Βασικά Σημεία:
Αλέξης Τσίπρας:… Κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον δημόσιο τομέα δημιουργώντας ένα καθεστώς κακοπληρωμένης ανασφάλιστης εργασίας και πελατειακών σχέσεων. Ξέρετε οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ έψαχναν και έβρισκαν «νόμιμους» τρόπους για να παρακάμπτουν τον ΑΣΕΠ. Και έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο σήμερα, να έχουμε στρατιές εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που το βασικότερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι κακοπληρωμένοι, ανασφάλιστοι, αδήλωτοι, δουλεύουν υπερωρίες χωρίς να τις πληρώνονται και αυτή δεν είναι ούτε η γαλάζια ούτε η πράσινη γενιά όπως έλεγαν στους διαξιφισμούς τους τα δύο κόμματα εξουσίας. Είναι η γενιά των 400 και 600 ευρώ, είναι η γενιά της ανασφάλιστης και της κακοπληρωμένης εργασίας.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Όλοι να προσληφθούν;
Αλέξης Τσίπρας: Με ρωτάτε κάτι το οποίο γνωρίζετε ότι έχει ένα ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Κι εμείς δεν θα πουλήσουμε ποτέ υποσχέσεις οι οποίες είναι εύκολο να δοθούν. Θα πούμε όμως σε αυτά τα παιδιά να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Το αν θα προσληφθούν και πόσοι θα προσληφθούν έχει να κάνει με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στο δημόσιο τομέα. Εκεί λοιπόν όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και οργανικά κενά πρέπει να προκηρυχτούν νέες θέσεις εργασίας. Και να γίνουν αξιοκρατικοί διαγωνισμοί και τα παιδιά που έχουν προϋπηρεσία να μοριοδοτηθούν ανάλογα με την προϋπηρεσία τους. Προσέξτε όμως, άλλο είναι η ιστορία των stage κι άλλο είναι η ιστορία των συμβασιούχων που έχουν δοθεί συγκεκριμένοι αγώνες και δικαστικοί και κοινωνικοί και υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία η οποία δεν εφαρμόζεται από την χώρα μας. Όσοι λοιπόν καλύπτονται από την ευρωπαϊκή οδηγία είναι προφανές ότι η σχέση εργασίας τους μετά από αρκετά χρόνια που δουλεύουν στο δημόσιο τομέα πρέπει να γίνει σχέση σταθερής εργασίας ή να γίνει σχέση σύμβασης αορίστου χρόνου. Έτσι λέει η ευρωπαϊκή οδηγία. Ξέρετε οι ευρωπαϊκές οδηγίες δεν μπορούν να υλοποιούνται a la carte. Άλλοτε να είναι καλές κι άλλοτε να είναι κακές. Εδώ πρέπει να αποφασίσουν ότι αν θέλουμε να τηρούμε τους κανονισμούς και τους νόμους της ΕΕ πρέπει να το κάνουμε σε όλες τις περιπτώσεις. Επιτρέψτε μου όμως ένα επιπλέον σχόλιο για το θέμα της ανασφάλιστης εργασίας και των παιδιών των stage καθώς και των συμβασιούχων. Η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι πετώντας τον κόσμο στον δρόμο και παγώνοντας τις προσλήψεις ταυτόχρονα θα έρθει αντιμέτωπη με φαινόμενα διάλυσης στην δημόσια διοίκηση. Οφείλει λοιπόν να αναγνωρίσει άμεσα τα ασφαλιστικά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων που για χρόνια εργάζονται καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον δημόσιο τομέα καθώς και να προκηρύξει διαγωνισμούς για την κάλυψη των οργανικών κενών. Και ιδίως στον χώρο της Παιδείας (σε λίγο έχω συνάντηση με ωρομίσθιους και συμβασιούχους καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) , στον χώρο της Υγείας σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν τεράστια κενά ιδίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, στον χώρο της