Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/12/2009

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Δ.Παπαδημούλη για ανεργία

Τα σχέδια της κυβέρνησης για στήριξη των ανέργων, που έφτασαν σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ τους 640.000 για το μήνα Νοέμβριο, δεδομένης και της αναμενόμενης αύξησης της ανεργίας για τα έτη 2010 και 2011, ζήτησε να πληροφορηθεί ο βουλευτής Βʼ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, με επίκαιρη ερώτησή του που συζητήθηκε στη Βουλή.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης στην πρωτολογία του, παραδέχτηκε ότι η  ανεργία τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το 2009, έχει αυξηθεί. Δήλωσε ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ που μείωνε πλασματικά την ανεργία με τα προγράμματα stage, και ανέφερε ορισμένα κυβερνητικά μέτρα με γενικό τρόπο και χωρίς σαφείς δεσμεύσεις για την ισχυρότερη στήριξη των ανέργων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Δ. Παπαδημούλης στην ομιλία του τόνισε: «Ο ίδιος ο Υπουργός σας, ο κ. Λοβέρδος, παρουσίασε με τα πιο μελανά χρώματα την αλματώδη αύξηση της ανεργίας από το βήμα της βουλής. 640.000 άνεργοι το Νοέμβριο και όλα δείχνουν ότι και με την ύφεση της οικονομίας και με τις κυβερνητικές σας επιλογές, ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί.

Το ερώτημα, και λυπάμαι που δεν απαντήσατε με επάρκεια στην πρωτολογία σας, είναι τι σκοπεύετε να κάνετε για να αντιστοιχίσετε τα μέτρα που παίρνετε στην προβλεπόμενη αλματώδη αύξηση της ανεργίας.

Το ύψος του επιδόματος της ανεργίας που λαμβάνει ο έλληνας άνεργος είναι το χαμηλότερο στην ευρωζώνη μαζί με την Πορτογαλία. Η διάρκεια της επιδότησης του ανέργου είναι η μικρότερη σε όλη την ευρωζώνη. Οι προϋποθέσεις με τις οποίες συνοδεύεται η χορήγηση ενός επιδόματος ανεργίας είναι τόσο γραφειοκρατικές που πάρα πολλοί άνεργοι, νέοι άνεργοι, νέοι πτυχιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, γυναίκες, ενώ είναι άνεργοι δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα ανεργίας. Επίσης οι περίφημες ενεργητικές πολιτικές για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης  είναι ένα «τρύπιο βαρέλι» από το οποίο φεύγει το νερό.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούνται με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, τις δαπάνες κατάρτισης. Αυτές οι δαπάνες που είναι δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια, έχουν πλουτίσει διάφορους, οι οποίοι έχουν «στήσει τη βιομηχανία» των ΚΕΚ, έχουν δώσει δεκάδες εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους στα πελατειακά συστήματα και στα πελατειακά κόμματα με το λεγόμενο φαινόμενο των «σεμιναριαζομένων», αλλά δεν έχουν δημιουργήσει μονιμότερες θέσεις απασχόλησης.

Σας ρωτώ λοιπόν, και παρακαλώ στη δευτερολογία σας για μία σαφή απάντηση, με τα μέτρα που εξαγγείλατε και τα μέτρα που σκοπεύετε να πάρετε, που εκτιμάτε ότι θα βρίσκετε η ανεργία στο τέλος του 2010; Πιο πάνω ή πιο κάτω από όπου την παραλάβατε; Που θα βρίσκεται το 2011; Θα ενισχύσετε την στήριξη του ανέργου που είναι ο πιο αδικημένος και κοινωνικά ασθενέστερος Έλληνας;»

Στη δευτερολογία του ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε ότι  για να ληφθούν μέτρα επίλυσης του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας απαιτούνται ευρύτερες πολιτικές για τη στήριξη των θέσεων εργασίας και τη διεύρυνσή τους. Αντί να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες δράσεις ανέφερε ότι απαιτούνται πολιτικές που θα είναι βασισμένες σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, πολιτικές που θα αναδιανέμουν δίκαια τον πλούτο, πολιτικές ενός κράτους που δεν θα είναι γραφειοκρατικό και θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα στις ΜΜΕ, και όλα αυτά δεν είναι πολιτικές που μπορούν να γίνουν σε 2 μήνες και τόνισε ότι οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας.