Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/12/2009

Πλήρης εγκατάλειψη του προσεισμικού ελέγχου

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Θ.Λεβέντη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 στην Αθήνα, ξεκίνησε το Εθνικό Πρόγραμμα Αντισεισμικής  Ενίσχυσης Υφιστάμενων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ) από το Τ.Ε.Ε. Μέσω του προγράμματος αυτού μελετήθηκε η ταυτότητα των κτιρίων και χαρτογραφήθηκε  όλη η χώρα ανάλογα με τον κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσει η κάθε περιοχή σε περίπτωση ισχυρού σεισμού λαμβάνοντας υπόψη τα υλικά, το ύψος και την  ηλικία των κτισμάτων και συσχετίζοντάς τα με τη σεισμικότητα και τα είδη των εδαφών. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να υπάρξει πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος 80.000 δημοσίων και κοινωφελούς χρήσης κτιρίων μέχρι το 2001 και παρεμβάσεις όπου  κρίνεται αναγκαίο.

Μέχρι σήμερα μόνο στο 5% των κτιρίων αυτών έχουν γίνει αξιόπιστοι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι χωρίς όμως σε όσα κτίρια χρειάζονται προληπτικές ενισχυτικές επεμβάσεις, αυτές  να έχουν ξεκινήσει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου πολλά νοσοκομειακά κτίρια καθώς και αρκετά σχολεία χρειάζονται λεπτομερέστερο έλεγχο ή και παρεμβάσεις. Δυστυχώς όμως  παρόλο που η Ελλάδα είναι μια έντονα σεισμογενής περιοχή, το κράτος επιδεικνύει μεγάλη καθυστέρηση σε βαθμό αδιαφορίας στο να λάβει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προστασίας του πολίτη από σεισμό.

Σύμφωνα με μελέτη του Ε.Μ.Π. στην Αθήνα απουσιάζουν ελεύθεροι χώροι που μπορούν να  χρησιμοποιηθούν ως χώροι καταφυγής των  πολιτών σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Επίσης η παλαιότητα πολλών κτιρίων καθώς και η  μεικτή χρήση κατοικίας ή και σχολείων με άλλες δραστηριότητες (μαγαζιά, βιομηχανικές δραστηριότητες, βενζινάδικα, αποθήκες καυσίμων, υποσταθμοί ΔΕΗ κ.λ.π.) τα καθιστά άκρως επικίνδυνα.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Κα Υπουργός:

1.    Για ποιους λόγους  το ΕΠΑΝΤΥΚ δεν ολοκληρώθηκε;

2.    Γιατί παραμένουν στα χαρτιά οι εξαγγελίες για προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων;   

3.    Τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για την άμεση ολοκλήρωση του προσεισμικού ελέγχου των 80.000 δημοσίων κτιρίων καθώς και των απαραίτητων παρεμβάσεων σε αυτά εάν κριθεί αναγκαίο;

4.    Γιατί ενώ έχουν επισημανθεί από αρμόδιους φορείς οι κίνδυνοι από τη μεικτή χρήση κτιρίων αυτή συνεχίζει να υπάρχει;

5.    Από τους ήδη διενεργήσαντες ελέγχους πόσα και ποια δημόσια κτίρια ελέγχθηκαν και σε ποια έγιναν παρεμβάσεις;

Παρακαλούμε όπως μας κοινοποιήσετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία.

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