Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/12/2009

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, για τους ροδακινοπαραγωγούς Ημαθίας-Πέλλας

Σήμερα, 4 Δεκεμβρίου 2009, συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου σχετικά με το αίτημα των ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας και Πέλλας να διασφαλιστεί η τιμή των 25 λεπτών ανά κιλό για τους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου.

Κατά τη συζήτηση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

«Θα μιλήσω για τις τρεις κατηγορίες ροδακινοπαραγωγών οι οποίοι μπορεί να είναι μία κατηγορία και να υπάγονται σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Η μία είναι το συμπύρηνο ροδάκινο το οποίο καλλιεργήθηκε κανονικά, μαζεύτηκε και παραδόθηκε και μιλάμε για την Κλάση1. Αυτή, η Κλάση1, έχει ένα υψηλό κόστος. Οι κομποστοβιομήχανοι τους έδωσαν 18 λεπτά, όμως οι συνεταιρισμοί τους κρατούν τα 4 λεπτά. Οι ενισχύσεις που ανέφερε η κυρία Υπουργός είναι 7 λεπτά, άρα δεν πάμε στα 25, πάμε στα 21 λεπτά με τις κρατήσεις των συνεταιρισμών.

Υπάρχει το ροδάκινο που πήγε για χυμό και που παραδόθηκε. Αυτή είναι η κλάση 2. Το κόστος είναι σίγουρα ανεβασμένο. Οι βιομηχανίες έδωσαν 7 λεπτά, όμως οι συνεταιρισμοί έκαναν κρατήσεις και τελικά πλήρωσαν 3 με 4 λεπτά αντί για 7. Η ενίσχυση θα είναι 8,5 λεπτά. Τελικά τι θα πάρουν; Δεν θα πάρουν 15, 16 λεπτά, θα πάρουν 12 ή 13 οι παραγωγοί.

Τελευταία κατηγορία είναι οι ροδακινοπαραγωγοί που δεν ράντισαν και δεν μάζεψαν και σάπισαν στο χωράφι οι παραγωγές τους. Θέλω να σας πω ότι αυτό είχε μια συνέχεια απʼ αυτά που εξήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση για την «πράσινη» απόσυρση. Είπατε ότι θα δώσετε 13,5 λεπτά ως ενίσχυση».


Ακολουθούν αναλυτικά τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Θα συζητηθεί η πέμπτη με αριθμό 175/1-12-2009 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων των ροδακινοπαραγωγών Πέλλας και Ημαθίας κ.λπ..

Η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Αμμανατίδου έχει ως εξής:

«Η σταθερή απώλεια του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών τα τελευταία χρόνια και η μειωμένη τιμή του ροδάκινου για τη φετινή χρονιά υπονομεύει το μέλλον της καλλιέργειας και οδηγεί σε αδιέξοδο τους παραγωγούς οι οποίοι δικαιολογημένα καταφεύγουν σε κινητοποιήσεις και μπλόκα.

Οι παραγωγοί είναι εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις βιομηχανίες, οι οποίες έχουν δηλώσει ότι δεν θα δώσουν πάνω από 18 λεπτά το κιλό, και τον ΕΛΓΑ που δηλώνει ότι δεν θα ξεκινήσει άμεσα την καταβολή αποζημιώσεων αν δεν οριστεί η εμπορική τιμή.

Ο προηγούμενος Υπουργός είχε υποσχεθεί να μεσολαβήσει ώστε να διαμορφωθεί η τιμή τουλάχιστον στα 22 λεπτά το κιλό. ΟΙ παραγωγοί από την πλευρά τους θεωρούν ότι με βάση το κόστος παραγωγής η τελική τιμή δεν μπορεί να είναι κάτω από 25 λεπτά το κιλό.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται η κυρία Υπουργό:

Προτίθεται να παρέμβει άμεσα ώστε να υλοποιηθεί καθοιονδήποτε τρόπο η υπόσχεση του τέως Υπουργού αλλά και να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα και οι παραγωγοί να εισπράξουν τα 25 λεπτά το κιλό;».

Στην ερώτηση της κυρίας Αμμανατίδου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.

Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, η συνάδελφος έθεσε ένα μεγάλο θέμα, ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί, όχι μόνο τους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας -υπάρχουν και άλλοι νομοί που έχουν τα ίδια προβλήματα σε μικρότερες ποσότητες βέβαια, αλλά υπάρχουν προβλήματα- και το οποίο έχουμε αντιμετωπίσει σε μια ευρεία σύσκεψη που κάναμε στην 1η του μήνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τους φορείς ροδακινοπαραγωγών, με όλους τελικά τους εμπλεκόμενους που είχαν σχέση με το θέμα αυτό.

Εμείς τονίσαμε ότι όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία ανέκυψαν, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται από δω και πέρα με ευκαιριακό τρόπο που επιβαρύνει τους κρατικούς φορείς, χωρίς τελικά να υπάρχει καμία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αυτών των προϊόντων. Στην ουσία δημιουργούμε μια ψυχολογία, όπου όσοι αισθάνονται ή νομίζουν ότι θα αποζημιωθούν, δεν ασχολούνται με το προϊόν. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, έχουμε ένα δυσμενές αποτέλεσμα, που στην ουσία δεν παράγεται πλούτος στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεννόησης και της διαβούλευσης που κάναμε στο Υπουργείο με την Υπουργό την κ. Μπατζελή, τονίσαμε ότι αυτή η συμφωνία που είχε πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των εμπλεκομένων, δεν είχε καμία διασφάλιση. Διότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία –και το γνωρίζετε, αγαπητοί συνάδελφοι- ουσιαστικά προσπάθησε να κάνει μνημόσυνο «με ξένα κόλλυβα». Δεσμεύτηκε ότι αυτό το ποσό των υπολοίπων χρημάτων που χρειάζονται για να συμπληρωθεί η αποζημίωση των αγροτών, των ροδακινοπαραγωγών, θα δινόταν από το Ταμείο των εργαζομένων, από το ΛΑΕΚ. Ποιος θα το δεχόταν αυτό; Αυτή ήταν η επιπόλαιη λογική, η άναρχη και η χαοτική λογική που είχε η Νέα Δημοκρατία. Γιατί, ακριβώς, έβλεπε ότι χάνει τις εκλογές και προσπαθούσε να υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες, «Πάρε και συ μπάρμπα». Αλλά αυτό, όμως, δημιούργησε πρόβλημα στους ανθρώπους -το οποίο κληθήκαμε εμείς να λύσουμε- παίζοντας βέβαια όλη αυτήν την περίοδο και με την αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών που τους αντιμετώπιζε τελικά ως πελάτες και όχι ως πολίτες που έχουν δικαιώματα, όχι ως πολίτες σε ένα ισότιμο και ειλικρινή διάλογο.

Εμείς λοιπόν ξεκαθαρίζουμε ότι ο ΕΛΓΑ έχει ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις για τις ζημιωθείσες ποσότητες και έχει δοθεί κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει άμεσα εντός του επόμενου δεκαημέρου στην καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

Τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υφυπουργό.

Το λόγο έχει η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου για τρία λεπτά.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, άκουσα καταρχήν τι είπατε στον προηγούμενο συνάδελφο για τις ενισχύσεις. Είναι μία ερώτηση που κάναμε πριν από δύο εβδομάδες από κοινού με τους συναδέλφους Ηρώ Διώτη και Μιχάλη Κριτσωτάκη. Περιμένουμε την απάντηση από το Υπουργείο σας, αλλά θεωρώ ότι το θέμα της ψηφιοποίησης δεν είναι μόνο να τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου για να πάρουν την προκαταβολή οι αγρότες γιατί είναι σε απίστευτη οικονομική κατάσταση. Το θέμα είναι να γίνει σωστά η ψηφιοποίηση.

