Είναι ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις στη Ν.Δ., όχι μόνο για το ίδιο το κόμμα της Ν.Δ. αλλά και για τον τρόπο που θα εξελιχθεί η πίεση ή η υποστήριξη της Ν.Δ. σε μια σειρά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Θα δούμε τι θα συμβεί. Αυτά τα πράγματα δεν αρχίζουν και δεν τελειώνουν με μία εκλογή. Θα έχουμε μέλλον μπροστά..
Ναι.. Δεν το συζητάμε αυτό. Άλλωστε το σύνολο της πολιτικής λογικής, της πολιτικής φιλοσοφίας της Ν.Δ. είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με το σύνολο από την άλλη μεριά της αντίστοιχης πολιτικής και στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ. Δεν το συζητάμε αυτό.
Αυτό είναι υπόθεση της Ν.Δ. Η Ν.Δ. είναι ένα συντηρητικό κόμμα, ακολουθεί πιστά το νεοφιλελευθερισμό, ακόμα κι όταν παίρνει τον χαρακτήρα της λαϊκής, όπως λέγεται, δεξιάς. Εμείς περιμένουμε μια πολιτική η οποία στην ουσία θα επιτίθεται στα κοινωνικά επίδικα και στα κοινωνικά αιτήματα από μεριά της Ν.Δ., γιατί η Ν.Δ. σαφώς έχει έναν τελείως διαφορετικό προσανατολισμό από εμάς. Δεν είναι το θέμα δοσολογίας, αλλά θέμα βασικής πολιτικής. Με αυτή την έννοια το ενδιαφέρον θα έρθει στο μέλλον.
Μεγάλες αντιθέσεις δεν παρατηρήθηκαν. Είχαμε αντιθέσεις, βεβαίως, διαφορετικές προσεγγίσεις, πάντα γίνεται στις συνδιασκέψεις των αριστερών δυνάμεων αυτό και αντανακλούν τα πολλά πρόσωπα της πραγματικότητας αλλά και τις πολιτικές προσεγγίσεις. Εμείς έχουμε ξεφύγει από την πολιτική μία τάξη, μία αλήθεια, ένα κόμμα. Θεωρούμε ότι η ζωή είναι πολύ πιο πολύπλοκη και πρέπει να την βλέπεις σε όλες τις εκφράσεις της και να βλέπεις και συγχρόνως το καθολικό της πρόσωπο.
Εγώ σχολίασα απευθείας στη συνδιάσκεψη και την ομιλία του συντρόφου Αλ. Αλαβάνου και τα δημοσιεύματα της ίδιας μέρας που αφορούσαν στις τοποθετήσεις του συντρόφου του Κύρκου. Είναι σεβαστοί οι σύντροφοι, είναι σεβαστές και οι απόψεις τους. Έχουμε όμως τελείως διαφορετική αντίληψη. Αυτό που θεωρούμε εμείς είναι ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι αν προωθήσουμε την ενωτική δράση της Αριστεράς και την ενότητά της και όχι να δημιουργούμε όρια, προϋποθέσεις και να χαράσσουμε διαχωριστικές γραμμές για να εγγράψουμε νέες σελίδες διάσπασης εντός της Αριστεράς. Και αυτό θα γίνει. Είπα ότι στο καλοκαίρι δεν θα επιστρέψουμε. Η απάντηση σ΄ αυτές τις τοποθετήσεις είναι ΣΥΡΙΖΑ. Κι εμείς το εγγυόμαστε σαν ΣΥΝ.
Δεν υπάρχει ανάγκη στην Αριστερά δημιουργίας νέου κόμματος. Θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη στην Αριστερά να έχουμε και άλλες ενοποιήσεις. Και αυτό που ανέφερε ο Αλ. Αλαβάνος, το ανέφερε σε σχέση με το πολιτικό σύστημα. Κι επειδή εγώ είμαι κοντά -ας το πούμε έτσι- είμαστε η αμέσως επόμενη γενιά από τη γενιά αυτών των συντρόφων του Πολυτεχνείου και νομίζουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να παλέψουμε. Δεν είναι θέμα γενεών, αλλά είναι θέμα ενωτικής προσπάθειας της Αριστεράς ενάντια σε αυτό που έχουμε αποκαλέσει νεοφιλελευθερισμό και που έχει τραγικές επιδράσεις στο ασφαλιστικό, στον προϋπολογισμό, στα εισοδηματικά. Με αυτά πρέπει να ασχοληθούμε και ασχολούμαστε αυτή τη στιγμή. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να ασχοληθούμε σ΄ αυτή τη δεδομένη στιγμή και να αναπτύσσουμε το διάλογό μας για τα ιδεολογικά, τα πολιτικά, για τα ζητήματα στρατηγικής κ.λπ. αλλά δεν θα …..
