Στον Δήμο Kardzhali της Βουλγαρίας, σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και από τον ποταμό Άρδα, εγκρίθηκε από τη βουλγαρική κυβέρνηση η εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίου με σκοπό την εξόρυξη χρυσού με κυάνωση. Αυτού του είδους η τεχνολογία είναι απαγορευμένη σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία και την Τσεχία, όμως υποστηρίζεται σήμερα από τη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας.
Στις 19 Οκτωβρίου 2009, ο Βούλγαρος Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων, εξέδωσε θετική απόφαση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με την επενδυτική πρόταση της εταιρείας «Gorubso Kardzhali», (η οποία είναι κοινών συμφερόντων με την «Χρυσωρυχεία Θράκης») και στην πραγματικότητα ενέκρινε την εγκατάσταση για την εξόρυξη χρυσού με κυάνωση στο κέντρο της πόλης, με τη λίμνη τελμάτων να χωροθετείται σε απόσταση 200 μέτρων από τον ποταμό Άρδα. Με τα απόβλητα κυανίου και άλλων κυανιούχων ενώσεων να τοποθετούνται στην ήδη υπάρχουσα δεξαμενή υποδοχής απορριμμάτων, που όπως ισχυρίζεται ο δήμαρχος του Kardzhali με επιστολή του στους φορείς της Θράκης, δεν συμβαδίζει με τις Οδηγίες της Ε.Ε 2006/21/EU-15.03.2006 για την διαχείριση εξορυκτικών απόβλητων.
Δεδομένου ότι η λίμνη τελμάτων έχει χωροθετηθεί σε απόσταση 200 μέτρων από παραπόταμο του Άρδα, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους, τους τοπικούς φορείς και τις οργανώσεις των νομών της Ροδόπης και του Έβρου, είναι το σοβαρό ενδεχόμενο μόλυνσης των υδάτων των ποταμών Άρδα και Έβρου και στη συνέχεια και του Θρακικού Πελάγους, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τη δημόσια υγεία. Έτσι η απειλή του χρυσού επανέρχεται, ενώ μετά από πολυετείς αγώνες οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής, είχαν κατορθώσει να μη γίνει εργοστάσιο εξόρυξης και εκμετάλλευσης χρυσού στα όρια μεταξύ Έβρου και Ροδόπης, στην περιοχή του Περάματος.
Η ανησυχία των φορέων αλλά και όλων των κάτοικων της περιοχής είναι προφανής, όχι μονό για τις ενδεχόμενες περιβαλλοντολογικές συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν αλλά για την επαναδραστηριοποίηση των εταιριών εξόρυξης που οι βλέψεις τους είναι γνωστές τόσο στην περιοχή των Σαππών όσο και του Περάματος.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Έχουν γίνει οι δέουσες επίσημες διαβουλεύσεις μεταξύ των Αρμοδίων Υπουργείων Ελλάδας και Βουλγαρίας;
2. Προτίθενται να υποβάλουν σχετικό αίτημα όπως ορίζει το άρθρο 16 της 21/2006 Κοινοτικής Οδηγίας για τις διασυνοριακές επιπτώσεις, που προβλέπει διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κράτη σε αμοιβαία και ισοδύναμη βάση;
3. Είναι στις προθέσεις τους και πότε να ενσωματώσουν στο Εθνικό Δίκαιο την οδηγία 2006/21/ΕΚ που έπρεπε να είχε γίνει έως την 1η Μαΐου του 2008;
4. Υπάρχουν δημοσιοποιημένα στοιχεία για την συγκέντρωση κυανίου στους χώρους κατεργασίας απορριμμάτων;
Ο ερωτών βουλευτής
Αλέξης Τσίπρας