Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/11/2009

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της Ε.Αμμανατίδου για τους συμβασιούχους πυροσβέστες

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):

Επόμενη είναι η με αριθμό 85/16.11.2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την εργασιακή αποκατάσταση των 5.500 συμβασιούχων πυροσβεστών κλπ.

...

Στην ερώτηση της κυρίας Αμμανατίδου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγιας.

Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Ευχαριστώ και τη συνάδελφο, την κυρία Αμμανατίδου, γιατί θέτει ένα ζήτημα πάρα πολύ κρίσιμο για το Υπουργείο μας, πάρα πολύ κρίσιμο για την Κυβέρνησή μας, πάρα πολύ κρίσιμο για τη χώρα, που αφορά στην ουσία την πυροπροστασία από το μεγάλο, το τεράστιο πρόβλημα των πυρκαγιών, οι οποίες που κάθε καλοκαίρι ταλαιπωρούν, βασανίζουν τον τόπο κι έχουν καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της χλωρίδας με απεριόριστες και ανεκτίμητες καταστροφές σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Δεν θέλω να θυμίσω τις δραματικές στιγμές που περάσαμε τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από τη μεγάλη πυρκαγιά της Χαλκιδικής, πηγαίνοντας το 2007 στην τεράστια πυρκαγιά στην Πελοπόννησο, συνεχίζοντας με την καταστροφή της Πάρνηθας πέρυσι και φέτος με τη μεγάλη καταστροφή της Βορειοανατολικής Αττικής.

Επομένως, για εμάς το θέμα της οργάνωσης και προσφοράς σε επίπεδο πυροπροστασίας, όχι μόνο σε επίπεδο καταστολής την ώρα της πυρκαγιάς, αλλά και σε επίπεδο πρόληψης, είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Με την έννοια αυτή, οι εποχικοί πυροσβέστες, των οποίων το έργο αναγνωρίζουμε, συμβάλλουν καθοριστικά στην προσπάθεια αυτή.

Με τον καινούργιο σχεδιασμό θα συμβάλλουν ακόμα πιο καθοριστικά, συμμετέχοντας ουσιαστικά και στην περίοδο της πρόληψης σε συνδυασμό με την πολιτική προστασία. Διότι η πυρκαγιά δεν είναι μόνο η στιγμή που τρέχουν οι πυροσβέστες ηρωικά και θυσιάζονται για να τη σβήσουν. Αποτέλεσμα στην καταπολέμηση των πυρκαγιών θα έχουμε όταν θα μπορούμε να την προλάβουμε, να την προφτάσουμε, να την αποτρέψουμε ή να την αντιμετωπίσουμε τα πρώτα δέκα ή είκοσι λεπτά από την παρουσίασή της.

Με την έννοια αυτή ο καινούργιος σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας με την Πυροσβεστική, θα μπορέσει να δώσει αντικείμενο στους ανθρώπους αυτούς -πέντε χιλιάδες περίπου- που αναρωτιούνται τώρα για το μέλλον τους.

Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια για το τέλος της ομηρίας των συμβασιούχων. Έχει να κάνει με το αίσθημα ισονομίας, διαφάνειας και κατάργησης των πελατειακών σχέσεων που απαιτεί η χώρα μας: Όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, να υπάρχει διαφάνεια και αξιοκρατία παντού.

Η κατάθεση του σχεδίου νόμου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση. Και το Υπουργείο μας, μαζί με τους ενδιαφερόμενους της Ομοσπονδίας Εποχικών Πυροσβεστών, βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση και παρακολούθηση. Ήδη στο γραφείο μου έχω συζητήσει με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας τους -ο Υπουργός τους συνάντησε την προηγούμενη Παρασκευή- για να μπορέσουμε να μεθοδεύσουμε τις συνθήκες παραμονής τους στη δουλειά, αλλά και την ένταξή τους στο καινούργιο σύστημα διαφανούς και αξιοκρατικής πρόσληψης σε μόνιμες, πάγιες δημόσιες θέσεις, όπως προβλέπει το καινούργιο σχέδιο που καταθέτει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την εμπέδωση της αξιοκρατίας, της ισονομίας και της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα.

 Με την έννοια αυτή, η ομηρία που είναι η ομηρία είτε «γαλάζιων» είτε «πράσινων» ανθρώπων κάθε φορά από την εκάστοτε Κυβέρνηση, θα τελειώσει στον τόπο μας και πιστεύω πως οι άνθρωποι αυτοί θα ενταχθούν σύντομα σε οργανικές θέσεις στο δημόσιο, τις οποίες θα προκηρύσσει το Α.Σ.Ε.Π. και τις οποίες θα διεκδικούν με τα δικά τους χαρακτηριστικά και θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους, γιατί η εμπειρία τους είναι πολύτιμη.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Και πρέπει να ομολογήσουμε και να παραδεχθούμε εδώ όλοι ότι η θυσία και η αυτοθυσία τους, η εμπειρία που απέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια –πολλοί από αυτούς δέκα-δεκαπέντε χρόνια- είναι πολύτιμη και πρέπει να αναγνωρίζεται στη διαδικασία της πρόσληψής τους.

Τελειώνω την πρωτομιλία μου λέγοντας πως αναγνωρίζουμε και το γεγονός του ηρωισμού αυτών των ανθρώπων που μαζί με τους μόνιμους πυροσβέστες έδωσαν τους αγώνες τους. Από αυτά τα παιδιά, τα πέντε χιλιάδες στα οποία αναφέρεστε, κυρία Αμμανατίδου, εννιά θυσιάστηκαν μόνο το 2007 και είκοσι περίπου την τελευταία δεκαετία προσπαθώντας να σβήσουν τις πυρκαγιές στη χώρα μας.

Θα απαντήσω στα συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το εφάπαξ επίδομα και την τριετία της σύμβασης στη δευτερολογία μου.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Στη δευτερολογία σας, κύριε Υφυπουργέ. Σας ευχαριστούμε και εμείς.

Το λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής κα Αμμανατίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, ευχαριστώ για όλα όσα είπατε για τους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες που εδώ και χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αντιπροσωπεία τους είναι σήμερα εδώ στα θεωρεία.

Όμως, τελικά δεν άκουσα να λέτε κάτι διαφορετικό απʼ ό,τι έλεγε και ο προηγούμενος Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος. Εδώ υπάρχουν προεκλογικές σας δεσμεύσεις και, αν θέλετε, θα σας θυμίσω τι έλεγαν σημερινοί Υπουργοί και Υφυπουργοί.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2007 ο κ. Ραγκούσης έλεγε τα εξής: « Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε στο Προεδρείο της ΓΣΕΕ ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα διασφαλίσει τη δωδεκάμηνη εργασία των περίπου πέντε χιλιάδων δασοπυροσβεστών. Θα επιτραπεί η σχέση που έχουν αυτοί οι άνθρωποι και που αυτή τη στιγμή είναι σχέση οκτάμηνης διάρκειας -απʼ όσο γνωρίζω- σε παγίως σταθερή σχέση δωδεκάμηνης διάρκειας με το ελληνικό δημόσιο. Θα διασφαλιστεί η σταθερή τους εργασία σε δωδεκάμηνη βάση -είναι νομίζω καθαρό- όχι για μια χρονιά, αλλά διαρκώς, παγίως».

Ο κ. Ντίνος Ρόβλιας έλεγε στις 21 Μαρτίου του 2008 έλεγε τα εξής: «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναγνωρίζει τα λάθη του παρελθόντος. Έχουμε συνεργαστεί με το Σωματείο. Ξέρουμε ότι μπορείτε να προσφέρετε υπηρεσίες σε δωδεκάμηνη βάση –αυτά είναι προς το Σωματείο Δασοπυροσβεστών-συμβασιούχων- όχι όμως ως προς την καταστολή και ως προς την πρόληψη. Γιʼ αυτό θεωρούμε ότι καλύπτετε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Σύμφωνα με το ελληνικό και το κοινοτικό δίκαιο, οφείλει η Κυβέρνηση, οφείλει το κράτος, οφείλει η οποιαδήποτε Κυβέρνηση να σας προσλάβει ως αορίστου χρόνου και αυτό δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε –επαναλαμβάνω- στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας, του Συντάγματος και του κοινοτικού δικαίου.

