Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/12/2009

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5»

Χαίρομαι ιδιαίτερα αν μου ευχήθηκε κάτι τέτοιο, μιας και ο ίδιος είναι ιδιαίτερα ψύχραιμος -τον είδαμε και τηλεοπτικά χθες- μπορεί να εύχεται και στους υπόλοιπους να είναι το ίδιο ψύχραιμοι μʼ αυτόν.

Νομίζω ότι αυτό που μένει ως γεύση από τον περσινό Δεκέμβρη είναι ότι οι νέες και οι νέοι σήμερα, οι νέοι άνθρωποι μπορούν να σκέφτονται διαφορετικά, να πολιτικοποιούνται, να  δραστηριοποιούνται στον κοινωνικό χώρο και να εκφράζουν την αγανάκτηση, την οργή, τη δυσαρέσκειά τους για μια ζωή που τους πνίγει, δεν τους δίνει όραμα, δεν τους δίνει προοπτική, για ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο συνθλίβει τα όνειρά τους και τις προσδοκίες τους και για μια κοινωνική πραγματικότητα η οποία είναι πάρα πολύ σκληρή απέναντί τους.

Νομίζω ότι αυτό φάνηκε και από την πολύ μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων χθες και προχθές στις μεγάλες πόλεις στα συλλαλητήρια που έγιναν για την μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τη στιγμή μάλιστα που είχε δημιουργηθεί ένας ασφυκτικός κλοιός τρομοκρατίας και από τα κυρίαρχα ΜΜΕ που τροφοδοτήθηκε βεβαίως και από την στάση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όλο το προηγούμενο διάστημα, ένα κλίμα τρομοκρατίας, τρομοφοβίας. Νομίζω όμως ότι η μαζική συμμετοχή των νέων ανθρώπων, η ειρηνική τους συμμετοχή, ο τρόπος με τον οποίον περιφρούρησαν τις διαδηλώσεις τους ανέδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ανθρώπων δεν επηρεάζεται ούτε από την στρατηγική της έντασης, ούτε όμως και από τις ομάδες τυφλής βίας οι οποίες έκαναν πάλι την εμφάνισή τους. Όμως πιστεύω ότι για όλους όσους συμμετείχαμε σʼ αυτές τις διαδηλώσεις είναι φανερό, αν και για πρώτη φορά έγινε και από τα ΜΜΕ φανερό -συνήθως το κρύβουν- ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο δεν τον είχαν  οι ομάδες τυφλής βίας. Τον είχαν οι μαθητές, οι φοιτητές που βγήκαν στους δρόμους για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλου που έφυγε πριν από ένα χρόνο από τις σφαίρες ενός αστυνομικού.

Νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Και έχω την αίσθηση ότι δεν μπορούν τα κυρίαρχα ΜΜΕ να επιχαίρουν διότι, λέει, μʼ αυτόν τον τρόπο δεν είχαμε εκτεταμένα επεισόδια. Βεβαίως κανείς δεν θέλει να έχει εκτεταμένα επεισόδια. Είμαστε εμείς πρώτοι που έχουμε έγνοια να περιφρουρούμε τις διαδηλώσεις ιδίως όταν συμμετέχουν νέοι άνθρωποι. Και βεβαίως ο τρόπος για να μην έχεις επεισόδια… Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελεσματική παρέμβαση της αστυνομίας θα ήταν αν για τέσσερις μέρες απέκλειε το κέντρο της Αθήνας σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων και απαγόρευε την είσοδο και την έξοδο σʼ αυτό..

Ισχυρίζομαι ότι το να αποτρέψεις τα επεισόδια είναι βεβαίως ένας στόχος, ένας σκοπός, αλλά πρέπει να δει κανείς και με ποιον τρόπο προσπαθεί να τα αποτρέψει. Θεωρώ λοιπόν ότι να καταστέλλεις δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, το να δημιουργείς ένα πλαίσιο αστυνομοκρατίας, το να κάνεις προληπτικές  προσαγωγές στο σωρό είναι ένα πλαίσιο το οποίο δημιουργεί μια αίσθηση φόβου, τρόμου στην κοινωνία και σε καμία περίπτωση πιστεύω βαθιά ότι δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση των επεισοδίων ή τη δράση των ομάδων τυφλής βίας.