κοινωνικής πρόνοιας κοινωνικής προστασίας, σε τομείς που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Χθες συνάντησα τους φορείς διαχείρισης όχι μόνο του Αξιού αλλά και άλλων περιοχών, ήρθαν από τις Πρέσπες από τον Όλυμπο και είναι παιδιά τα οποία εργάζονται 2 – 3 χρόνια σε φορείς διαχείρισης που μπουσουλάνε δεν έχουνε κάνει βήματα γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να είναι αποτελεσματικοί για τη διάσωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχουνε πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες και το κρίσιμο ερώτημα αν μου επιτρέπετε είναι θα τις αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανάγκες ή υπό συνθήκες πραγματικής πίεσης που δεχόμαστε διαρκώς από τις Βρυξέλλες θα πάμε σε μια εποχή δημοσιονομικής «εξυγίανσης» που στην πραγματικότητα θα σημαίνει βαριά λιτότητα;
Βασικά Σημεία:
Ερώτηση δημοσιογράφου: Να προσθέσω το σχόλιό σας για τον προϋπολογισμό. Λέει η κυβέρνηση: κοιτάξτε, εμείς αναλάβαμε μια κατάσταση που ήταν χάλια και αποδεικνύεται για εμάς πιο χάλια από αυτό που περιμέναμε. Είμαστε στο 12,5% έλλειμμα. Επιπλέον μπορούμε να τηρήσουμε κάποια πράγματα αλλά δεν μπορούμε να τηρήσουμε τα άλλα. Δίνουμε ένα δις ας πούμε για 2,5 κοντά εκατομμύρια έλληνες που έχουν ένα πρόβλημα μεγάλο, δίνουμε ένα δις για την Παιδεία, ταλαντευόμαστε στο ζήτημα του παγώματος (τι παγώνει, πως, από πιο όριο και πάνω, τι περιλαμβάνει) αλλά αυτά μπορούμε να κάνουμε.
Η δική μου η ένσταση είναι ότι θα μπορούσαμε να μπούμε σε αυτήν την συζήτηση με ακριβώς αυτούς τους όρους. Αν πριν από 5 εβδομάδες δεν είχαμε εκλογές και δεν είχαμε διανύσει ένα μήνα προεκλογικής περιόδου, όταν η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ακριβώς τα αντίθετα και μάλιστα σε όλους τους τόνους κατήγγειλε αυτήν την πολιτική που τώρα πρόκειται να εφαρμόσει. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι οι αντιδράσεις που συνάντησε πριν από ένα 24ωρο για το πάγωμα των μισθών θα φαντάζουν μηδαμινές μπροστά στις αντιδράσεις που θα συναντήσει για το Ασφαλιστικό αν επιμείνει να το ανοίξει στην κατεύθυνση που εξήγγειλε ότι θα το ανοίξει. Και πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουν ρότα εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλιώς η κοινωνία θα τους κάνει να πηγαίνουν από αναδίπλωση σε αναδίπλωση. Σαν αυτήν που είδαμε μόλις χθες για το θέμα του παγώματος των μισθών που είπαν ότι είναι στο όριο των 2000, στην πραγματικότητα είναι μικτές απολαβές 2000 μιλάμε δηλαδή για καθαρούς μισθούς των 1400 ευρώ. Η δική μου η βασική ένσταση, πέραν του ότι θεωρώ αναποτελεσματική αυτήν την πολιτική, είναι μια πολιτική την οποία επαρκώς την αναλύσαμε και την καταγγείλαμε προεκλογικά γιατί ήταν η πολιτική του κ. Καραμανλή. Πάγωμα μισθών και συντάξεων. Και είπαμε ότι είναι αναποτελεσματική και αντιλαϊκή και αντικοινωνική. Και αυτή η πολιτική καταδικάστηκε από τους Έλληνες πολίτες με την ΝΔ να παίρνει το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της και ιδίως επειδή οι πολίτες ήθελαν να αποδοκιμάσουν αυτήν την πολιτική που διαφήμιζε η ΝΔ, επιτρέψτε μου το σχόλιο με εντιμότητα, αλλά καταδικάστηκε αυτή η πολιτική. Και ο κος Καραμανλής την διαφήμιζε λέγοντας ότι είναι αποτελεσματική. Κι είναι πλήρως αναποτελεσματική, είναι άδικη και είναι και αντικοινωνική.
