Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/11/2009

Χορός, ο φτωχός συγγενής των τεχνών

Ερώτηση Γρ.Ψαριανού προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Τα τελευταία οκτώ χρόνια διοργανώνεται στην Αθήνα, από το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, το Φεστιβάλ Χορού. Στόχος του θεσμού είναι η προώθηση της χορογραφικής παραγωγής και, κατά τη διάρκειά του έχουν παρουσιαστεί περίπου 350 έργα Ελλήνων δημιουργών. Το 2008 από τις αρχές Μαϊου ως το τέλος Ιουνίου στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Χορού, 43 ομάδες χορού παρουσίασαν τη δουλειά τους σε τέσσερα θέατρα της Αθήνας. Οι συμμετέχοντες χορευτές και χορογράφοι, από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός και  μέχρι σήμερα, δεν αμείβονται ή αμείβονται ελάχιστα, σε κάποιες περιπτώσεις. Οι παραστάσεις αυτές  είναι πολυδάπανες και τα έξοδα για τις σκηνές σε θέατρα της Αθήνας είναι υπερβολικά.

Το Υπουργείο Πολιτισμού επιχορηγεί τις ομάδες χορού με περίπου 500.000 ευρώ, ποσόν που είναι ελάχιστο αν λάβει κανείς υπόψη την εξέλιξη της τέχνης του χορού στην Ελλάδα. Η παρουσία του χορού στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια είναι αισθητή, η συμμετοχή δε των ομάδων χορού σε φεστιβάλ εκτός συνόρων  γίνεται με δικά τους έξοδα.

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του χορού είναι η έλλειψη χώρου για πρόβες και παραστάσεις. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μια μόνιμη στέγη κλασικού και σύγχρονου χορού, όπου, εκτός του ετήσιου φεστιβάλ χορού, θα μπορούσαν να γίνονται εκδηλώσεις, σεμινάρια, πρόβες και παραστάσεις όλο το χρόνο. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν ολόκληρα κτίρια αφιερωμένα στο χορό.

 Ο κ.Βουλγαράκης, κατά τη θητεία του στο Υπουργείο  Πολιτισμού, είχε υποσχεθεί να παραχωρήσει το θέατρο «Εμπρός», το οποίο όμως έχει προβλήματα στατικότητας, και έτσι το πρόβλημα της «στέγης» για το χορό παραμένει σε εκκρεμότητα.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

΄Εχουν προχωρήσει οι ενέργειες  για την παραχώρηση του θεάτρου «Εμπρός» στις ομάδες χορού και αν όχι, πώς προτίθεται να λύσει το πρόβλημα της «στέγης» για το χορό;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός