Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/12/2009

Καθυστέρηση στην ενσωμάτωση Οδηγίας που περιέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πελάτες των τραπεζών - Απάντηση της Επιτροπής στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή

Ενώ η Ελλάδα είχε προθεσμία 2 ετών για να προσαρμοστεί με την οδηγία περί υπηρεσιών πληρωμών 2007/64/ΕΚ που αφορά κυρίως στις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται υποχρεωτικά στους πελάτες των τραπεζών δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της οδηγίας.

Αυτό προκύπτει από απάντηση της κ. Κούνεβα, αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα καταναλωτή, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή που αφορούσε στις υπερβολικές χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες για μεταφορά χρημάτων, τόσο από μια τράπεζα σε άλλη εντός της Ελλάδας, όσο και στις συναλλαγές προς και από άλλες τράπεζες της ευρωζώνης

Πιο συγκεκριμένα η κ. Κούνεβα στην απάντησή της σημειώνει ότι «οι υπηρεσίες πληρωμών διέπονται κυρίως από την οδηγία περί υπηρεσιών πληρωμών 2007/64/ΕΚ της 13ης Νοεμβρίου 2007, που θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έως την 1η Νοεμβρίου 2009» και συνεχίζει ότι «ο τίτλος III της εν λόγω οδηγίας ρυθμίζει τις απαιτήσεις ενημέρωσης που διέπουν τις υπηρεσίες πληρωμών και, ειδικότερα, το άρθρο 42 παράγραφος 3 ορίζει ότι πρέπει να παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τις χρεώσεις που επιβάλλονται, τα επιτόκια και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ωστόσο, ο κανονισμός αριθ. 2560/2001 σχετικά με τις διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ καθορίζει ότι οι χρεώσεις για διασυνοριακές πληρωμές δεν μπορούν να είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες εγχώριες πληρωμές.» και καταλήγει ότι οι τράπεζες «πρέπει να μεταφέρουν το ποσό της πράξης πληρωμής χωρίς να αφαιρούν επιβαρύνσεις από το μεταφερόμενο ποσό».

Σημειώνεται ότι η οδηγία αυτή προβλέπει μεταξύ άλλων:

•    Την υποχρεωτική ενημέρωση των καταναλωτών, από πλευράς των τραπεζών για τις χρεώσεις τους, τόσο πριν όσο και μετά την πληρωμή.

•    Την δυνατότητα ανάκλησης μιας ηλεκτρονικής άμεσης χρέωσης έως και 8 εβδομάδες μετά τη χρέωση του λογαριασμού του οφειλέτη.

•    Την μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης μιας συναλλαγής πληρωμής και πίστωσης ενός λογαριασμού, εντός μιας εργάσιμης μέρας.

•    Την υποχρέωση κάλυψης από τις τράπεζες τυχόν ζημιάς, πέραν των 150 ευρώ, που απορρέει από τη χρήση κλεμμένου εργαλείου πληρωμών, όπως πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Όπως τονίζει, επίσης, η κ. Κούνεβα, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ παρέχουν σημαντική υποστήριξη στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA)», ο οποίος θα «καταστήσει όλες τις ηλεκτρονικές πληρωμές στη ζώνη του ευρώ το ίδιο εύκολες όπως είναι σήμερα οι εγχώριες πληρωμές στο εσωτερικό μιας χώρας π.χ. με κάρτες πληρωμής, μεταφορές πίστωσης ή αυτόματες εξοφλήσεις λογαριασμών… σε 32 χώρες στο σύνολο, ήτοι τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και το Μονακό».

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι από τις 29 Φεβρουαρίου 2008 έχει συσταθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με σκοπό την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2007/64/ΕΚ, της οποίας το έργο είχε προσδιοριστεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2008, χωρίς να είναι γνωστό το όποιο αποτέλεσμα.

To Γραφείο Τύπου