Θέλω να επισημάνω ότι είναι μια μέθοδος την οποία δεν την γνωρίσαμε μονάχα τώρα τούτες τις μέρες. Την γνωρίζουν οι παλιότεροι από τις μαύρες εποχές της δικτατορίας, όπου οι προληπτικές συλλήψεις ήταν στην ημερήσια διάταξη. Δεν ήταν όμως οι προληπτικές συλλήψεις που απέτρεψαν τις μικρές ομάδες τυφλής βίας να κάνουν επεισόδια. Ήταν το γεγονός ότι αυτές οι ομάδες απομονώθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η υπεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε καθοριστικό ρόλο στις εκδηλώσεις αυτές, η υπεύθυνη στάση των φοιτητικών συλλόγων, η υπεύθυνη στάση της ακαδημαϊκής κοινότητας ήταν αυτή που περιόρισε τα φαινόμενα βίας. Η στάση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν μια στάση ανευθυνότητας. Και θέλω να το πω αυτό, διότι το να ακούει κανείς από τα πιο επίσημα χείλη ότι την άλλη φορά μπορούμε να κάνουμε και δύο χιλιάδες και τρεις χιλιάδες προσαγωγές, αντιλαμβάνεται κανείς ότι περνάμε σε μια νέα φάση όπου υιοθετείται η αντίληψη ότι έχουμε πόλεμο. Πόλεμο με ποιον όμως; Και ξέρετε, όταν κανείς προσάγει στο σωρό, είναι πιθανό κάποιες από τις προσαγωγές να πιάσουν και στόχο. Αλλά είναι αυτός τρόπος αντιμετώπισης; Είναι τρόπος αντιμετώπισης το να καταστείλουμε το Σύνταγμα και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών προκειμένου να μην πέσει μια πέτρα. Βεβαίως, αν κλείσουμε περιμετρικά το κέντρο της Αθήνας με δυνάμεις της αστυνομίας δεν θα γίνει κανένα επεισόδιο στο κέντρο της Αθήνας. Αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος.

Έχουμε ένα γεγονός το οποίο είναι πρωτοφανές στα χρονικά. Υπουργός της κυβέρνησης να συνομιλεί με πολιτικό αρχηγό και να αποτελεί το περιεχόμενο της επικοινωνίας αντικείμενο ή και τεκμήριο πολιτικής κριτικής που ασκεί μετά ο ίδιος στα ΜΜΕ. Αυτά τα πράγματα - επιτρέψτε μου να πω - δεν γίνονται ούτε στις κουτσομπολίστικες εκπομπές της μεσημεριανής ζώνης της τηλεόρασης. Και επειδή εγώ προσωπικά δεν θα πέσω σʼ αυτό το επίπεδο, το ερώτημα που απευθύνω δεν είναι προς τον Υπουργό.  Είναι προς τον Πρόεδρο της κυβέρνησης, τον Πρωθυπουργό. Είναι επίπεδο πολιτικού πολιτισμού αυτό και νέα ήθη και πρακτικές που εισήγαγε στην πολιτική ζωή ο κ. Χρυσοχοΐδης; Συνάδει αυτό με τη στρατηγική διαλόγου και συνεννόησης που τουλάχιστον διατυμπανίζει ότι θέλει να οικοδομήσει ο κ. Παπανδρέου στην πολιτική ζωή του τόπου;

Άκουσα μάλιστα σήμερα ότι έκανε και κάποιες δηλώσεις ο Υπουργός λέγοντας ότι τελείωσε η ανοχή της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί ο κ. Χρυσοχοΐδης. Δεν καταλαβαίνω ποιος είχε στην κυβέρνηση την γραμμή ανοχής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Και τι είδους ανοχή είναι αυτή. Όμως αυτές οι εκφράσεις είναι εκφράσεις που δημιουργούν σοβαρό πολιτικό ζήτημα, σοβαρό πολιτικό θέμα. Και, επαναλαμβάνω, δεν απευθύνομαι στον κ. Χρυσοχοΐδη. Όλος ο ελληνικός λαός είδε χθες το ύφος, την αλαζονεία, την συμπεριφορά του απʼ αυτό το τηλεοπτικό κρεσέντο που είχε χθες στην εκπομπή του κ. Πρετεντέρη. Απευθύνομαι όμως στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό και θέλω απαντήσεις. Θέλω απαντήσεις διότι εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιεί ως πολιτικά επιχειρήματα για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό μας -αυτά είναι δικά μας ζητήματα και δεν αφορούν την κυβέρνηση και τον κ. Χρυσοχοΐδη. Θέλουμε απαντήσεις γιατί κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται μʼ αυτόν τον τρόπο όταν συνομιλεί, επικοινωνεί τηλεφωνικά μʼ έναν πολιτικό αρχηγό στα πλαίσια της καλώς εννοούμενης συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, όχι μονάχα των πολιτικών δυνάμεων, ενός υπουργού και ενός επικεφαλής κόμματος…

Έτσι γνωρίζω κι εγώ.

