Ενώ η συμβολή των νέων Θεραπειών και Φαρμάκων είναι καθοριστική σε παγκόσμιο επίπεδο στη σταθεροποίηση της επιδημίας και τη μείωση των θανάτων.
Την ίδια ώρα που τα προγράμματα πρόληψης φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς στη Νότια Αφρική η χρήση προφυλακτικών από την πρώτη επαφή έχει φτάσει, από το 31,3% που ήταν το 2002, στο 64,8% το 2008. Έτσι, σε πολλές χώρες της Αφρικής οι θάνατοι οι οποίοι συνδέονται με το AIDS έχουν μειωθεί κατά 29% από το 2002, ενώ έχει μειωθεί και το ποσοστό μόλυνσης από τον ιό στην υποσαχάρια Αφρική, κυρίως στην Τανζανία, την Ζιμπάμπουε και στο γυναικείο πληθυσμό της Ζάμπιας.
Στη χώρά μας κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Λες και δεν συνεχίζεται η ανοδική τάση – για άλλη μια χρονιά – στον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ την ίδια ώρα έχουμε αύξηση της συχνότητας μόλυνσης νεαρών γυναικών και το αδιανόητο γεγονός ότι δύο στους πέντε νέους έχουν ερωτική επαφή χωρίς προφύλαξη.
Σύμφωνα δε με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού «Health Consumer Power house» η χώρα μας κατατάσσεται στην προτελευταία θέση μεταξύ 29 Ευρωπαϊκών χωρών σε ότι αφορά τη συνολική πολιτική απέναντι στην ασθένεια.
Η κατάσταση είναι ανησυχητική.
Απαιτούνται αμέσως μέτρα και όχι επετειακές παρεμβάσεις.
Επιτέλους Ολοκληρωμένο Δημόσιο Σύστημα Δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης.
Επιτέλους, Οργανωμένη σε πολλαπλά επίπεδα Αγωγή Υγείας για όλο τον πληθυσμό (γενικός πληθυσμός, σχολεία, ειδικές ομάδες, μετανάστες, φυλακές).
Επαρκής χρηματοδότηση ΚΕΕΛΠΝΟ.
Τμήμα Υγείας