Καμία δίκη προθέσεων δεν κάνω. Εγώ απλά είπα ότι η τοποθέτηση του συντρόφου του Αλέκου δημιουργούσε κάποιες διαχωριστικές γραμμές που ωθούσαν σε αποκλεισμούς δυνάμεων της Αριστεράς. Εμείς δεν συμφωνούμε μ΄αυτό. Το έχουμε συζητήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι όχι απλώς το έχουμε συζητήσει, το συζητάμε συνεχώς όλα τα χρόνια ύπαρξής του και θα προχωράμε. Τώρα, να θέλεις να δημιουργήσεις διαχωριστικές γραμμές, βάζοντας στοιχεία ιστορικού χαρακτήρα, δεν νομίζω ότι πρέπει να επιστρέψουμε κάποια στιγμή στο να συζητάμε αν το σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβενα ήταν σωστό και πώς τοποθετείται η σημερινή Αριστερά σε σχέση μ΄ αυτό.
Πρέπει να πούμε ότι κορυφαία στελέχη ήρθαν…..
Στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια διαδικασία κάποιος να περιμένει να δει.. Εγώ, παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνώ, αλλά δικαιολογώ και μια τέτοια στάση. Πρέπει να σας πω το εξής. Είπα και στη Συνδιάσκεψη ότι εγώ σαν Γραμματέας της ΚΠΕ που αυτή τη συγκυρία είμαι οφείλω δύο πράγματα. Πρώτον, να προωθώ τις αποφάσεις από τη μια μεριά της πλειοψηφίας και από την άλλη μεριά να περιφρουρώ τα δικαιώματα της μειοψηφίας, όπου αυτή εκδηλώνεται. Αλλά δεν μπορεί να εκδηλώνεται, κατά τη δική μου τη γνώμη, μέσα σε ένα ενιαίο κόμμα όπως είναι ο ΣΥΝ, το οποίο είναι το μακροβιότερο κόμμα πολιτικής ενότητας, δηλαδή που συναντήθηκαν ιδεολογικά ρεύματα και έφτιαξαν κόμμα -δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση στην ελληνική ιστορία- δεν μπορεί να γίνεται με καθορισμένους όρους, δηλαδή τι είναι πλειοψηφία, τι είναι μειοψηφία. Κάθε φορά πρέπει να αλλάζει με την έννοια των αντιλήψεων, των απόψεων, των ιδεολογικών ρευμάτων.. Και ακόμα ότι θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει -γιατί τείνει να γίνει- το μακροβιότερο συμμαχικό σχήμα οργανώσεων, κομμάτων και ανθρώπων στην ιστορία της Ελλάδας και μάλιστα με μεγάλες επιτυχίες. Να είναι η μαγιά αυτού που λέμε μεγάλη Αριστερά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει κάρτα μέλους και να εφοδιάσει τα μέλη του. Το αν θα την πάρει ο άλλος ή δεν θα την πάρει, έχει να κάνει με έναν συμβολισμό. Εμείς προσπαθούμε να το αποδραματοποιήσουμε. Αρκετά έχει υποφέρει η Αριστερά από σύμβολα και συμβολισμούς. Και συνήθως γίνονται διλημματικά αυτά τα πράγματα. Θέλει κανείς να πάρει την κάρτα μέλους, θα την πάρει. Δεν θέλει από άποψη συμβολική να την πάρει, ας μην την πάρει. Εγώ θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα την πάρει.
Εκείνο που είναι σημαντικό και προηγείται όλων είναι να διαμορφωθεί σε κάθε τοπική και σε κάθε κλαδική επιτροπή ένα ενιαίο μητρώο μελών από όλα τα μέλη των συνιστωσών και τους ανθρώπους που έχουμε ονομάσει ανένταχτους.
Σας θυμίζω το εξής. Ότι και πολύ παλιότερα το 1989 υπήρχαν οι κάρτες του ΚΚΕ και συγχρόνως υπήρχε και η κάρτα του ΣΥΝ. Εδώ είναι η κάρτα κομματικής ένταξης και…
.. Όχι όμως από την κάρτα.. Να σας πω την αλήθεια την κάρτα του ενιαίου Συνασπισμού την έχω ακόμα σαν ένα φυλαχτό. Αλλά σε συμβολικό επίπεδο αυτό που αξίζει περισσότερο για μένα αυτή τη στιγμή είναι ότι είμαι μέλος του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας και εκ τούτου θεωρώ τον εαυτό μου μέλος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Τα συνέδρια στην Αριστερά είναι πάντα ως πιθανότητα ανοιχτά. Γι αυτό άλλωστε και τα προβλέπουμε στο καταστατικό μας.
Πάντως δεν βγαίνει, κατά τη γνώμη μου, από τη διήμερη συζήτησή μας, της οποίας το καλύτερο ήταν ότι ήταν προσανατολισμένη -και όλοι μίλησαν- στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, δεν βγαίνει από τη διήμερη ότι πάμε για κάποιο έκτακτο συνέδριο. Τώρα, αν μπει το θέμα, εγώ σαν Γραμματέας οφείλω να το βάλω και στην Π.Γ. και στην ΚΠΕ και όλοι μαζί θα βρούμε λύση.
To Γραφείο Τύπου