Το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι αστειότητες αυτά τα πράγματα και κάποια στιγμή πρέπει στην πολιτική ζωή του τόπου να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα, ιδίως όταν κατέχουμε υπεύθυνες θέσεις. Η ουσία αυτή τη στιγμή δεν είναι να κάνουμε εδώ μια συζήτηση που, όπως σας είπα και πιο πριν, θα μπορούσε να διεξάγεται στις μεσημεριανές εκπομπές της τηλεόρασης, αλλά να κάνουμε μια συζήτηση επί της ουσίας. Και η ουσία είναι ποια; Η ουσία είναι ότι χθες και προχθές είδαμε χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο παρά το κλίμα τρομοκρατίας. Είχαμε μια συμπεριφορά από την πλευρά της αστυνομίας η οποία ήταν οριακή. Και έχουμε θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα.

Πρώτον, ο νόμος Δένδια για τις κουκούλες, που η κυβέρνηση είχε κριτικάρει, το κόμμα του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει βεβαίως και η κυβέρνηση τις πρώτες μέρες της είχε κριτικάρει και αν δεν κάνω λάθος ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τον είχαν χαρακτηρίσει γελοίο….

Βλέπουμε όμως δεκάδες συλλήψεις και αυτόφωρες διαδικασίες με το νόμο της κουκούλας. Αυτό είναι ή δεν είναι πολιτικό ζήτημα;..

Δεύτερο θέμα, για να μιλάμε επί της ουσίας. Οι προληπτικές προσαγωγές στο σωρό είναι νόμιμες; Εάν είναι νόμιμες, εμείς επʼ αυτού θα ζητήσουμε παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη και θα τον επισκεφθούμε αύριο. Διότι τον Συνήγορο του Πολίτη δεν μπορεί να τον επικαλούμαστε α λα καρτ. Να τον φωνάζουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο απ0ό την πρώτη συνεδρίαση και μετά να τον ξεχνάμε, να τον βάζουμε στα αζήτητα. Ή έχουμε μια στρατηγική τήρησης των νόμων, προστασίας του πολίτη πραγματικά αλλά και των δικαιωμάτων του ή ακολουθούμε μια πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στα συνταγματικά ατομικά πολιτικά δικαιώματα, μηδενικής ανοχής απέναντι στους διαδηλωτές και βεβαίως απέναντι στην πολιτική κριτική της αντιπολίτευσης.

Σε σχέση με την πολιτική που ακολουθείται, υπάρχουν ομοιότητες αλλά νομίζω ότι δεν είναι η στιγμή να κάνουμε τέτοιου είδους κρίσεις. Εμείς ζητάμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουμε και επαναλαμβάνω ότι τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και έχουν να κάνουν με την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων σʼ αυτή τη χώρα.

Εμείς θα είμαστε μια πολιτική δύναμη, η οποία όπως είχε δηλώσει και σε άλλες εποχές ο Ηλίας Ηλιού, λέγοντας μέσα στη Βουλή ότι θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα. Ακριβώς αυτό θα κάνουμε εμείς είτε κυβέρνηση είναι η ΝΔ είτε κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ. Διότι με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε αυτές τις μέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έχω την αίσθηση ότι μπορεί κανείς να είναι ιδιαίτερα ανήσυχος και δεν μπορεί να ξεδιαλύνει αν όντως είχαμε κυβερνητική αλλαγή, αν έχουμε άλλη κυβέρνηση, αν έχουμε τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κάλεσε και το Συνήγορο του Πολίτη ή έχουμε μια κυβέρνηση που συνεχίζει την ίδια τακτική που εισήγαγε ο κ. Πολύδωρας.

Φαντάζομαι ότι όταν δέχεται κανείς συγχαρητήρια από τον κ. Βελόπουλο χθες το βράδυ και τον κ. Ψωμιάδη μάλλον κάτι δεν κάνει καλά, ιδίως όταν θέλει να είναι επιφανές μέλος μια προοδευτικής κυβέρνησης.

