Στις αρχές του Αυγούστου (6-8-2009) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να συμμορφωθεί σε σχετική απόφαση της Επιτροπής της 5ης Μαρτίου 2008, ανέλαβε τις εξής υποχρεώσεις:
• Να διασφαλίσει ότι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν πρόσβαση σε λιγνίτη και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη.
• Να παραχωρήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης για τέσσερα λιγνιτικά κοιτάσματα μέσω δημόσιων διαγωνισμών στους οποίους δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα να παραχωρήσει σε ιδιώτες δικαιώματα για την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δράμας, της Ελασσόνας, της Βεύης και της Βεγόρας.
• Να εξασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις που θα κερδίσουν στους διαγωνισμούς αυτούς δεν θα πωλούν στη ΔΕΗ τον λιγνίτη τον οποίο θα εξορύσσουν από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το επιχειρηματικό της πλάνο (2009 - 2014), η ΔΕΗ προτίθεται να καλύπτει μόλις το 3% της ηλεκτροπαραγωγής της από ΑΠΕ έως το 2014, όταν στην εν λόγω αγορά απαιτούνται κοσμογονικές αλλαγές σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Χαρακτηριστικά, ενώ έως το 2020 απαιτούνται χιλιάδες MW ΑΠΕ στην Ελλάδα, η ΔΕΗ σχεδιάζει μόλις 950MW, από τα οποία τα 440MW δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
• Προτίθεται να επανεξετάσει την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων σε Ελασσόνα, Δράμα, Βεύη και Βεγόρα;
• Προτίθεται να εξετάσει τον αποκλεισμό της πρόσβασης και αξιοποίησης τουλάχιστον των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων (Ελασσόνα και Δράμα) από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο και τον περιορισμό της απελευθέρωσης στις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο;
• Κρίνει απαραίτητη τη δημιουργία νέων Μονάδων παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη στην Ελλάδα παρότι η χώρα παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και έχοντας υπόψη τη δέσμευση του υπουργείου για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 65% έως το 2050;
• Θα υπάρξει πλαίσιο μακροχρόνιου ηλεκτρενεργειακού σχεδιασμού με νέο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ Α.Ε που το νέο ενεργειακό μίγμα θα ευνοεί την διείσδυση των ΑΠΕ από όπου η ΔΕΗ σήμερα ουσιαστικά απουσιάζει ενώ μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει;
Oι ερωτώντες βουλευτές
Δ. Παπαδημούλης
Α. Τσίπρας