Περνώντας στο θέμα των ροδακινοπαραγωγών θέλω να σας πω ότι δεν θυμάμαι πραγματικά πόσες ερωτήσεις έχω κάνει στην προηγούμενη κυβέρνηση για τους ροδακινοπαραγωγούς. Μάλιστα από πολύ νωρίς, από την άνοιξη του 2008 γνωρίζαμε ότι θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα της κομπόστας η οποία δεν διοχετεύθηκε στη αγορά για πάρα πολλούς λόγους και είχαμε τους ροδακινοπαραγωγούς να μπαίνουν στην Κουλούρα, στα Γιαννιτσά και σε διάφορες άλλες περιοχές, να κλείνουν τους δρόμους, να έρχονται στο Υπουργείο σε διάφορες συσκέψεις αλλά τελικά να είναι σε μία απελπιστική κατάσταση.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε κάτι γιατί είπατε πιο μπροστά ότι κάποιοι δεν παράγουν αλλά θέλουν να ζουν με τις ενισχύσεις. Θέλω να σας πω, αν κατάλαβα καλά, κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχει θέμα πλήρους αποσύνδεσης της παραγωγής από την επιδότηση, κάτι που είχατε ψηφίσει κι εσείς ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Θα μιλήσω για τις τρεις κατηγορίες ροδακινοπαραγωγών οι οποίοι μπορεί να είναι μία κατηγορία και να υπάγονται σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Η μία είναι το συμπύρινο ροδάκινο το οποίο καλλιεργήθηκε κανονικά, μαζεύτηκε και παραδόθηκε και μιλάμε για την κλάση ένα. Αυτή η κλάση ένα έχει ένα υψηλό κόστος. Οι κομποστοβιομήχανοι τους έδωσαν 18 λεπτά, όμως οι συνεταιρισμοί τους κρατούν στα 4 λεπτά. Οι ενισχύσεις που ανέφερε η κυρία Υπουργός είναι επτά λεπτά, άρα δεν πάμε στα 25, πάμε στα 21 λεπτά με τις κρατήσεις των συνεταιρισμών.

Υπάρχει το ροδάκινο που πήγε για χυμό και που παραδόθηκε. Αυτή είναι η κλάση δύο. Το κόστος είναι σίγουρα ανεβασμένο. Οι βιομηχανίες έδωσαν 7 λεπτά, όμως οι συνεταιρισμοί έκαναν κρατήσεις και τελικά πλήρωσαν 3 με 4 λεπτά αντί για 7. Η ενίσχυση θα είναι 8,5 λεπτά. Τελικά τι θα πάρουν; Δεν θα πάρουν 15, 16 λεπτά, θα πάρουν 12 ή 13 οι παραγωγοί.

Τελευταία κατηγορία είναι οι ροδακινοπαραγωγοί που δεν ράντισαν και δεν μάζεψαν και σάπισαν στο χωράφι οι παραγωγές τους. Θέλω να σας πω ότι αυτό είχε μια συνέχεια απʼ αυτά που εξήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση για την «πράσινη» απόσυρση. Είπατε ότι θα δώσετε 13,5 λεπτά ως ενίσχυση. Ξέρετε τι έχει γίνει τώρα σʼ αυτές τις κατηγορίες των παραγωγών; Μαλώνουν μεταξύ τους γιατί ακούγεται ότι θα δώσουν 4 λεπτά ακόμα σʼ αυτούς που δεν καλλιέργησαν, που δεν ράντισαν, που δεν παρέδωσαν και βέβαια οι άλλοι έχουν και τις κρατήσεις από τους συνεταιρισμούς κι έχουμε τώρα ροδακινοπαραγωγούς να μαλώνουν μεταξύ τους. Θα πρέπει ο καθένας τουλάχιστον να πάρει αυτά που πρέπει για να καλύψει το κόστος παραγωγής και να έχει και ένα μικρό κέρδος για να μπορεί να επιβιώσει με αξιοπρέπεια, όπως αναφέρατε κι εσείς.

Αυτά είναι ζητήματα στα οποία πρέπει να μας απαντήσετε άμεσα διότι δεν μπορούν οι αγρότες αυτή την κατάσταση. Βεβαίως έρχονται γιορτές και οι παραγωγοί θέλουν τις ενισχύσεις και μέσα από τον ΕΛΓΑ όλες τις αποζημιώσεις εντός δέκα ημερών. Από προχθές έχουν ήδη περάσει κάποιες μέρες.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε την κυρία συνάδελφο.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριος Καρχιμάκης έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Μην είστε υπερβολική, κυρία συνάδελφε. Όταν λέμε δέκα μέρες το εννοούμε και θα το δείτε. Πριν είπατε ότι δεν παράγεται πλούτος. Είπα ότι δεν μπορούμε να δημιουργούμε ψυχολογίες που οδηγούν στη μη παραγωγή πλούτου.

