Σημαντική μείωση του ποσοστού κατανάλωσης φρέσκου γάλακτος σημειώθηκε στην Ελλάδα την τελευταία διετία, ενώ αντίθετα αυξήθηκε εντυπωσιακά το ποσοστό κατανάλωσης του γάλακτος υψηλής παστερίωσης. Η μείωση αυτή έχει προβληματίσει τους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς, γιατί θα οδηγήσει στην άσκηση μεγαλύτερης «πίεσης» στις τιμές παραγωγού. Αυτό σημαίνει ότι εάν συνεχιστεί το φαινόμενο αυτό, η πρωτογενής παραγωγή αγελαδινού γάλακτος κινδυνεύει με κατάρρευση.
Επίσης, η πρόσφατη απόφαση της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να δώσει δίμηνη παράταση (έως 31 Δεκεμβρίου) στην υποχρέωση των γαλακτοβιομηχανιών να αναγράφουν στις συσκευασίες την προέλευση του γάλακτος δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, καθώς μια τέτοια απόφαση δεν εξυπηρετεί παρά τα συμφέροντα συγκεκριμένων γαλακτοβιομηχανιών, οι οποίες δεν απορροφούν ελληνικό γάλα και οι οποίες θεωρούν ότι θίγονται από την εισαγωγή της αγορανομικής διάταξης εφόσον, σύμφωνα με έρευνες, το 85% των καταναλωτών προτιμά ελληνικά προϊόντα. Επιπλέον ακυρώνει το δικαίωμα των καταναλωτών στην ορθή ενημέρωση και βαίνει εις βάρος των περισσότερων επιχειρήσεων του χώρου, οι οποίες έσπευσαν να υιοθετήσουν την εν λόγω διάταξη εντός του εύλογου διαστήματος που προβλεπόταν (έως 31 Οκτωβρίου).
Είναι γνωστό επίσης ότι τη συγκεκριμένη διάταξη είχε προτείνει και στη συνέχεια αποσύρει, μετά από διαμαρτυρίες, ο τέως Υφυπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος και τελικά θεσμοθέτησε με αγορανομική διάταξη το υποχρεωτικό της αναφοράς χώρας προέλευσης.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε αδιέξοδο τους αγελαδοτρόφους, οι οποίοι προετοιμάζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη κατά της απόφασης και προς ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.
Κατόπιν των παραπάνω,
ερωτώνται οι κυρίες Υπουργοί:
• Ποια μέτρα στοχεύουν να πάρουν ώστε να μην εγκαταλειφθεί η αγελαδοτροφία και να ενισχυθεί η παραγωγή εγχώριου γάλακτος;
• Θα προωθήσουν την άμεση εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος;
Οι ερωτώσες βουλευτές
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Ηρώ Διώτη