Σοκ σε όλους τους αγρότες και ιδιαίτερα των ελαιοπαραγωγικών νομών της χώρας έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κας Κατερίνας Μπατζελή, η οποία δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο στη Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ ότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων σε κάθε περιοχή. Επιπλέον απέρριψε την πρόταση για χορήγηση των επιδοτήσεων με ταμειακή διευκόλυνση μέσω της ΑΤΕ και τη χρηματοδότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων με 150 εκατ. ευρώ για να συγκεντρώσουν το ελαιόλαδο με σκοπό να στηριχτεί η τιμή του και να μην καταρρεύσει.
Η κα Μπατζελή δεν συνειδητοποιεί τις τραγικές συνέπειες που έχει αυτή της η απόφαση στους αγρότες και ιδιαίτερα στους ελαιοπαραγωγούς. Σύντομα θα αντιληφθεί ότι η αγανάκτηση στην ύπαιθρο είναι μεγάλη και να είναι βέβαιη ότι θα μετατραπεί σε μεγάλες μαζικές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Διότι οι αγρότες χωρίς επιδοτήσεις και με δεδομένη την τραγική οικονομική κατάστασή τους δεν έχουν χρήματα να κάνουν γιορτές. Ιδιαίτερα οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν να πληρώσουν μεροκάματα για την ελαιοσυγκομιδή και θα αναγκαστούν να πουλήσουν το λάδι τους όσο – όσο με αποτέλεσμα να καταρρεύσει πλήρως η τιμή και το εισόδημά τους. Η κυβέρνηση επωμίζεται τεράστιες ευθύνες για αυτή την εξέλιξη.
Επιπλέον το πρόβλημα αφορά και το σύνολο της τοπικής οικονομίας στην ύπαιθρο με αρνητικές συνέπειες και στον εμπορικό κόσμο αφού χωρίς επιδοτήσεις δεν μπορεί να κινηθεί και η τοπική αγορά.
Για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων αλλά και για την αξιοπιστία του συστήματος ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι οι αγρότες. Υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις από το 1993 και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επίτροπος Γεωργίας κα Boel είχε απαντήσει στις 23-9-2008 σε ερώτηση του τότε ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει πάνω από 1 δισ. από το 1999 έως 2007 για την κακοδιαχείριση των επιδοτήσεων.
Ο παραμερισμός των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε κεντρικό επίπεδο και των υπηρεσιών των Ν.Α. σε περιφερειακό (Τοπογραφικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις Γεωργίας) οι οποίες έχουν τη σχετική εμπειρία και η παραγωγή του νέου χαρτογραφικού υπόβαθρου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. όπως βέβαια και η ανάθεση στην ΠΑΣΕΓΕΣ (χωρίς διεθνή διαγωνισμό και τεχνικές προδιαγραφές) η οποία επέλεξε «φτηνή λύση» χρησιμοποιώντας κυρίως άπειρο και ανεκπαίδευτο προσωπικό, χωρίς επιστημονική κατάρτιση, θα οδηγήσει σε όχι καλά αποτελέσματα.
Όμως ιδιαίτερα για την μη ολοκλήρωση σήμερα της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων βασική και μοναδική ευθύνη έχει η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. η οποία μόλις τον Οκτώβρη του 2008 ανέθεσε στην ΠΑΣΕΓΕΣ χωρίς διεθνή διαγωνισμό την ψηφιοποίηση και το τραγικότερο είναι ότι οι ψηφιακοί χάρτες στους περισσότερους ελαιοπαραγωγικούς νομούς δόθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2009. Γεγονός που έχει συνέπεια να παρουσιάζεται η εξής εικόνα: Στη Μεσσηνία η ψηφιοποίηση έχει φτάσει στο 35%, στη Λακωνία στο 30%, στην Αργολίδα στο 15%, στην Κέρκυρα στο 17,5%, στις Κυκλάδες στο 6%, στη Λέσβο στο 20% κ.λπ.
Είναι συνεπώς ΑΔΥΝΑΤΟΝ να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβρη που υποτίθεται ότι έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στη Μεσσηνία π.χ. υπάρχουν 58.000 παραγωγοί με 250.000 αγροτεμάχια!!! Πώς είναι δυνατόν να είχε ολοκληρωθεί λοιπόν η ψηφιοποίηση; Και το πιο απαράδεκτο στο οποίο δείχνει να μην υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών που εποπτεύει η κυρία Υπουργός αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στις 4 Νοέμβρη σε σύσκεψη που κλήθηκαν οι υπεύθυνοι των ΕΑΣ στην Αθήνα ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ τους είπαν ότι ζητούν να έχει ολοκληρωθεί το 35% της ψηφιοποίησης στους ελαιοπαραγωγικούς νομούς. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν σήμερα να έρχεται η Υπουργός και να λέει ότι αν δεν ολοκληρωθεί το 100% δεν πρόκειται οι παραγωγοί να πάρουν επιδότηση;
Η κυρία Υπουργός και συνολικά η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι αν λόγω του απαράδεκτου τρόπου που δημιουργείται το ΟΣΔΕ στη χώρα μας υπάρχει πρόβλημα με την Ε.Ε. γιʼ αυτή την κατάσταση δεν φταίνε οι αγρότες, αλλά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Επιβάλλεται λοιπόν αύριο το πρωί η κυβέρνηση να δώσει εντολή να καταβληθούν οι επιδοτήσεις σε όλους τους παραγωγούς με ταμειακή διευκόλυνση μέσω της ΑΤΕ. Διαφορετικά όχι μόνο η υπουργός αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επωμίζονται τεράστιες ευθύνες για την τραγική θέση που θα περιέλθουν οι αγρότες, οι οποίοι ζητούν αυτό που δικαιούνται. Να πάρουν τώρα τις επιδοτήσεις, αλλά και να χρηματοδοτηθούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις για να συγκεντρώσουν το ελαιόλαδο με σκοπό να στηριχτεί η τιμή του.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Μέλος της Ε.Γ. του ΣΥΝ