Εγώ όμως επαναλαμβάνω ότι δεν θέλω να μείνω σε μια κριτική  η οποία μπορεί να φαντάζει ως κριτική συνθημάτων ή ότι έχω κάποιο προσωπικό θέμα ή πρόβλημα παρά το γεγονός ότι ο χειρισμός που αφορά την προσωπική επικοινωνία και ήταν ένας χειρισμός που βγαίνει από τα πολιτικά ήθη που έχουμε συνηθίσει. Παρʼ όλα αυτά, εμένα δεν αφορά σε προσωπικό επίπεδο, θεσμικός ήταν ο ρόλος μου, θεσμικά ενήργησα και ως ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θέτω πολιτικά ερωτήματα.

Σας έθεσα ένα πολιτικό ερώτημα σε σχέση με το ζήτημα της κουκούλας και του κουκουλονόμου. Θέτουμε ερώτημα σε σχέση με τις προληπτικές συλλήψεις. Θέτουμε ερωτήματα σε σχέση με βίντεο, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, της συνύπαρξης κουκουλοφόρων και δυνάμεων των ΜΑΤ στα Χανιά -βίντεο το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο και είναι πολύ σημαντικό θέμα και πρέπει να υπάρξει άμεση απάντηση για το πώς είναι δυνατόν τέτοιες σκηνές που είδαμε πέρσι το Δεκέμβρη να επαναλαμβάνονται αυτές τις μέρες.

Θέτουμε ερώτημα σε σχέση με το ποια ήταν η επιχειρησιακή τακτική των δυνάμεων Δέλτα, των νέων αυτών δυνάμεων της αστυνομίας με τις μηχανές που έπεφταν πάνω σε διαδηλωτές, είχαμε τον τραυματισμό ενός  μέλους μιας πολιτικής δύναμης της Αριστεράς, του κόμματος ΕΕΚ, που καμιά σχέση δεν έχει με τον λεγόμενο αντεξουσιαστικό χώρο, είναι μια πολιτική δύναμη που πάντοτε ειρηνικά διαδηλώνει και η πολιτική του παρέμβαση δεν μπορεί να έχει καμιά σχέση μ΄ αυτόν τον χώρο…

Για τα θέματα αυτά έχουμε ξεκάθαρη θέση. Θεωρούμε ότι το άσυλο είναι κατάκτηση, μια δημοκρατική κατάκτηση και πρέπει να το υπερασπιστεί κυρίως η ακαδημαϊκή κοινότητα, ο φοιτητικός κόσμος. Είναι μια δημοκρατική κατάκτηση που δεν πρέπει να γίνεται παιχνιδάκι στις διαθέσεις των ΜΜΕ, κύκλων της ακροδεξιάς που θέλουν αυτή η κατάκτηση να σταματήσει να υπάρχει και βεβαίως με τη συμβολή των ομάδων τυφλής βίας που παίζουν ακριβώς αυτόν το ρόλο.

Υπ΄ αυτή την έννοια, εμείς θα  υπερασπιστούμε το άσυλο, δηλαδή τη δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης ιδεών εντός του ακαδημαϊκού χώρου τόσο από τις δυνάμεις καταστολής όσο και από δυνάμεις τυφλής βίας που θέλουν να επιβάλουν τους δικούς τους όρους απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και στις πολιτικές δυνάμεις.

Είναι προφανές ότι το κλίμα που δημιουργείται από την πολιτική συγκυρία πάντοτε επηρεάζει. Σε κάθε περίπτωση εμείς περιμένουμε απαντήσεις. Δεν θα διαμορφώσουμε την άποψή μας για τις πολιτικε΄ς της κυβέρνησης ή για τη δική μας πολιτικής τάση από την συμπεριφορά ενός υπουργού. Από την άλλη όμως είναι προφανές ότι ζητάμε απαντήσεις. Γι αυτό κι εγώ τα ερωτήματα που απηύθυνα από τη συχνότητά σας δεν τα απηύθυνα στον κ. Χρυσοχοΐδη. Τα απηύθυνα στον Πρωθυπουργό γιατί νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει ενιαίο πρόσωπο, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος κανείς να ξεχωρίζει. Όταν ένας υπουργός χαίρει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και ενεργεί εκ μέρους της κυβέρνησης.. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμιά προσωπική στοχοποίηση. Θέτουμε πολιτικά ερωτήματα και τα θέτουμε προς την κυβέρνηση.

To Γραφείο Τύπου