Έχετε το δικαίωμα, έχετε τις προϋποθέσεις, έχει το κράτος την ανάγκη σας, την προσφορά σας, τη μεγάλη προσφορά σας χειμώνα και καλοκαίρι».

Ο κ. Καστανίδης το Σεπτέμβριο του 2008 λέει ακριβώς τα ίδια, ότι δηλαδή είστε δέσμιοι του καθεστώτος των συμβάσεων και ότι ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναφέρθηκε στους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες και είπε ότι θέλει να λύσει ως Κυβέρνηση αύριο το πρόβλημά τους με την οδό της αποκατάστασης της ένταξης στις κενές οργανικές θέσεις και της μονιμοποίησής τους στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Το ίδιο έλεγε και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στις 19 Σεπτεμβρίου του 2009, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ότι δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι είναι σε μία εργασιακή αβεβαιότητα, εξάρτηση επί πάρα πολλά χρόνια και μιλάμε για εργαζόμενους δεκαπέντε και είκοσι χρόνια με συμβάσεις εργασίας.

Σίγουρα θέτετε το θέμα του Α.Σ.Ε.Π. Όμως, εδώ θα πρέπει να υπάρχει μία ειδική εξαίρεση. Και ξέρετε γιατί το λέω; Το λέω μάλιστα εγώ που το Κόμμα μου λέει ότι θα πρέπει να γίνονται με διαφανείς διαδικασίες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι όμηροι.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Όπως και εσείς πολύ καλώς είπατε, έχουν δώσει τη ζωή τους για την πυροπροστασία και την πυρόσβεση και την καταστολή των καταστροφικών πυρκαγιών και αν μη τι άλλο, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν γίνει τουλάχιστον αορίστου χρόνου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης το 2003 με το Προεδρικό Διάταγμα 124 είπε ότι για μια πενταετία θα ισχύουν οι συμβάσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε, κυρία συνάδελφε.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε. Όμως, το θέμα είναι μεγάλο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και ο Κανονισμός που ψηφίσατε είναι συγκεκριμένος.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Και ήρθε ο κ. Πολύδωρας και τους τεσσερσήμισι μήνες, τους έκανε οκτώ. 

Και βέβαια θα πρέπει τουλάχιστον να κρατηθεί ότι μέχρι το 2012 θα ισχύει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα και για μας σαφέστατα θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να γίνουν αορίστου χρόνου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ολοκληρώσατε, κυρία Αμμανατίδου. Σας παρακαλώ! Ο χρόνος σας είναι 3ʼ και ήδη μιλάτε 4,10ʼʼ.

Σας ευχαριστώ.

Ο Υφυπουργός κ. Βούγιας έχει το λόγο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Εγώ σας είπα ότι θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα τα ερωτήματά σας και στη δευτερολογία μου.

