Είναι γνωστές οι τραγικές συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε όλη τη χώρα. Είναι όμως απαράδεκτο για την ελληνική πολιτεία όταν παραμένουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα της παραμεθορίου που θα έπρεπε να εξυπηρετούν πολίτες οι οποίοι δεν έχουν άλλη επιλογή περίθαλψης και φροντίδας.
Έχουμε επανειλημμένα εντοπίσει τα προβλήματα της λειτουργίας του Νοσοκομείου της Λήμνου, μεταξύ των οποίων το κύριο είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Όλες οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί, ακόμα και σε ερωτήσεις μας στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχουν διαψευστεί στην πράξη.
Η κατάσταση αυτή, όμως, ξεπερνά κάθε όριο όταν συνδυάζεται με ενέργειες που ολοφάνερα υπονομεύουν τα θεμέλια του Ε.Σ.Υ. και, ηθελημένα ή αθέλητα, ενισχύουν τους ιδιώτες επιχειρηματίες της υγείας σε βάρος της εθνικής οικονομίας και, επιπλέον, επιβαρύνουν τα άθλια οικονομικά των Ταμείων Υγείας και τους κατοίκους του νησιού.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του νομαρχιακού τύπου και ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν στη Λήμνο υπάρχει μια συντονισμένη απαξίωση του εξοπλισμού του Νοσοκομείου (του αξονικού τομογράφου συγκεκριμένα) και ταυτόχρονη διοχέτευση των ασθενών στο ιδιωτικό εργαστήριο που, εντελώς συμπτωματικά, εγκαταστάθηκε στο νησί σχεδόν ταυτόχρονα με την περίοδο που ο αντίστοιχος εξοπλισμός του Νοσοκομείου άρχισε να χαρακτηρίζεται ως «προβληματικός».
Το τελευταίο επεισόδιο στην ίδια σειρά, που διαρκεί πάνω από ενάμισυ χρόνο, εξελίσσεται όταν το Δ.Σ. του Νοσοκομείου με την υπ΄αρ. 12/10-11-2009 απόφασή του και ο Δ/ντής Διοικητικής Υπηρεσίας με την έκδοση σχετικής εντολής αποφασίζουν και εντέλλονται την αποξήλωση του μοναδικού τομογράφου του Νοσοκομείου, με το επιχείρημα ότι η απόδοσή του δεν είναι επαρκής από επιστημονική άποψη. Όμως ο τομογράφος συντηρείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, τελευταία φορά μάλιστα τον Οκτώβριο του 2009. Για ποιο λόγο, άραγε, συντηρείται ένα μηχάνημα το οποίο για, σχεδόν, ενάμισυ χρόνο δεν χρησιμοποιείται και για το οποίο λίγες ημέρες μετά την συντήρησή του δίδεται η εντολή της αποξήλωσής του;
Εύλογα αναρωτιέται η κοινωνία της Λήμνου αν, τόσο εύκολα, μπορεί να χαρακτηρισθεί άχρηστος εξοπλισμός μεγάλης αξίας χωρίς να αποφανθεί επʼ αυτού κάποιος εντεταλμένος και αξιόπιστος κεντρικός μηχανισμός. Πολύ περισσότερα ερωτήματα γεννά το γεγονός ότι από τους χειρισμούς αυτούς και τις ενέργειες όλων των βαθμίδων της διοίκησης επιβαρύνεται το δημόσιο και τα Ταμεία Υγείας με τεράστιες δαπάνες που καταλήγουν στις τσέπες των ιδιωτών.
Προφανώς κανείς λογικός άνθρωπος δεν είναι αντίθετος με την ανανέωση του εξοπλισμού του Νοσοκομείου ο οποίος, όμως, δεν μπορεί να γίνει όταν το σχετικό τμήμα έχει καταργηθεί και ο χώρος έχει διατεθεί για την πραγματοποίηση εμβολιασμών.
Είναι, επίσης, αναμφίβολη και πολλαπλώς διαπιστωμένη η ανάγκη γιά ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Νοσοκομείου της Λήμνου το οποίο λειτουργεί με το προσωπικό που του αντιστοιχούσε την δεκαετία του 70.
Παράλληλα, όμως, είναι απαραίτητο να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα στηρίξουν το κύρος του Ε.Σ.Υ., θα εξασφαλίσουν την διαφανή λειτουργία του και θα προστατεύσουν τα δημόσια οικονομικά, τα Ταμεία Υγείας και τους πολίτες.
Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Με ποιόν τρόπο θα εξασφαλιστεί η πλήρης, διαφανής, επωφελής για το δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους κατοίκους της Λήμνου και επαρκής επιστημονικά λειτουργία του Τμήματος Αξονικού Τομογράφου του Νοσοκομείου της Λήμνου;
- Ποια μέτρα θα ληφθούν, ώστε να γίνουν άμεσα προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού;
- Με ποιες πρωτοβουλίες θα καλυφθούν οι κατεπείγουσες ανάγκες προσωπικού και μέσων σε κρίσιμους τομείς (όπως του αξονικού τομογράφου) ώστε να παύσει η αιμορραγία πολύτιμων πόρων;
Ο ερωτών Βουλευτής
Θανάσης Λεβέντης