Τώρα λοιπόν έρχεται το ΠΑΣΟΚ και από το παράθυρο λέει ότι εγώ θα συνεχίσω αυτήν την πολιτική που κατήγγειλα πέντε βδομάδες πριν; Οι πολίτες έχουν συνείδηση της δυσκολίας στην οποία βρισκόμαστε αλλά έχουν και αξιοπρέπεια και δεν μπορούν να ανεχθούν την κοροϊδία. Αυτό νομίζω είναι το κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να κατανοήσει η κυβέρνηση και να αλλάξει ρότα.
Βασικά Σημεία:
Ερώτηση δημοσιογράφου: Επειδή ανοίξατε και το ασφαλιστικό και καλά κάνατε. Την Δευτέρα υποτίθεται ότι ανοίγει και κανονικά ο διάλογος. Κάνατε έναν σχετικό διάλογο με τον πρωθυπουργό στην Βουλή που εν πολλοίς ερμηνεύτηκε από κάποιους ότι ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορούσε να στηρίξει την κυβέρνηση στην προσπάθεια εξυγίανσης της κατάστασης στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα διάλογο. Εσείς είπατε μετά να γίνει δημόσιος διάλογος. Σε ποια φάση βρισκόμαστε τώρα; Έχει προχωρήσει καθόλου η κουβέντα; Θα περιμένουμε κάτι από Δευτέρα ή όχι; Ο κόσμος αγωνιά για το τι θα γίνει.
Έχετε απόλυτο δίκιο. Ο κόσμος αγωνιά κι εμείς προτρέξαμε και καταθέσαμε μια ερώτηση διερευνητική στην οποία όμως πετύχαμε διάνα. Διότι ανακαλύψαμε ότι μία από τις δεσμεύσεις που έθεταν στο τραπέζι διαπραγμάτευσης για τον κ. Αλμούνια για την παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, η προσπάθεια να πάρουμε δηλαδή μια τελευταία παράταση για να μειώσουμε το έλλειμμα ήταν και στο ασφαλιστικό ως μη όφειλε όμως, όχι μόνο γιατί δεν το είχε εξαγγείλει προεκλογικά αλλά και γιατί το ασφαλιστικό δεν είναι θέμα της ΕΕ . Ισχύει η αρχή της επικουρικότητας. Είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχει καμία δουλειά να εμπλέκεται η ΕΕ και ο κος Αλμούνια στο θέμα του ασφαλιστικού.
Όταν ακούμε για διάλογο και έχουμε αρχίσει και υποψιαζόμαστε εδώ στην Ελλάδα. Όταν βλέπουμε η κυβέρνηση να προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα εθνικής συνεννόησης μάλλον ετοιμάζει να φέρει πολύ σκληρές και αντιλαϊκές επιλογές. Όταν οι επιλογές σου είναι επιλογές που αισθάνεσαι ότι θα γίνουν αποδεκτές από την κοινωνία, τότε μιλάς για αποφασιστικότητα και όχι για διάλογο, ότι θα συγκρουστείς. Όταν ακούμε για διάλογο για το Ασφαλιστικό εμείς, ξέρετε, μας πιάνει κάτι. Έχω λοιπόν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει αυτό το θέμα πηγαίνει δίχως στρατηγική και επιτρέψτε μου την βαριά έκφραση, θα φάει τα μούτρα της. Όπως έγινε το 2000 με τον κ. Σημίτη και τον κ. Γιαννίτση. Διότι είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα το ασφαλιστικό, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές τα ασφαλιστικά ταμεία με τις ασφαλιστικές επιλογές των κυβερνήσεων του δικομματισμού και πρέπει να τα σώσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία και αυτά δεν σώνονται με το να πάρει το κράτος τις υποχρεώσεις του, να τα αφήσει να βουλιάξουν και να πάνε όλοι στην ιδιωτική ασφάλιση που είδαμε όλοι τι σταθερές μπορεί να έχει όπου από την μια μέρα στην άλλη γίνονται φύλλο και φτερό τα αποθεματικά, ασφαλιστικοί κολοσσοί καταρρέουν, δηλαδή μιλάμε για μια προοπτική να μην υπάρχει ασφάλιση και κοινωνική προστασία. Βλέποντας αυτήν την προοπτική οι πολίτες δεν μπορούν να την αποδεχτούν. Είναι κρίμα αυτές οι κατευθύνσεις να έρχονται από την ΕΕ.
Και επιτρέψτε μου επί της ευκαιρίας ένα σχόλιο για τις εξελίξεις στην ΕΕ με τον νέο Πρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών. Δυστυχώς φαίνεται ότι οι σοσιαλιστικές και συντηρητικές κυβερνήσεις δείχνουν μια εμμονή σε ένα μοντέλο Ευρώπης που θα είναι οικονομικός γίγαντας αλλά ταυτόχρονα και πολιτικός νάνος. Μια Ευρώπη που απλώς θα διευθύνεται από τις αγορές που θα μένει προσηλωμένη στα δόγματα που αναπαράγουν τις οικονομικές κρίσεις ενώ το ζητούμενο σήμερα για όλους τους λαούς της Ευρώπης και για τον δικό μας φυσικά είναι μια διαφορετική πορεία για την Ευρώπη. Το ζητούμενο σήμερα είναι η Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής και της εργατικής αλληλεγγύης, είναι η Ευρώπη της ειρήνης και της δημοκρατίας. Γι αυτήν την Ευρώπη αγωνιζόμαστε εμείς μαζί με άλλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, άλλη κατεύθυνση βλέπουμε ότι έχουν οι κυρίαρχες δυνάμεις σήμερα και καλούμε τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη σε αυτήν την κατεύθυνση και καλούμε και το ΠΑΣΟΚ, που προεκλογικά άλλα μας υποσχέθηκε, να μας εξηγήσει αν τελικά θα υποκύψει σε αυτούς τους σχεδιασμούς των συντρόφων του κ. Παπανδρέου στην Σοσιαλιστική Διεθνή. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός μας είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ο κος Αλμούνια ο οποίος είναι οικονομικός επίτροπος και μας επιβάλλει αυτήν την πολιτική είναι σύντροφός του.
Βασικό Σημείο:
Ερώτηση δημοσιογράφου: Δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο να σας μεταφέρω ένα σχόλιο ακροατών που ανήκουν σε αυτήν την μεγάλη δημοκρατική παράταξη και σας βλέπουν με συμπάθεια και λένε να πω στον κ. Τσίπρα να προσέξει τις συνιστώσες για να μην εμπλακεί και να μην χάσει τον μπούσουλα γιατί εμείς τον εκτιμούμε. Απλώς το μεταφέρω.
Αλέξης Τσίπρας: Ξέρετε όμως ότι ο χώρος μας είναι ένας πλατύς δημοκρατικός χώρος και ο πλουραλισμός είναι στοιχείο της ταυτότητάς μας άρα να μην ανησυχούν οι ακροατές σας δεν πρόκειται να μας βλάψει η δημοκρατία. Αυτό που μπορεί να μας βλάψει είναι να αμελήσουμε τα κοινωνικά προβλήματα σε μια περίοδο έντασης και να ασχολιόμαστε με τα εσωτερικά μας. Σας υπόσχομαι όμως ότι θα προσπαθήσω όσο μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά.
To Γραφείο Τύπου