Πρέπει όμως να παραδεχτούμε όλοι από την αρχή, κύριοι συνάδελφο, με αναφορά και στους συμβασιούχους με τα stage, ότι δεν μπορούμε σήμερα να αποδεχθούμε ότι η κοινωνία μας -όχι μόνο για το επίπεδο το οικονομικό που υπάρχει και με τη μεγάλη δημοσιονομική εκτροπή- μπορεί να παρέχει σε όλους όσους ζητούν εργασία θέσεις μόνιμες στο δημόσιο με καλές αποδοχές. Ας παραδεχτούμε ότι αυτό είναι ένα θέμα συσχετισμών, ένας στόχος ίσως τοπικός, αλλά δεν μπορούμε σήμερα να προσφέρουμε, να προτείνουμε και να υποσχόμαστε πράγματα που δεν μπορεί η πολιτεία μας να προσφέρει, δουλειές μόνιμες και καλές στο δημόσιο σε όλους με καλούς μισθούς. Αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν 700 ευρώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Δεν αναφέρομαι στους εποχικούς πυροσβέστες, αναφέρομαι σε υποσχέσεις -αν θέλετε- που έχουν έντονο το στοιχείο του λαϊκισμού προς νέα παιδιά που αναζητούν μία δουλειά σοβαρή και αξιοπρεπή στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα υποσχόμενη τα πάντα σε όλους.

Σας θυμίζω ως δεύτερο στοιχείο την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, που λέει ότι σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Συντάγματος απαγορεύεται η με νόμο μονιμοποίηση, ή μετατροπή συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου -σαν αυτές που έχουν οι εποχικοί πυροσβέστες- ή έργου σε συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Δεν είναι αυτός ο δρόμος που μπορούμε και πρέπει να ακολουθήσουμε. Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να αναγνωρίσουμε τη δουλειά τους, να σεβαστούμε το έργο τους και να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν στις θέσεις που θα προκηρύσσονται σταδιακά μέχρι το 2012, για το οποίο οι άνθρωποι αυτοί έχουν και διατηρούν το δικαίωμα των συμβάσεων αυτών από την πενταετία που άρχισε το 2007 και μέχρι τότε να ενταχθούν με τα κριτήρια και τα μόρια που δίνονται και ενισχύουν την πιθανότητα πρόσληψης τους σε μόνιμες και πάγιες θέσεις του δημοσίου.

Θέλω να σας θυμίσω -το ξέρετε ίσως και το ξέρουν και αυτοί ακόμα καλύτερα- πως ήδη στους δύο τελευταίους διαγωνισμούς προσλήψεων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για μόνιμες και πάγιες θέσεις το 30% των θέσεων απευθύνεται αποκλειστικά σε εποχικούς πυροσβέστες και υπάρχουν και άλλες ευεργετικές διατάξεις που προσαυξάνουν τα μόρια και τις πιθανότητες ένταξής τους και πρόσληψής τους σε μία μόνιμη δουλειά. Υπάρχει δηλαδή το στοιχείο της προσαύξησης των μορίων για την πρόσληψή τους, το οποίο πολλαπλασιάζεται χωρίς να τους αποκλείεται να διεκδικούν και το υπόλοιπο 70% των θέσεων και πολλαπλασιάζονται όταν είναι εθελοντές συνδυάζοντας και τις δύο ιδιότητες.

Τέλος για το εφάπαξ επίδομα πρέπει να σας πω πως χορηγήθηκε σχεδόν σε όλους, στη συντριπτική πλειοψηφία, σε 4.858 δικαιούχους σε όλη την επικράτεια, μέλη πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σύμφωνα με τους χάρτες και τους καταλόγους που μας πρόσφερε και έδωσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εποχικών Πυροσβεστών.

Η απόφαση προέβλεπε ορισμένες κατηγορίες μισθοδοσίας. Ξέρω πως εξαιρέθηκαν λίγοι, ελάχιστοι συνάδελφοι.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Εξαιρέθηκαν 250.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Εξαιρέθηκαν 250 στους 5.000. Είναι ένα ποσοστό για το οποίο μας ενημέρωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εμείς θα έλθουμε σε επαφή με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεν είναι με ευθύνη κυβερνητική το τυπικό κώλυμα, αλλά θα έλθουμε σε συνεργασία μαζί του για να δούμε εάν μπορούμε να ξεπεράσουμε τους τυπικούς λόγους για να πάρουν και οι άνθρωποι αυτοί τα χρήματά τους.

Σας ευχαριστώ.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Έχω εδώ μία ρητή ανακοίνωση που θα καταθέσω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)