Εμείς θέλουμε αγρότες να παράγουν και να αμείβονται για τον κόπο τους. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό θα κάνουμε.

Πρέπει, πραγματικά, να δημιουργήσουμε μία νέα εθνική στρατηγική για τον αγροτικό τομέα. Και αυτό θα το κάνουμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: Με τους φορείς των αγροτών μέσα από την αναμόρφωση του συνεταιριστικού και του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών, μέσα από τη θεσμική αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, για να μπορούν όλα αυτά τα οποία σήμερα εμφανίζονται ως κατʼ εξαίρεση αποζημιώσεις, να είναι μέσα στον Κανονισμό. Διότι πραγματικά μέσα από τις κλιματικές αλλαγές έχουν προκύψει νέα ζημιογόνα αίτια και πρέπει να εκσυγχρονιστεί αυτός ο Κανονισμός.

Έχουμε δημιουργήσει μία Επιτροπή όπου συζητάμε αυτό το θέμα. Και πραγματικά όταν θα καταλήξουμε, βάζοντας όλα αυτά τα νέα δεδομένα, να πάμε σε έναν Κανονισμό που θα ξέρει ο κάθε παραγωγός, ο κάθε αγρότης, κάθε ένας που ασχολείται με το διατροφικό τομέα τι μπορεί να περιμένει όταν υπάρχουν ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή του.

Στο θέμα των αποζημιώσεων θα σας πω τι ακριβώς ανακοινώσαμε:

Είπαμε για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ εντός δέκα ημερών για τις ποσότητες των ροδακίνων που δεν συγκομίστηκαν λόγω ζημιών.

Ζητήσαμε την άμεση καταβολή των χρημάτων στους παραγωγούς που ήδη έχουν εισπράξει οι ομάδες παραγωγών από τις μεταποιητικές βιομηχανίες για τις παραληφθείσες ποσότητες προς μεταποίηση.

Εξασφαλίσαμε την εθνική στήριξη από τον Κανόνα Κρατικών Ενισχύσεων συνολικού ύψους 14.000.000 ευρώ απευθείας στους παραγωγούς -μέσω κανενός- ώστε να έρθει ισορροπία μεταξύ των κατηγοριών του ροδακίνου, δηλαδή μεταξύ εκείνων που οδηγήθηκαν στη μεταποίηση κι εκείνων που ήταν ποιοτικά υποβαθμισμένα. Η κατανομή αυτού του ποσού θα γίνει εφόσον επαναπροσδιοριστεί από τον ΕΛΓΑ η τιμή αποζημίωσης για τα ποιοτικά υποβαθμισμένα ροδάκινα.

Ζητήσαμε την άμεση πληρωμή των εμπορικών τιμών από ορισμένες μεταποιητικές βιομηχανίες στους παραγωγούς βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει.

Ζητήσαμε την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων ύψους περίπου 2.000.000 ευρώ, τα οποία δόθηκαν σε μεταποιητικές βιομηχανίες για την προώθηση του μεταποιημένου προϊόντος σε τρίτες χώρες και κυρίως στη Ρωσία.

Συστήσαμε άμεσα ομάδα εργασίας με στόχο τη συλλογική αντιμετώπιση και την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους παραγωγούς των ροδακίνων. Όχι μία εφάπαξ συνάντηση, αλλά μία διαρκής συζήτηση που ανά πάσα στιγμή θα επιβεβαιώνει, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διορθώσεις ή για αλλαγές σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Και αυτό θα το κάνουμε, γιατί θεωρούμε ότι πρώτα απʼ όλα και πάνω απʼ όλα αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να είναι οι σύμβουλοί μας στην πορεία που θα ακολουθήσουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.