοιχείων.»
Για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό:
«Η ταχύτητα και το περιεχόμενο των αλλαγών που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, οφείλεται σε δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Παπακωνσταντίνου στην Κομισιόν, έτσι ώστε τον Φεβρουάριο να πάρει τη χρονική παράταση που ζητά για τη μείωση του ελλείμματος. Θυμάμαι τον Πρωθυπουργό προεκλογικά, να λέει «λεφτά υπάρχουν, το θέμα είναι που πηγαίνουν». Στις προγραμματικές δηλώσεις, δεν είπε ότι σκοπεύει να ανοίξει το ασφαλιστικό και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο, τις πρώτες εβδομάδες της κυβέρνησης.
Το ΠΑΣΟΚ είχε καταγγείλει και καταψηφίσει το νόμο Πετραλιά για το ασφαλιστικό. Ο κ. Λοβέρδος ως Υπουργός Απασχόλησης, τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης, είχε υποσχεθεί θετικές αλλαγές στο νόμο αυτό.
Έχουμε επομένως σημαντική στροφή και αθέτηση δεσμεύσεων από την κυβέρνηση. Καλλιεργείται ένα κλίμα σε μεγάλη αναντιστοιχία με τις προεκλογικές δηλώσεις. Εμείς δεν ζητάμε να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Ζητάμε να αλλάξουν πράγματα στο ασφαλιστικό και τα έχουμε πει και προεκλογικά στο πρόγραμμά μας.
Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα εσόδων για το ασφαλιστικό μας σύστημα. Τεράστια εισφοροδιαφυγή που έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια. Πάντα ήταν υψηλή, τώρα έχει χτυπήσει κόκκινο. Εκρηκτικό είναι το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας. Επίσης, και στον τομέα των δαπανών, υπάρχει ανάγκη και δυνατότητα εξοικονομήσεων μέσα από διαδικασίες εξορθολογισμού και οικονομιών κλίμακας. Είμαστε υπέρ μιας προοπτικής ενοποίησης των ταμείων. Υπάρχει και πανάκριβη αγορά υπηρεσιών υγείας, με γκρίζες ζώνες, ακόμη και σκανδαλωδών συμβάσεων των ταμείων με έναν διαρκώς διογκούμενο ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Αντί, δηλαδή, να πάμε στις εύκολες συνταγές των κυβερνήσεων «πονάει κεφάλι –κόψει κεφάλι», που σημαίνει αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, περικοπή συντάξεων κλπ, πρέπει να δούμε τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες αυτού του ασφαλιστικού συστήματος, οι οποίες μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικούς πόρους και με μείωση δαπανών και με αύξηση εσόδων.
Πουθενά η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού δεν ήταν μια συζήτηση «κυριλέ» που έληξε σε δύο εβδομάδες. Στην Ισπανία ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που συνοδεύτηκε και από πολλές αντιδράσεις, αντιπαραθέσεις και διαδηλώσεις, διήρκησε 8 χρόνια και στη Σουηδία 4. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, έχω βαρεθεί να βλέπω κυβερνήσεις να το περνάνε στο πατ-κιουτ, αυταρχικά, με «ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσαμε», να διαβεβαιώνουν, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ότι μετά τη σωτήρια ρύθμισή τους, το ασφαλιστικό έχει λυθεί για τα επόμενα 10-20 χρόνια και μετά από λίγους μήνες ή πολύ λίγα χρόνια να έρχεται ο επόμενος και να λέει ότι η προηγούμενη μεταρρύθμιση ήταν μια τρύπα στο νερό, ξαναπληρώστε κορόιδα, διότι εμείς αδυνατούμε να ελέγξουμε τη μαύρη τρύπα που διογκώνει τις δαπάνες ή τη μαύρη τρύπα που συρρικνώνει τα έσοδα.»
To Γραφείο Τύπου